L’Ajuntament posa en marxa el projecte per a la consolidació del vessant del Vinalopó en aparéixer clivelles al costat del Molí del Real

L’Ajuntament posa en marxa el projecte per a la consolidació del vessant del Vinalopó en aparéixer clivelles al costat del Molí del Real

La regidora d’Urbanisme, Ana Arabid, ha presentat el projecte les obres del qual eixiran a licitació després d’obtindre el vistiplau de la Conselleria de Cultura


La regidora d’Urbanisme i Patrimoni, Ana Arabid, ha informat de les actuacions que es realitzaran per a la consolidació del vessant del riu Vinalopó en la zona del Molí del Real. Uns treballs que es duran a terme després de l’elaboració d’un estudi geotècnic per a conéixer les causes de la deterioració de la zona i les obres de la qual eixiran a licitació pròximament per 170.000 euros.

Arabid ha recordat que la corporació municipal va aprovar en el Ple d’ahir la creació d’una partida pressupostària per a executar aquesta important actuació per a la conservació d’un edifici emblemàtic i d’un gran valor patrimonial com és el Molí del Real.

Es tracta d’una actuació molt necessària ja que en la zona s’han produït importants clivelles en els últims anys i és en aquesta en la qual s’assenta un element fonamental del nostre patrimoni com és el Molí del Real”, ha apuntat Arabid.

Tal com ha recordat la regidora, en el moment en el qual es van detectar els problemes de clivelles, l’Ajuntament va encarregar un estudi geotècnic per a esbrinar les causes del problema amb l’objectiu de saber quina solució calia donar-li.

“Amb aquesta actuació culminem un pas decisiu i necessari per a protegir el nostre patrimoni  i per a poder escometre la rehabilitació del Molí del Real”

Aquest estudi conclou que hi ha diverses causes de les clivelles existents actualment, cas d’un excés d’aigua ocasionat per les filtracions al llarg del temps, per una possible fuga d’aigua de la Séquia Major i pel mal funcionament dels forats de la bastida, possiblement obstruïts. També per moviments en el mur de mamposteria i l’erosió del talús.

“Fruit d’aquest estudi es va redactar el projecte amb els treballs necessaris per a l’estabilització del vessant que contemplen l’actuació en tres zones: el mur de mamposteria, els talussos i la Séquia Major que discorre per la zona”, ha explicat la regidora. A més, ha afegit que “el que es pretén és aconseguir l’estabilitat del mur i unir-lo amb el terreny, minimitzar l’aigua a l’interior d’aquest, i també recuperar l’aspecte inicial del talús i la impermeabilització de la Séquia Major per a evitar possibles fugues”.

Arabid ha apuntat que “es tracta d’una actuació tècnicament complexa que, en definitiva, se centrarà en impermeabilitzar i reforçar el mur i el talús, i a ancorar el mur al terreny, per a donar-li així estabilitat al vessant per protegir el Molí del Real”.

Aquest projecte s’ha traslladat a la Conselleria de Cultura que ha de donar el vistiplau a aquest. Després d’això, l’Ajuntament traurà a licitació les obres.