L’alcalde crida a combatre la intolerància “amb pedagogia” en l’estrena de ‘Vengo de las olas’, el documental sobre una família refugiada a Elx

L’alcalde crida a combatre la intolerància “amb pedagogia” en l’estrena de ‘Vengo de las olas’, el documental sobre una família refugiada a Elx

Carlos González destaca que “és una qüestió d’autèntica humanitat el fet que estats i governs locals atenguen i donen resposta a les necessitats bàsiques que presenten aquestes persones”


Més de dos centenars de persones van acudir anit a l’estrena a Elx de ‘Vengo de las olas’, el curt documental de l’il·licità Sergio Jaén que relata el viatge d’una família refugiada, embarcada fortuïtament en el vaixell Aquarius, i que, actualment, resideix a la ciutat gràcies a les gestions de l’Ajuntament il·licità —que patrocina la peça audiovisual— i de la Plataforma d’Ajuda al Refugiat.

La presentació de l’audiovisual, que ha collit excel·lents crítiques i l’aplaudiment del públic en nombrosos festivals internacionals, va tindre lloc a les sales ABC del Centre Comercial l’Aljub, en un acte conduït pel periodista Emilio Martínez. Va suposar la combinació perfecta de cultura, drets humans, solidaritat i denúncia de la precària situació de milions de persones en el món obligades a abandonar les seues llars forçosament per persecucions, conflictes bèl·lics, fams o altres calamitats.

La peça audiovisual, dirigida per l’il·licità Sergio Jaén, mostra de manera intimista la traumàtica experiència de desplaçats que degueren abandonar la seua terra i actualment resideixen a la ciutat de les palmeres

L’alcalde d’Elx, Carlos González, la regidora de Cooperació al Desenvolupament i el de Polítiques Inclusives, Mariola Galiana i Mariano Valera, respetivament, la regidora Esther Díez, els regidors Felip Sànchez i Eduardo García-Ontiveros, el mateix Jaén i la família protagonista de la seua obra, Abdelali Dahrabou, Meryem Hamdi i la seua filla, Miral Dahrabou, així com representants d’entitats del tercer sector del municipi, van ser rebuts pel director del centre comercial, Germán López, en un esdeveniment que, a més de la projecció, va incloure un cinema fòrum.

“Els refugiats marxen dels seus orígens per a salvar les seues vides, no per capritx. I el que invoquen quan arriben a altres països i ciutats són el dret d’asil i els drets humans fonamentals”, va afirmar categòric González després de donar les gràcies a Jaén pel seu treball i per la seua “mirada i capacitat d’anàlisi”, i va destacar que “és una qüestió d’autèntica humanitat que estats i governs locals atenguen i donen resposta a les necessitats bàsiques que presenten”. A més, el regidor il·licità va alertar sobre els actors presents en la nostra societat que “promouen i exciten el virus de la intolerància de manera oberta o vetlada, i la inoculen subtilment i suaument”, a la qual cosa va instar a combatre-la “des del debat, la reflexió, i, en definitiva, fent molta pedagogia amb talent i sensibilitat”.

Galiana, per part seua, després d’agrair i lloar l’esforç de l’equip de la Regidoria que presideix i de tots els qui van participar en el curt, començant pel seu director i per Abdelali, Meryem i Miral, va definir el documental com a “potent i esquinçador”. I va afegir que “posa de manifest la catàstrofe humanitària que diàriament sega vides en la mar, de gent que fuig de conflictes bèl·lics o buscant un futur millor”. “El que pretenem amb el documental”, va continuar, “és sensibilitzar i informar els il·licitans i il·licitanes respecte als problemes que s’enfronten aquestes persones obligades a deixar les seues arrels”.

‘Vengo de las olas’ narra de manera diferent i intimista el drama de la migració. És el periple dels marroquins Abdelali Dahrabou i Meryem Hamdi, que degueren marxar al sud de Líbia fugint de l’exmarit traficant amb el qual Hamdi va ser obligada a casar-se. Una vegada començades les hostilitats en aquell país, i amb el naixement de la xicoteta Miral, van decidir escapar a Europa en 2018. Ja en la costa, i embarcats en una zodiac que va fer aigües, el navili Aquarius els va rescatar in extremis. I, finalment, davant la negativa d’altres nacions comunitàries, Espanya es va oferir a acollir el passatge de l’embarcació que va atracar a València. En l’actualitat, el matrimoni i la seua filla són uns il·licitans més.

Després del visionat, González, Galiana, Jaén i Abdelali Dahrabou, al costat de Mercedes Martínez, coordinadora del Programa de Protecció Internacional de Creu Roja Elx, i Joaquina Agulló, presidenta de la Plataforma d’Ajuda al Refugiat, van intervindre en un debat moderat per Emilio Martínez. La ciutadania assistent, compromesa davant les dificultats que pateixen els refugiats per a arribar a lloc segur i amb posterioritat en el destí, va poder interactuar amb els ponents amb totes les mesures higienicosanitàries.

La programació corresponent al Dia Mundial dels Refugiats, dissenyada per la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament, va arrancar en la jornada d’ahir, al migdia, al Saló de Plens, amb la lectura d’un manifest i amb el testimoniatge d’una refugiada siriana que va emocionar els presents. Hui és el torn de la conferència i taula de debat que, a les 19.30 hores, tindrà lloc en el Centre de Congressos amb Salva Perelló, soci i voluntari de l’ONG ProemAID, dedicada a rescatar migrants al Mediterrani.