L’alcalde trasllada la seua “màxima voluntat de cooperació” al teixit empresarial alacantí en la XXV Gala dels Premis AEFA

L’alcalde trasllada la seua “màxima voluntat de cooperació” al teixit empresarial alacantí en la XXV Gala dels Premis AEFA

Carlos González afirma que les empreses familiars són “un actiu de gran importància per a Elx” i que “atresoren uns valors que marquen la diferència i que es converteixen en autèntics avantatges competitius”


La XXV Gala dels Premis de l’Associació de l’Empresa Familiar d’Alacant (AEFA) s’ha celebrat aquest dimarts, 1 de juny, en el Centre de Congressos Ciutat d’Elx. En l’esdeveniment, que ha comptat amb la participació del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; el de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón; de l’alcalde d’Elx, Carlos González, i del regidor de Promoció Econòmica, Carles Molina, s’han guardonat les dècades de trajectòria empresarial de Luis Moltó, de l’Hospital Veterinari de Sant Vicent, d’Atlàntica Agrícola i del Grup Assessor Ros.

Precedit per la presidenta d’AEFA, Maite Antón, que ha llançat el repte d’“establir aliances per a aconseguir objectius” segons el número 17 dels ODS i que les empreses puguen “continuar contribuint a l’economia, a la societat i, cada vegada més, al medi ambient”, i el minut de silenci dedicat a les víctimes del coronavirus, el regidor il·licità, davant un auditori compost per autoritats polítiques i representants del sector empresarial i acadèmic —entre altres, els consellers d’Economia Sostenible i d’Innovació, Rafael Climent i Carolina Pascual; els presidents de CEDELCO I CEV, Joaquín Pérez i Salvador Navarro; els rectors de la UMH i de la UA, Juan José Ruiz i Amparo Navarro; etc.—, ha manifestat que una de les seues principals prioritats com a alcalde és la de posicionar-se “al costat de les empreses familiars, i adoptar decisions, crear el marc jurídic, polític i econòmic que afavorisquen l’activitat i la inversió empresarial com a germen bàsic de la creació de riquesa i ocupació”.

L’esdeveniment, en el qual es premia la trajectòria de l’empresari Luis Moltó, de l’Hospital Veterinari de Sant Vicent, d’Atlàntica Agrícola i del Grup Assessor Ros, té lloc en el Centre de Congressos Ciutat d’Elx

L’alcalde, que ha agraït l’assistència als presents, i a Antón pel fet de promoure aquesta vint-i-cinquena gala a la ciutat de les palmeres, ha destacat les activitats econòmiques de tipus familiar com “un actiu de gran importància per a Elx”, que s’ha convertit en “un dels municipis de la Comunitat Valenciana amb major presència d’empreses familiars”, les quals, ha agregat, “atresoren uns valors, uns principis i una cultura que marquen la diferència i que es converteixen en fortaleses reals i en autèntics avantatges competitius”, i ha traslladat el seu “reconeixement, valoració i màxima voluntat de cooperació” en uns moments en el qual els experts “vaticinen una vigorosa recuperació gràcies a la vacunació, als estímuls fiscals i monetaris, i a la determinació dels nostres empresaris”.

Seguidament, Antón, Xicu Costa —director territorial de CaixaBank en la Comunitat—, Mazón i Puig han entregat, respectivament, el premi Manuel Peláez Castillo a Luis Moltó pel seu mig segle de trajectòria empresarial i fundador d’AEFA; el CaixaBank a l’Hospital Veterinari de Sant Vicent, centre pioner nacionalment obert en 1949; el Diputació d’Alacant a Atlàntica Agrícola, mercantil fundada fa quatre dècades a Villena i que hui gaudeix de presència en 60 països; i el Generalitat Valenciana al Grup Assessor Ros, que desenvolupa la seua activitat des de 1969 a Elx, Guardamar i Elda.

“Existeixen nombroses signatures de caràcter familiar i local que desperten major credibilitat i confiança que grans empreses internacionals”, ha expressat el cap del Consell, que ha felicitat els guardonats i ha cridat a aprofitar el decenni d’oportunitats que s’obri davant nosaltres després de la pandèmia. “Els empresaris sou la millor imatge de la nostra terra; res seria possible sense vosaltres, que formeu el teixit econòmic valencià”, ha dit Puig, que ha admirat “l’enorme treball de resistència, amb versatilitat i resiliència, i grans sacrificis efectuats” per aquests durant l’últim any. Així mateix, ha lloat la família com a “creadora de comunitat” i el compromís, la innovació i la visió a llarg termini de les empreses familiars valencianes: “En les bones, l’objectiu no és el benefici, sinó la conseqüència d’haver donat una resposta rendible a les necessitats de la societat”.

El president ha conclòs la seua intervenció i ha subratllat el paper de les administracions a l’hora d’erigir “el millor escenari per a la riquesa, la prosperitat i l’ocupació” amb el qual apuntalar l’estat del benestar, i ha apel·lat “a treballar tots de la mà” amb la finalitat d’arribar a acords en temes com la millora de la fiscalitat. L’acte ha conclòs en les instal·lacions congressuals il·licitanes amb un distés còctel que ha comptat amb les pertinents mesures higienicosanitàries.

“Els empresaris sou la millor imatge de la nostra terra”, manifesta el president de la Generalitat, Ximo Puig, que felicita els guardonats i crida a aprofitar un decenni d’oportunitats després de la pandèmia
Un territori d’empreses familiars

Les xifres evidencien el pes de l’empresa familiar en l’economia. Amb 1,1 milions, Espanya és el país europeu amb major índex d’aquestes. I es calcula que un 90% dels negocis són d’aquest tipus, la qual cosa representa el 70% de l’ocupació privada. La província d’Alacant no es queda arrere, amb un 92% d’empreses familiars que generen el 85% dels llocs laborals i el 76% del PIB alacantí. Uns guarismes que, ha reiterat González, “posen de manifest la importància social i econòmica de les empreses familiars”.

Antón, per part seua, ha recordat que l’essència d’aquestes és “superar adversitats”, i que serveixen d’inspiració al seu entorn amb projectes il·lusionants i línies de suport “a l’esport, a la cultura i als col·lectius més necessitats”. Els desafiaments immediats, els fons Next Generation, apostar decididament per la innovació i la digitalització del teixit productiu, i fer costat al turisme i al calçat, aquest últim “el major exportador de la província” i que actualment es troba sota l’amenaça d’aranzels per part de les autoritats estatunidenques.