Les celebracions del “Rocío” d’Elx culminen en l’Hort de Baix amb una parenceria de genuí encís andalús

Les celebracions del “Rocío” d’Elx culminen en l’Hort de Baix amb una parenceria de genuí encís andalús

Els artistes de Casa Andalusia conclouen en el cor del palmerar un cap de setmana amb una programació condicionada per les restriccions sanitàries


 

La commemoració del Rocío a la nostra ciutat ha conclòs aquest diumenge al matí en l’Hort de Baix, després d’un cap de setmana marcat per les activitats de la Casa d’Andalusia d’Elx. La regidora de Festes, María Dolores Galiana, acompanyada per la presidenta de la Casa d’Andalusia, Ángeles Masegosa, i pel de la Federació Cultural d’Andalusia al Sud de la Comunitat Valenciana (FECUAS), Luis Romero, han gaudit, al costat d’un nodrit nombre d’assistents, del genuí encís andalús en forma de cante i ball amb els deguts protocols higienicosanitaris per a previndre contagis.

Galiana, que manté el títol d’“andalusa de l’any” des de febrer de 2020, ha felicitat els andalusos residents en el municipi per “un dia emocionant que porta enyorances de la vostra terra”, tirant la vista arrere i recordant a la generació que va arribar a la localitat carregada de somnis i il·lusions a la recerca d’un futur millor: “Heu d’estar orgullosos d’haver contribuït a convertir Elx en una ciutat bella i amable”. Així mateix, la tinenta d’alcalde ha manifestat el seu suport i afecte a les activitats de la Casa d’Andalusia: “Correspondrem el vostre esforç i il·lusió amb compromís i col·laboració per part de l’Ajuntament i de la Regidoria de Festes”, i ha agraït a Masegosa la cura i la implicació per erigir aquest esdeveniment en el cor del palmerar.

“En nom de la comunitat andalusa d’Elx, moltíssimes gràcies per tot”, ha expressat la presidenta de l’entitat al Govern local i a la regidora per la “valenta decisió en aquests temps de temor i incertesa” d’autoritzar l’espectacle. “Tornar a començar després de la pandèmia és dur, però hem aconseguit mantindre viva l’alegria que ens caracteritza, per a aportar el nostre granet d’arena al calendari fester de la població que va acollir amablement els nostres avantpassats”.

Així doncs, Gramaseca —acrònim de Granada, Màlaga, Sevilla i Cadis—, el cor fundat en 1990 i compost per una trentena de membres, que constitueix “el vaixell almirall de Casa Andalusia Elx”, segons la seua presidenta, ha inaugurat l’escenari interpretant ‘Para el Rocío’ i ‘No sé qué tiene el Rocío’. La balladora Rocío Prada ha vibrat al so de les guitarres del duo Fusión Flamenca, conformat per Gero i Juan, amb ‘Paseando por las ramblas’, ‘Popurri de tangos’ i ‘Aguamarina’. I el grup rociero dels professors Fran i Maite han presumit de destresa al ritme de ‘Sevillana Vals’. Igualment, ha existit cabuda per als fandangos de la mà de l’espontani Juan Naranjo. I les agrupacions de ball participants en el concurs Viu el teu Somni, Los Tacones de mi Vecina i la infantil Queens of Moles —campiona d’Espanya nivell babies intermedi— han executat ‘Bailan alegrías de Cádiz’ i ‘Pa Ti Pa Mí Na Má’.

“Gràcies als nostres artistes de Casa Andalusia Elx per actuar de manera desinteressada”, ha dit Masegosa dels qui “porten la cultura i l’esperit andalús on es requerisca, especialment a la ciutadania il·licitana”. Galiana, per part seua, ha verbalitzat la seua admiració pels músics, cantants i ballarins que han desplegat el seu talent en l’Hort de Baix aquest diumenge, i ha traslladat a Los Tacones de mi Vecina i Queens of Moles els seus millors desitjos en el certamen Viu El teu Somni.

La regidora de l’àrea, María Dolores Galiana, trasllada als presents el compromís de l’Ajuntament per a continuar realitzant “amb responsabilitat” aquests festejos tan arrelats en el municipi

El clima ha respectat el tancament d’una programació ajustada al context pandèmic i que no ha comptat amb la, sempre esperada, romeria al Pantà. Així i tot, no s’ha prescindit del sabor meridional, i els actes arrancaven divendres passat amb una jornada de portes obertes a la Casa d’Andalusia i el lliurament de premis del concurs de creus. Mentre que ahir a la vesprada, dissabte 5, tenia lloc en la parròquia del Cor de Jesús la tradicional missa rociera.

Precisament, la Casa d’Andalusia va ser l’organitzadora de l’última celebració a produir-se a Elx abans del confinament —el nomenament dels seus quadres d’honor— i, ara, la primera a escassos dies de donar per acabades algunes de les mesures més restrictives a la Comunitat Valenciana, per la qual cosa, la també regidora de Sanitat, malgrat albirar-se la llum al final del camí, ha demanat al públic “cautela” ara que “estem en vies de recuperar la normalitat perduda”, i ha reiterat per això el compromís consistorial per a “continuar realitzant, amb responsabilitat, aquesta classe de festejos tan arrelats en el municipi”.

L’himne il·licità i el de l’autonomia andalusa, així com la ‘Salve rociera’ i els “visques” a la Verge, acompanyats per la cohetería i el redoblament de campanes de Santa María amb motiu del Corpus Christi, han servit per a acomiadar l’esdeveniment.