Representants de les pedanies i dels consells sectorials d’Elx porten les seues reivindicacions a la segona sessió del Debat de l’Estat del Municipi

Representants de les pedanies i dels consells sectorials d’Elx porten les seues reivindicacions a la segona sessió del Debat de l’Estat del Municipi

La majoria dels participants han plantejat problemes relacionats amb la mobilitat, la recollida de residus, l’asfaltat de camins del camp, les infraestructures educatives, la neteja i la seguretat


El Centre de Congressos ha acollit, aquest dimarts 8, a la vesprada, la segona sessió del Debat de l’Estat del Municipi de la legislatura amb el qual, l’alcalde, ha donat la paraula als representants dels Consells Municipals, així com als membres de la Federació d’Associacions de Veïns Dama d’Elx, del Consell Rector de Visitelche i de les Juntes Municipals del Camp d’Elx, els qui han exposat les seues preocupacions.

L’inici de la sessió ha tingut lloc a les 16.30 hores i ha finalitzat a les 21 hores.

El torn d’intervencions ha sigut obert pels representants dels consells municipals amb Tomás Quiles pel Consell Social de la Ciutat, Jaime Sánchez pel Consell Municipal d’Esports, Manuela Campello pel Consell Municipal de Medi Ambient, Estrella Lucena pel Consell de Desenvolupament Comercial d’Elx, Isabel Picó pel Consell Escolar Municipal, Laura Gómez, pel Consell Municipal de Persones amb Discapacitat, Cinthya Palomino pel Consell Municipal d’Integració, Antonio Tenza pel Consell de Cooperació al Desenvolupament, Pascual Serrano pel Consell Agrari Municipal, Joaquín López pel Consell Municipal de Persones Majors, Josué Cerdán pel Consell Municipal de Cultura, Elvira Quiles pel Consell Municipal de Formació Professional, Marina Leal pel Consell Orgànic de Dones i per la Igualtat de Gènere, i Fernando García pel Consell de la Joventut d’Elx.

Les qüestions plantejades pels representants dels consells han anat des de la crisi sanitària, la sensibilització mediambiental, les reformes d’instal·lacions esportives, la renovació del barri de Carrús per a la instal·lació del Palau de Congressos, la importància de la Formació Professional a la ciutat, la necessitat de personal de suport per a pal·liar problemes en col·lectius vulnerables, la igualtat de drets i oportunitats per a immigrants, la bretxa digital, la demanda d’aigua de reg, la vigilància i seguretat en el camp o la prevenció de la violència de gènere.

D’altra banda, Fini Alonso, en representació de la Federació d’Associacions de Veïns Dama D’Elx, ha assenyalat “que estem il·lusionats amb el nou servei de neteja i que cal millorar la ruta del Palmerar”.

En nom del Consell Rector de Visitelche ha participat Esther Guilabert, directora d’IFA i presidenta de l’Associació d’Empreses Turístiques d’Elx (AETE), que ha destacat “que estem en una situació immillorable per a donar un impuls al turisme, una oportunitat històrica per al reposicionament del sector”. Quant a l’estudi de la UMH sobre el Palau de Congressos, Guilabert ha dit que “compleix amb tots els seus objectius”.

Quant a les Juntes Municipals del Camp d’Elx, van parlar Encarni Huertas per la Foia, Daimés i Derramador; Carolina Sánchez per la Marina; Susana Flores per l’Algoda, Matola, Puçol i Algorós; Francisca Teresa per l’Altet, els Bassars i els Arenals del Sol; Virgilio López per les partides del nord; Manuel Ruecas per Torrellano; Eulalia García per la Baia, Asprella i Atzavares; Josefa Martín per Carrús, la Penya de les Àguiles i el Pla de Sant Josep; i Ana Mora per Perleta, Maitino i la Vallverda.

La majoria dels representants de les pedanies han abordat els problemes relacionats amb la mobilitat, la recollida de residus, renovació de parcs infantils, l’asfaltat de camins del camp, les infraestructures educatives, vehicles accessibles i canvi dels horaris de les parades, les instal·lacions esportives, la seguretat ciutadana, el pla de Joventut o la instal·lació de nous equipaments col·lectius.

Per part seua, l’alcalde ha agraït les intervencions que s’han produït al llarg de la jornada “que han servit per a refrescar i donar a conéixer quines són les necessitats de la ciutadania”.

En relació amb el consell escolar, González ha posat en valor el gran esforç realitzat pels docents per a convertir els centres en espais segurs. Així mateix, ha destacat la importància d’afavorir la integració dels immigrants a la ciutat i lluitar contra la xenofòbia i ha qualificat a Elx “com a societat oberta acollidora i capaç d’integrar”.

També ha elogiat la distribució equitativa de les vacunes, “la qual cosa demostra que el Govern està mostrant el seu compromís” ha assenyalat el responsable de l’Equip de Govern, que ha manifestat l’aposta ferma del govern municipal per potenciar el xec verd i convocar el Consell Agrari.

Quant al Transvasament Tajo-Segura, ha recordat que s’ha sol·licitat una subvenció per a dur a terme la recuperació del patrimoni hidràulic vinculat al Palmerar. “El Transvasament és essencial i el defensarem a ultrança amb la màxima serietat governe qui governe” ha manifestat el regidor il·licità.

L’alcalde, Carlos González, anuncia la recuperació dels Pressupostos Participatius per a 2022 i la posada en marxa d’un pla d’ajudes per al sector del Turisme

En relació amb Cultura, l’alcalde ha assenyalat que es continuarà treballant en la protecció del patrimoni i ha assegurat que la Llotja tornarà a estar al servei de la Cultura quan es donen les condicions oportunes.

El regidor il·licità també ha assenyalat l’aposta decidida de l’Ajuntament per la formació professional i ha destacat, quant a matèria d’Igualtat, l’objectiu de traure un segon pla d’igualtat d’oportunitats .

Sobre el turisme, l’alcalde ha subratllat l’impacte que la pandèmia ha tingut sobre el sector i ha anunciat que s’impulsarà des de l’àmbit municipal un nou Pla Parèntesi destinat al col·lectiu perquè, al costat de les iniciatives ja adoptades, es done suport a un sector fonamental per a l’economia.

Carlos González ha recordat que convocarà el Consell Econòmic i Social per a abordar una ubicació viable urbanísticament del nou Centre de Congressos i ha indicat que és necessari revisar l’estratègia comercial i d’àrees comercials als barris, sobretot després de l’èxit de la conversió en zona de vianants de la Corredora i de la plaça de Baix.

Així mateix, el responsable de l’Equip de Govern ha anunciat la posada en marxa d’un pla d’ocupació jove de la mà de l’Administració General de l’Estat i de l’Autonòmica, així com la potenciació de la Casa de la Dona. I, d’altra banda, ha dit que s’estudiarà la declaració del Cementeri Vell com a Bé de Rellevància Local.

A més, González ha anunciat que es recuperaran els pressupostos participatius en 2022 i s’executarà un nou model més simple que propicie la participació del ciutadà, atés que aquests fons es van destinar exclusivament en 2020 i 2021 a la pandèmia.

L’alcalde respon a les reivindicacions dels veïns

D’altra banda, l’alcalde ha respost les reivindicacions dels veïns el Camp d’Elx i ha destacat alguns projectes que es duran a terme com el nou servei de neteja en les pedanies, la millora dels centres educatius, del transport col·lectiu, o un major manteniment dels camins rurals, asfalt i voreres.

Carlos González ha assenyalat que “som conscients que hem de fer un gran esforç inversor en les pedanies per a corregir aquesta sensació que existeix de ciutadans de segona”.

En concret, s’han plantejat alguns problemes com les olors en la planta de reciclatge al que l’alcalde ha assenyalat que la Diputació ja està treballant per a resoldre’ls després de la milionària inversió realitzada en les instal·lacions. I quant a la nova contracta de neteja, González ha indicat que en el termini de dos mesos es col·locaran 500 nous contenidors al Camp d’Elx.

D’altra banda, el responsable de l’Equip de Govern Municipal ha destacat la inversió de més de cinc milions d’euros en asfaltat, millora de camins i renovació de voreres en les pedanies i ha recordat que s’estan invertint més de 10 milions d’euros en centres educatius del Camp d’Elx.

Quant a la seguretat, González ha informat que al setembre es posarà en marxa una Unitat Rural específica de la Policia Local per a atendre les necessitats de les pedanies i sobre el transport ha admés que ja havia d’estar resolt. “És necessari millorar el transport col·lectiu. Ens comprometem a tirar-ho avant”, ha manifestat González.

D’altra banda, l’alcalde ha assenyalat que la remodelació de la zona esportiva de la Marina “és un compromís ferm” i, per a finalitzar, ha agraït la participació de tots, el tarannà i la bona disposició de les persones que han intervingut en el debat”.