Segona sessió del Debat de l’Estat del Municipi: les intervencions dels grups polítics centren la segona sessió del Debat de l’Estat del Municipi

Segona sessió del Debat de l’Estat del Municipi: les intervencions dels grups polítics centren la segona sessió del Debat de l’Estat del Municipi

Entre els assumptes que més debat han generat es troba el futur Palau de Congressos o la inversió en les pedanies


El Centre de Congressos ‘Ciutat d’Elx’ ha acollit aquest matí la segona sessió del Debat de l’Estat del Municipi en la qual els grups polítics municipals han intervingut per a donar la seua visió de la ciutat i analitzar i fiscalitzar l’acció política del Govern Municipal.

Els portaveus dels grups municipals han tingut dues intervencions que han sigut contestades per l’alcalde, Carlos González. El primer a prendre la paraula ha sigut el regidor no adscrit, Eduardo García Ontiveros. A continuació, ho ha fet la portaveu de Ciutadans, Eva Crisol; la portaveu de Vox, Aurora Rodil i el portaveu del PP, Pablo Ruz. Per part de l’Equip de Govern ho han fet la portaveu de Compromís, Esther Díez, i el portaveu del PSOE, Héctor Díez.

L’alcalde ha tornat a insistir que el Debat de l’Estat del Municipi és una eina útil per a afavorir la participació de la ciutadania i perquè l’oposició puga fiscalitzar la gestió del Govern Local. En aquest sentit ha anunciat la seua intenció d’incloure la celebració del Debat de l’Estat del Municipi en el Reglament Orgànic de la Corporació.

Les inversions en les pedanies, el futur del Palau de Congressos, la pandèmia, el Mercat Central o l’Hotel dels Arenals han sigut algunes de les qüestions en les quals s’ha centrat el debat.

L’alcalde ha tornat a allargar la mà al diàleg als grups de l’oposició per a eixir de la situació generada per la crisi sanitària

Quant al Centre de Congressos i les crítiques cap al Govern Municipal pel futur d’aquest, l’alcalde ha declarat que l’Equip de Govern està obert a consensuar la seua ubicació, sempre que aquesta siga viable des del punt de vista urbanístic, perquè les obres s’inicien en aquesta mateixa legislatura.

Segons González, si finalment el Palau de Congressos no se situa al barri de Carrús, l’Equip de Govern farà un esforç inversor per a compensar el seu trasllat, ja que la intenció de revitalitzar el barri és ferm.

També hi ha hagut crítiques pel retard en algunes actuacions com la finalització de la ronda Sud, l’Hotel dels Arenals o les connexions ferroviàries. Carlos González ha explicat que el Ministeri ja ha finalitzat la redacció del projecte de la ronda Sud i que lluitarà perquè l’obra aconseguisca assignació en els Pressupostos generals de l’Estat perquè s’execute al més prompte possible.

Respecte al Mercat Central i la possible indemnització per la resolució del seu contracte, l’alcalde ha assenyalat que no creu que es donen mesures cautelosíssimes i ha afegit que el futur dels placers està assegurat, que continuaran prestant el servei en l’actual ubicació i així contribuiran a reactivar aquesta zona de la ciutat.

Quant als retrets per la falta d’inversió a les pedanies, compartits pràcticament per la  totalitat dels grups, l’alcalde ha indicat que l’Ajuntament està fent un esforç ingent per a atendre les principals necessitats del Camp d’Elx. González ha recordat que el Pla de Pedanies contempla una inversió de 35 milions d’euros per a les pedanies i ha apuntat que en l’equador de la legislatura hi ha prop de 19 milions d’euros en obres realitzades i compromeses. Ha recordat que s’ha fet un gran esforç en la millora de les infraestructures educatives, esportives i en la modernització de l’espai públic i que Pimesa ja treballa en els plecs dels centres socials de Torrellano, l’Altet i els Arenals.

Així mateix, l’alcalde ha donat resposta a les crítiques per no haver convocat els Pressupostos Participatius. González s’ha compromés a restablir-los en 2022, encara que reformats l’objecte que tinguen més immediatesa. Ha destacat que la gran prioritat des de març de 2020 fins hui ha sigut la lluita contra la pandèmia, la qual cosa ha obligat a modificar partides pressupostàries i ha recordat que l’Ajuntament d’Elx ha sigut el primer de la Comunitat Valenciana a posar en marxa ajudes i a pagar-les per a ajudar els sectors més afectats per la pandèmia.

Per la seua part, tant Héctor Díez com Esther Díez han defensat la labor de l’Equip de Govern. El portaveu socialista ha destacat la importància del municipalisme i ha recordat que el Govern Local ha mobilitzat 20 milions d’euros per a atendre l’emergència sanitària. Mentrestant, la portaveu de Compromís ha dit que el Govern Municipal posa les persones en el centre de la política amb nombroses ajudes socials i ha anunciat l’elaboració d’un ‘Protocol de naturalització de la ciutat’.

L’alcalde ha tancat la sessió i ha tornat a allargar la mà a l’oposició per a tindre una legislatura de diàleg i d’enteniment per a ser capaços de superar la situació generada per la greu urgència sanitària.