El Festival Internacional de Cinema Independent d’Elx, “un esperó per a la creativitat i el talent jove”

El Festival Internacional de Cinema Independent d’Elx, “un esperó per a la creativitat i el talent jove”

Carlos González destaca, en la gala de clausura del FICIE, que “el cinema transmet missatges que remouen consciències i missatges que mouen el món”


El Festival Internacional de Cinema Independent d’Elx (FICIE) és “un estímul, un esperó per al talent jove, per a la creativitat, per a ser intrèpids… és un festival molt necessari pel qual hem de continuar apostant”. Amb aquestes paraules, l’alcalde d’Elx, Carlos González, destacava anit la importància que aquest certamen té per a la ciutat, per al cinema independent i per a la cultura, en general.

“El cinema és absolutament essencial en aquests temps complexos, en temps d’intolerància i excessiva banalitat. En aquest context el cinema ens dona les claus per a comprendre molt millor allò que ens envolta. El cinema transmet missatges que remouen consciències i missatges que mouen el món. Que aquest festival servisca per a afermar aquestes idees i per a donar-li més força al cinema”, ha apuntat González.


Ian de la Rosa guanya per segona vegada el certamen amb la pel·lícula “Farrucas”


L’alcalde va assistir anit, juntament amb la regidora de Cultura, Marga Antón, a la gala de clausura i lliurament de premis de la 44 edició del FICIE celebrada a l’Hort del Xocolater i en la qual es va retre homenatge al director i guionista Mariano Barroso, actual president de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya. El president de Fundació Mediterrani, Luis Boyer, va fer lliurament de la Palmera de Plata a Barroso, que va elogiar el Cinema Club Luis Buñuel i va agrair a tothom que fa possible la celebració del FICIE.

La pel·lícula “Farruca”, dirigida pel director d’Almeria Ian de la Rosa, es va alçar amb el Premi Extraordinari Fundació Mediterrani a la millor producció de la 44a edició del festival il·licità. Aquest curt de ficció, acabat d’estrenar al juny de 2021, presenta la història d’Hadoum, Fátima, Sheima i Sokayna, quatre adolescents de El Puche, un barri perifèric d’Almeria, orgulloses de les seues arrels marroquines i espanyoles. Ian de la Rosa va dirigir en 2015 el seu primer curtmetratge VICTOR XX que va participar en diversos festivals i va rebre diversos premis, entre els quals el del Festival de Cinema d’Elx de 2016 i del Festival de Cannes – Cinéfondation. Recentment ha treballat com a guionista de la sèrie ‘Veneno’.

La Fundació Mediterrani homenatja Mariano Barroso i “Dana”, de la il·licitana Lucía Forner, és el curt més votat pel públic

L’altre guardó extraordinari, que enguany es va entregar per segona vegada, és el Premi “Fundació Mediterrani” al millor documental, que va recaure en “57 días”, dels realitzadors espanyols Mario Lumbreras González i Laura Brasero Blázquez. Aquest documental, íntim i commovedor, reviu l’hospitalització de Julio Lumbreras, un dels primers pacients a entrar en una UCI a Espanya per Covid-19. A través dels missatges de mòbil que es manaven els seus familiars, el públic pot seguir els seus 57 dies de lluita contra el coronavirus.

Per part seua, el drama “La caída del vencejo”, dirigit pel realitzador bilbaí Gonzalo Quincoces, es va alçar amb el Premi Ajuntament d’Elx al Millor Curtmetratge de Ficció.

El Premi al Millor Curtmetratge d’Animació enguany va ser per a la pel·lícula iraniana “Navozande, le musicien”, de l’animador iranià Resa Riahi.

El premi al millor Documental, que va recaure en “Wellness“, de Núria Gebellí, Diego Véliz i José Javier Castro, presenta la figura de Mari Fe, encarregada d’un equip amateur de fisicoculturisme femení que es prepara per a competir a Catalunya.

La coproducció xipriota, turca i suïssa “Telismat” es va emportar el premi al Millor Curtmetratge Internacional. Aquesta dura pel·lícula gira entorn de Yusuf, un camioner que accepta l’encàrrec de portar refugiats amb el seu camió frigorífic, en creure que és l’única manera d’aconseguir diners per a salvar la vida de la seua filla.


El curt “Space Frankie”, del realitzador alacantí David Valero, va aconseguir el Premi Luis García Berlanga, convocat excepcionalment amb motiu de la commemoració en 2021 de l’Any Berlanga.

El Premi al Millor Curt d’Autor Novell va ser per a “El Rey de la Flores” del director espanyol Alberto Velasco. Un curt de ficció de 13 minuts de duració ambientat en un poble de Castella en 1995 que conta la història de Víctor, un xiquet de deu anys a què li encanta el folklore popular.

El Premi Hort del Xocolater, que el públic assistent atorga a les projeccions votant a través telèfon mòbil durant cada sessió del Festival, va anar per a “Dana”, curt de ficció de Lucía Forner, que en els seus 19 minuts de duració narra la història de Diana, una dona que després de ser assaltada una nit pensa que alguna cosa ha de canviar i decideix fer la seua justícia. Per això adopta el nom de “Dana”, que significa “la que jutja”.

El Premi Fes Curt al millor curt de la Comunitat Valenciana va recaure en el curt “Los perros ladran“, de Sergio Serrano (València).

Finalment, el curt “Vecinoooo“, de Paco León, va guanyar el premi Mobile Film Maker al millor curt rodat amb un telèfon mòbil.