El pla Convivint crearà 1.700 noves places en centres públics a la província d’Alacant per a les persones més vulnerables

El pla Convivint crearà 1.700 noves places en centres públics a la província d’Alacant per a les persones més vulnerables

La consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, l’alcalde d’Elx, Carlos González, i el president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, presenten aquest projecte al Centre de Congressos


La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, junt amb l’alcalde d’Elx, Carlos González, i el president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, ha anunciat aquest matí al Centre de Congressos la posada en marxa de 69 actuacions en diferents infraestructures socials a la província d’Alacant, que suposaran la creació de 1.700 places en centres públics per als col·lectius més vulnerables, amb una inversió d’uns 157,7 milions d’euros.

A l’acte de presentació han assistit també el regidor de Drets Socials, Mariano Valera; la de Política de Majors, Puri Vives; la de Mobilitat, Esther Díez; i el de Comerç, Felip Sànchez.

La vicepresidenta ha destacat la importància d’un pla que donarà un impuls “sense precedents” a la construcció de centres públics i a la reforma d’instal·lacions que ara s’adaptaran “als nous models convivencials que inclouen els aprenentatges adquirits durant la COVID-19”.

La vicepresidenta ha assenyalat l’aposta del Consell per la construcció d’un sistema “amb prestacions dignes” i un nou model de serveis socials “centrat en la proximitat, el municipalisme i l’ordenació de competències”.

En aquest sentit, Oltra ha subratllat l’increment en la inversió de la Generalitat en els serveis socials de la província d’Alacant, que ha passat de rebre 4,1 milions d’euros en 2015 als 23,7 milions d’enguany, i que permet la contractació de 1.083 professionals. En el cas d’Elx, la inversió de 602.273 euros de fa sis anys s’ha incrementat fins als 2,6 milions en 2021 amb 134 contractacions.

La consellera destaca que l’increment de la inversió a Elx passa de 602.273 euros a 2,6 milions amb 134 contractacions i assenyala que la província d’Alacant tindrà un espai propi de tuteles situat a la ciutat il·licitana

Per part seua, l’alcalde ha assegurat que aquest pla suposarà un salt qualitatiu per a millorar la qualitat de vida dels col·lectius més vulnerables del municipi. “Volem ser la primera ciutat en equipaments, infraestructures i polítiques dirigides a atendre les necessitats de les persones més desfavorides”, ha manifestat el regidor il·licità, que ha agraït la voluntat política de la Conselleria per l’esforç realitzat perquè aquest pla no haja sigut unilateral, sinó que s’haja realitzat amb la participació dels ajuntaments.

En aquesta trobada, el responsable de l’Equip de Govern ha traslladat la seua preocupació sobre la situació de la residència de majors d’Altabix a la consellera, a qui ha demanat el seu “compromís nítid i contundent” per a solucionar amb eficàcia i celeritat els problemes que estan patint els usuaris de la residència.

Mentrestant, el president de la Diputació ha agraït l’esforç en comú de les tres administracions i ha recalcat l’ambició del projecte per a atendre les demandes de la ciutadania.

La vicepresidenta ha anunciat també que per primera vegada la província d’Alacant tindrà un espai propi de tuteles situat a Elx, que suposarà la contractació de 21 persones i permetrà desenvolupar “el nou model tutelar amb espais amables per a visites i que afavorisquen l’atenció personalitzada”.

El responsable de l’Equip de Govern assegura que aquest pla suposarà un salt qualitatiu per a millorar la qualitat de vida dels col·lectius més vulnerables del municipi

Així mateix, Oltra ha assenyalat la importància de “dignificar la xarxa pública amb actuacions en centres que porten 30 o 40 anys sense cap mena d’inversió”. Per a això, estan previstes actuacions en 22 centres amb un finançament de 42 milions d’euros, com la rehabilitació integral de les residències de majors de Torrevella i Alacant o la millora de la residència Catí d’Elda, entre altres.

Respecte a la transferència de recursos impropis, Oltra ha assenyalat que s’està treballant en la recuperació de la gestió de la Llar Provincial i del centre de diversitat funcional i salut mental Doctor Esquerdo. D’aquest últim ja està constituïda la comissió mixta per a començar el trasllat de competències.

Pla d’Infraestructures 2021-2025

L’objectiu principal del pla Convivint a la província d’Alacant és dotar-la d’una oferta de recursos públics concorde a les seues necessitats, “que pose fi al dèficit de places públiques en tots els sectors arrossegat durant anys”, especialment en centres d’atenció diürna.

Per sectors, per a les persones majors estan previstes 19 actuacions i 67,5 milions d’euros d’inversió que permetran duplicar les residències públiques en passar d’11 a 22, i multiplicar per cinc els recursos diürns com a “aposta per l’autonomia personal”, ha indicat Oltra.

Per a les persones amb diversitat funcional es duran a terme 8 actuacions i una inversió de 22,5 milions d’euros per a arribar a 16 infraestructures entre residències i centres de dia.

En aquest cas, la vicepresidenta ha destacat la col·laboració entre la Generalitat i l’Ajuntament d’Elx per a posar en marxa nous recursos, com la cessió d’un espai per a aplicar el nou model de centres de dia a Jubalcoi, o el nou centre de dia ‘Garrofers’, les obres del qual està previst que comencen després de l’estiu.

En el sector de la salut mental, seran 7 les actuacions a realitzar amb una inversió de 18,3 milions d’euros, entre les quals la creació de 7 nous CEEM i CRIS, a més de garantir recursos en tots els departaments de serveis socials.

Respecte al sector d’infància està prevista una inversió de 6,5 milions d’euros, amb una clara aposta per recursos diürns en tots els departaments, especialment a Alacant que comptarà amb el 40 per cent d’aquests. Així mateix, s’implantarà a la província el nou model de punts de trobada familiar. En total es duran a terme 11 actuacions en l’àrea de la infància i adolescència.

Finalment, en l’àrea de la violència masclista es duran a terme 2 actuacions i un milió d’euros d’inversió per a incrementar la xarxa Centres Dona amb nous punts, un a Elx, i l’ampliació de la xarxa residencial pròpia en col·laboració amb la Conselleria d’Habitatge.

La vicepresidenta ha afirmat que aquest pla, a més, funcionarà com a tractor de l’economia valenciana “des d’una perspectiva feminista”, basada en la revaloració de les cures i l’economia del criar, cuidar i curar; i que es preveu que puga generar més de 1.000 llocs de treball directes a la província d’Alacant.

El pla Convivint es finançarà amb fons propis de la Generalitat així com amb els procedents de les ajudes europees i d’algunes aportacions municipals.