Elx rep una subvenció de més de 32.600 euros per a l’exhumació i identificació de víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura

Elx rep una subvenció de més de 32.600 euros per a l’exhumació i identificació de víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura

La regidora de Cultura, Marga Antón, explica que l’actuació es durà a terme al Cementeri Vell on es localitza la fossa comuna dels represaliats del franquisme


La regidora de Cultura, Marga Antón, ha informat que l’Ajuntament d’Elx ha rebut una subvenció de la Generalitat Valenciana per a l’exhumació i identificació de víctimes desaparegudes durant la Guerra Civil i de la Dictadura. En concret, Elx rebrà 32.643,38 euros en dues anualitats, la qual cosa suposa el 82% de la quantitat sol·licitada pel consistori il·licità per a aquesta actuació a la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

Tal com ha explicat la regidora, “el projecte subvencionat planteja la indagació, localització, delimitació, exhumació, identificació i realització d’un estudi antropològic inicial de les víctimes de la Guerra Civil i de la dictadura franquista enterrats en el cementeri municipal d’Elx, concretament en la zona destinada al cementeri civil, on es localitza la valleja-aljub dels represaliats per la dictadura franquista. En aquesta fossa presumiblement es troben depositats 14 veïns de les localitats d’Elx, Asp i Crevillent que van ser afusellats per sentència de consell de guerra franquista entre juliol i octubre de 1939”.

Els objectius plantejats són bàsicament: recuperar i examinar les restes amb la finalitat d’efectuar investigacions criminològiques que permeten establir la causa i el decés de les víctimes; i d’un altre identificar les restes i, si és possible, retornar-los als familiars.

cementerio-viejo-elche

Els treballs seran realitzats per un equip multidisciplinari format per arqueòlegs, antropòlegs i investigadors del Laboratori Forense de la Universitat Autònoma de Madrid, amb el suport de l’arqueòleg municipal, la cap de la secció de l’Arxiu Municipal i del director de la Càtedra Pere Ibarra.

Amb aquest projecte Elx se suma a altres municipis valencians al compliment al que es disposa en la Llei 14/2017 de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana, així com a l’Ordre PRE/2568 per què s’ordena la publicació en el Boletín Oficial del Estado del Protocol d’Actuació en Exhumacions de Víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura.