La bandera ‘Platges sense fum’ ja oneja a les platges d’Elx per a conscienciar sobre els efectes nocius del tabac

La bandera ‘Platges sense fum’ ja oneja a les platges d’Elx per a conscienciar sobre els efectes nocius del tabac

La Marina acull l’hissat simbòlic en un acte que ha comptat amb la presència de la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, els edils de Medi ambient, Esther Díez; de Turisme, Carles Molina; i de Sanitat, Mariola Galiana; la directora del Centre de Salut Pública, Antonia Soriano; i el cap de l’Àrea de Relacions Institucionals i Europees de la FVMP, Roberto Bermell


La bandera ‘Platges sense fum’ ja oneja a les platges d’Elx per a conscienciar sobre els efectes nocius del consum del tabac. La Marina ha acollit aquest matí l’hissat simbòlic en un acte que ha comptat amb la presència de la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, els regidors de Medi Ambient, Esther Díez; de Turisme, Carles Molina; i de Sanitat, Mariola Galiana; així com de la directora del Centre de Salut Pública, Antonia Soriano, i del cap de l’Àrea de Relacions Institucionals i Europea Vertebració i Territori de la FVMP, Roberto Bermell.

Per part seua, la regidora de Medi Ambient ha assenyalat que “aquesta iniciativa és un pas més tant per a la preservació del litoral il·licità com per a la protecció de la salut dels il·licitans i il·licitanes, així com dels visitants que venen al llarg de l’estiu”. L’edil ha recordat que “aquesta experiència es va iniciar l’any passat al Carabassí i en aquesta ocasió s’ha ampliat a totes les platges d’Elx amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania sobre els perills que té el consum del tabac i l’impacte ambiental que això genera en espais naturals de primer ordre”.

Així mateix, Díez ha assenyalat que “a més d’aquest hissat, des de la Regidoria s’està duent a terme una campanya de conscienciació que en els pròxims dies es posarà en marxa i que servirà per a explicar a la ciutadania la importància de respectar les recomanacions” i ha indicat que s’està estudiant la possibilitat que en un futur aquesta iniciativa es desenvolupe des del punt de vista normatiu.

El regidor de Turisme ha indicat que aquesta acció, al costat de les cinc Banderes Blaves, el que es pretén és donar un servei de qualitat turística a les platges. L’edil ha recordat que la iniciativa no té caràcter sancionador perquè el que es persegueix és la sensibilització i el foment del respecte cap a la salut i el medi ambient. “Per a nosaltres representa un abans i un després en l’aposta per un turisme sostenible a la ciutat”, ha assenyalat Molina, que ha destacat que l’objectiu és que s’eliminen les burilles pel risc que suposen no sols per a la naturalesa sinó per a la propagació del coronavirus.

En aquest sentit, Galiana ha aprofitat per a recomanar tant la unitat de conductes addictives com l’atenció del metge de capçalera a totes aquelles persones que necessiten ajuda per a deixar de fumar.

Isaura Navarro ha agraït el treball de l’Ajuntament per estendre a les seues platges conductes saludables de qualitat de vida. “El tabac és un factor de risc molt important per a la salut. Per això amb aquesta tasca de prevenció volem que la gent deixe de fumar. Moltes persones s’han adonat, gràcies a la covid, del perill que suposa aquest hàbit”, ha manifestat la secretària autonòmica de Salut Pública.

Cada any el tabaquisme provoca al voltant de 100.000 morts a la Comunitat Valenciana, ha informat Navarro, que ha declarat que “s’haurien de reduir els espais en els quals es fuma per a protegir el nostre entorn”.

Mentrestant, Bermell ha reconegut la gran labor del consistori i ha destacat aquesta campanya com un exemple de coordinació entre administracions per a fer espais saludables.

Les burilles són el residu més abundant en la mar, fins i tot per davant dels plàstics i tarden més de 10 anys a destruir-se, la qual cosa suposa un problema per al manteniment i neteja dels arenals. Des de l’UTE Elx asseguren que al voltant de 1.000 tones de residus es recullen a l’any amb les màquines que netegen les platges.