La Comunitat de Regants de Carsrisars espera obtindre aquest any més de 350.000 quilos de melons

La Comunitat de Regants de Carsrisars espera obtindre aquest any més de 350.000 quilos de melons

L’alcalde d’Elx, Carlos González, i el regidor de Medi rural, Felip Sànchez, han assistit aquest matí, al restaurant Martino, al simbòlic tall del meló de Carrissars corresponent a la temporada 2021


L’alcalde d’Elx, Carlos González, i el regidor de Medi rural, Felip Sànchez, han assistit aquest matí, al restaurant Martino, al simbòlic tall del meló de Carrissars corresponent a la temporada 2021. Al costat d’ells ha estat el president de la Comunitat de Regants de Carrissars, Fernando Antón. El padrí d’enguany ha sigut Santiago Pascual, el president de la Unió de Llauradors i Ramaders.

Tal com han explicat en l’acte, el meló de Carrissars, conegut com a Pell de Gripau, és únic internacionalment. Els melons, regats amb aigua del riu Segura, gaudeixen d’un sabor inconfusible gràcies a les característiques del sòl que propicien que el meló del saladar siga extremadament dolç. Aquest element diferencia al meló dels Carrissars i el situa en una posició molt avantatjosa respecte a la dels seus competidors.

L’acalde, Carlos González, ha explicat que la duració de la campanya serà d’unes tres setmanes i la producció esperada per a enguany és d’uns 350.000 quilos plantats en unes 250 tafulles de cultiu. L’any passat la producció va ser de 600.000 quilos. Fernando Antón ha aclarit que la producció s’ha reduït respecte a altres anys a causa del retard en el cultiu causat per les pluges de primavera, que no han permés preparar els camps en el període esperat.

“El meló de Carrissars és un dels productes més importants de la producció del camp il·licità. Malgrat la reducció de la producció, aquesta serà una bona campanya que contribuirà a aquest objectiu essencial, no sols de difondre els productes del Camp d’Elx, sinó a afavorir la dinàmica econòmica i de creació d’ocupació”, ha indicat González.

Cal recordar que el suport municipal es plasma a través d’un conveni que té per objecte l’establiment d’un marc per a dur a terme actuacions de promoció i divulgació agrària, amb la finalitat de fer costat els agricultors i el sector agrari local, i contribuir a la difusió i promoció turística del Camp d’Elx. L’Ajuntament col·labora mitjançant l’aportació d’un total de 3.500 € (des de 2020, abans era de 1.500 euros pel que s’ha incrementat en 2.000 euros).

“L’Equip de Govern està compromés amb el desenvolupament dels sectors econòmics locals donant suport a les accions de promoció dels productes i l’activitat del sector agrari local, ja que som conscients de la importància d’aquests en l’estructura econòmica del municipi, com a font de riquesa i generació d’ocupació, així com dels importants valors ambientals, paisatgístics, turístics, socials i culturals del Camp d’Elx”, ha apuntat l’alcalde, que ha afegit que “el camp és un sector estratègic com s’ha demostrat al llarg de la pandèmia”.

Per part seua, Felip Sànchez, ha indicat que “el meló de Carrissars ha aconseguit crear una marca recognoscible”. L’edil ha destacat la importància que té el consum local dels nostres productes, “hem de reconéixer-los per qüestions de sostenibilitat ja que són productes de quilòmetre zero i perquè són productes de temporada que estan en el seu millor moment”.

Sànchez anima tota la ciutadania il·licitana a consumir aquests productes autòctons i recorda que en aquests moments s’estan celebrant les “Jornades gastronòmiques d’Estiu de productes del camp d’Elx”

Cultiu sostenible

El meló de Carrissars és el clar exemple d’un model agrícola que conjumina viabilitat econòmica i sostenibilitat ambiental.

Els aiguamolls del seu territori se situen dins de la Xarxa Natura 2000 (Xarxa Europea d’Espais Protegits) i estan catalogats com a Aiguamolls d’Importància Internacional RAMSAR (Convenció relativa als Aiguamolls d’Importància Internacional especialment com a hàbitat d’ocells aquàtics) com ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a Ocells) com a Zona Humida d’Especial Connectivitat, com LIC (Lloc d’Interés Comunitari) i com a espai d’Especial Protecció Agrícola.

La Comunitat de Regants de Carrissars compatibilitza la sostenibilitat de les activitats agropecuàries de Carrissars amb el manteniment i millora de la biodiversitat, imprimeix un segell de qualitat diferenciada en els seus productes, sobre la base del respecte al medi ambient i de la promoció dels Parcs Naturals del Fondo d’Elx i les Salinas de Santa Pola.