L’Equip de Govern acorda exigir al Ministeri un compromís ferm d’inversions per a garantir el transvasament i preus assequibles de l’aigua

L’Equip de Govern acorda exigir al Ministeri un compromís ferm d’inversions per a garantir el transvasament i preus assequibles de l’aigua

La Junta Local de Govern aprova una moció en què indica la urgència d’un acord amb els regants i en què recull el compromís municipal de presentar al·legacions per a defensar els “imprescindibles cabals” del Tajo-Segura


L’Equip de Govern Municipal ha aprovat aquest matí una moció en la qual exigeix al Ministeri per a la Transició Ecològica un compromís ferm d’inversions que garantisca les aportacions d’aigua per a consum i reg i una política de preus assequibles. També considera essencial i imprescindible el volum actual de cabals del Transvasament Tajo-Segura.

“Hem aprovat una moció relativa al Transvasament Tajo-Segura, més concretament al Pla de Conca, sotmés a consulta pública al juny per la Direcció General de l’Aigua. Aquesta moció també és conseqüència de la reunió del passat dimecres amb el secretari d’estat del Ministeri per a la Transició Ecològica, Hugo Morán, en la qual s’han abordat qüestions essencials relacionades amb el proveïment hídric”, ha assenyalat l’alcalde d’Elx, Carlos González, acompanyat del portaveu del Govern, Héctor Díez.

El responsable de l’Equip de Govern ha precisat que “la moció és producte de l’acord amb Regs de Llevant, un actor fonamental en relació amb el transvasament” i ha explicat que el primer punt contempla “declarar essencial i imprescindible el volum actual de l’aigua procedent del Tajo-Segura, un element bàsic tant per al proveïment urbà com per al regadiu. Per això és urgent que el Govern arribe a un acord amb els regants, qüestió que hem abordat amb el secretari d’estat. Qualsevol canvi o decisió que tinga a veure amb el transvasament, així com el Pla de Conca, ha de ser producte de l’acord amb els regants”.

“Aquest acord ha de garantir aigua de qualitat suficient per a atendre les necessitats del nostre territori i condicionar qualsevol modificació dels cabals a les inversions que es plantegen en el referit Pla de Conca. Per a nosaltres, com a Govern, és una premissa bàsica”, ha assenyalat el regidor il·licità.

“També exigim al Govern d’Espanya un compromís ferm d’execució d’inversions per a garantir l’aportació futura dels volums necessaris d’aigua per al nostre territori. El Pla de Conca i el compromís del Govern gira entorn de dur a terme inversions en depuració, reg localitzat, dessalinització i instal·lacions fotovoltaiques, un compromís que siga una garantia per als regants. Es tracta d’inversions procedents del pla de reconstrucció econòmica Next Generation per valor de 1.600 milions d’euros”, expressa l’alcalde.

Per a González, “en aquesta moció es reclama un compromís exprés del Govern que garantisca preus assequibles, equiparables als actualment vigents per al Transvasament Tajo-Segura, de manera que permeten la competitivitat del sector” i també recull “el compromís de presentar al·legacions al Pla de Conca, que es troba en exposició pública, en defensa dels interessos dels regants de la conca del Segura”.

Al ple extraordinari

La Junta Local de Govern també ha acordat portar aquesta moció al ple extraordinari d’aquest matí, sol·licitat pel PP, com a esmena de substitució a la proposta del grup popular de sol·licitar el cessament de la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera.

El contingut de la moció va ser incorporat pel PP, però després d’un intens debat, la seua proposta final va ser rebutjada amb els vots de PSOE i Compromís en mantindre la petició de dimissió de la titular del ministeri.