Els passejos saludables tornen a la tardor amb deu rutes temàtiques que combinen senderisme i cultura

Els passejos saludables tornen a la tardor amb deu rutes temàtiques que combinen senderisme i cultura

La inscripció s’obri el dilluns 20 fins al dijous 30 de setembre per correu electrònic per a aquelles persones majors d’edat residents al municipi d’Elx


Tornen els passejos saludables a la tardor amb rutes temàtiques que combinen senderisme i cultura, una iniciativa del servei de dinamització comunitària Elx Conviu. L’edil d’Igualtat, Drets Socials i Polítiques inclusives, Mariano Valera, ha presentat les rutes per la ciutat i el seu entorn per la tardor de 2021. Els participants podran redescobrir alguns dels llocs icònics del municipi a través del senderisme, guiats per monitors formats expressament per a l’activitat i que explicaran dades rellevants dels elements situats en cada recorregut.

Els itineraris proposats per a aquesta temporada, detallats en la web municipal, són deu: el primer, la ruta botànica pel parc Municipal (dies 4 i 8 d’octubre); el segon, la geològica pel Vinalopó (18 i 22 d’octubre); el tercer, la dels ponts que el creuen (11 i 15 d’octubre); el quart, la corresponent a l’avinguda de la Llibertat (25 i 29 d’octubre); el cinqué, la ruta del palmerar urbà (5 de novembre); el sisé, la de l’Elx musulmà (8 i 12 de novembre); el seté, la del pantà (15 i 19 de novembre); el huité, la de l’ecosistema urbà (22 i 26 de novembre); el nové, la del jaciment de l’Alcúdia (29 de novembre i 3 de desembre); i, per a tancar la programació del present any, la ruta dels monuments (13 i 17 de desembre).

Els interessats, residents a Elx majors d’edat i amb les condicions físiques mínimes per a efectuar els passejos, podran inscriure’s gratuïtament, des del dilluns 20 fins al dijous 30 de setembre, enviant un correu electrònic a elcheconvive@elche.es amb el nom i cognoms, DNI, sexe, data de naixement, codi postal i població, telèfon, e-mail i les rutes triades, que màxim poden ser tres. L’edil ha precisat que no hi haurà llistes d’espera i els grups senderistes es compondran de fins a 30 persones als quals es confirmarà i convocarà al lloc d’inici de l’itinerari amb una trucada telefònica del monitor.

Aquesta activitat gratuïta dirigida s’emmarca en el servei de dinamització comunitària Elx Conviu de la Regidoria d’Igualtat, Drets Socials i Polítiques inclusives de l’Ajuntament il·licità

L’objectiu d’aquests passejos saludables, segons ha manifestat Valera, és “promocionar entre la ciutadania l’exercici físic quotidià i el benestar psicològic i emocional a través de les relacions socials; en definitiva, fomentar un estil de vida sa i equilibrat entre els il·licitans i il·licitanes”. A més, ha afegit que, en cada sessió, s’informa de continguts preventius i de salut i que l’activitat incentiva l’autonomia perquè, amb posterioritat els participants, al marge dels passejos saludables, dissenyen i organitzen els seus propis itineraris.

Una estratègia per la salut i el benestar

L’activitat de passejos saludables s’emmarca en el context de l’Estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció del Sistema Nacional de Salut i la Xarxa Salut de la Generalitat Valenciana; l’Ajuntament d’Elx està adherit a ambdues.

Aquest programa promou una actitud proactiva en termes de prevenció de malalties associades a l’obesitat i al sedentarisme. El context actual, dominat per la realitat de la pandèmia de la COVID-19 fa encara més apressant aquesta necessitat, ja que les circumstàncies derivades de situacions de confinament i escassa mobilitat han augmentat els problemes psicofísics associats al sedentarisme.

És per això que els passejos en grup són una invitació a realitzar una activitat saludable, divertida, generadora de teixit social i amb continguts culturals que donen sentit a allò que no veiem, precisament per tindre davant dels nostres ulls. El programa permet promoure l’autocura de la salut i fer-ho de manera col·lectiva, a la vegada que es coneix la ciutat i els seus paratges.