Elx acull demà l’assemblea comarcal ordinària de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana per a analitzar la situació que travessen les agrupacions

Elx acull demà l’assemblea comarcal ordinària de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana per a analitzar la situació que travessen les agrupacions

La regidora de Cultura, Marga Antón, manifesta que la celebració d’aquesta reunió servirà per a continuar brindant suport a les quatre bandes musicals de la ciutat


La ciutat d’Elx acollirà demà l’assemblea comarcal ordinària de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana per a analitzar el moment que travessen les diferents agrupacions que la conformen. L’objectiu és tractar de pal·liar les dificultats que han patit les societats musicals en l’època de pandèmia, on s’han vist afectades econòmicament per la reducció dels ingressos en les contractes que es feien en els festejos i per una reducció d’alumnes a les seues escoles de música.

L’última vegada que les 30 ciutats que conformen l’associació es van reunir al municipi va ser en 2013. Això és degut a la gran quantitat de poblacions que poden acollir l’assemblea, i a això s’afig que la pandèmia també ha portat dificultats perquè es puga produir aquesta reunió. “Per a nosaltres és un plaer que celebren l’assemblea comarcal a la nostra ciutat. Elx té quatre bandes musicals: la Banda Simfònica d’Elx, la Banda Ciutat d’Elx, la Banda de Torrellano i la Banda de l’Altet. De les quatre, tres estan federades i pertanyen a aquesta organització. Des de la Regidoria de Cultura, tenim molta comunicació amb la federació perquè ens ajuden en el mètode de treball o ens aporten projectes i propostes perquè, des de Cultura, ens siga més fàcil fer costat a les nostres quatre bandes”, ha ressaltat la regidora.

El president comarcal de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Leandro Vilató, reclama més suport econòmic al Govern i la Diputació

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana és present en més del 95% dels municipis amb més de 500 habitants. Està conformada per més de 500 agrupacions, amb més de 1.100 bandes de música, més de 200 orquestres i més de 600 centres educatius. Al juliol es va publicar una resolució del Consell de Ministres, a través del Reial Decret del 30 de març, en la qual van declarar l’associació com a manifestació representativa del patrimoni cultural i material d’Espanya, que és el pas previ a aconseguir la declaració com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Vilató considera important el suport econòmic del Govern, tant municipal com de la Diputació. Del 86% de la despesa que destina la Generalitat Valenciana, el percentatge que arriba a Alacant és de tan sols un 1,6%. “Mentre que la Diputació de València destina 6.000€ a cada associació musical i la de Castelló destina 5.000€, a Alacant a penes s’aconsegueixen els 3.000€, cosa que suposa una despesa de 33 cèntims per habitant. Estem intentant sempre aconseguir més finançament perquè puguen eixir tots els projectes i totes les societats musicals avant, que exerceixen una labor social d’acostar la cultura al poble, no tan sols musical, sinó d’educació i de valors que no es donen en altres col·lectius”, ha destacat el president de la federació. A més, ha volgut afegir que l’associació de la Comunitat Valenciana ha sigut l’única en tota Espanya que ha tingut un protocol d’actuació contra la COVID per a les societats musicals.

“Reitere el meu agraïment a Federació de Societats Musicals per l’ajuda per la cultura que ens aporten a com ajudar i millorar les nostres quatre bandes de música. Esperem que demà l’assemblea comarcal siga tot un èxit i puguen desenvolupar els problemes a tractar i avançar en la seua gestió. I reitere el suport que donem a les nostres quatre bandes de música i la possibilitat de poder estrényer llaços de col·laboració per a continuar avançant en eixe camí“, ha destacat Antón.