Elx estarà del 24 al 27 de setembre a Alacant Gastronòmica amb productes autòctons del municipi

Elx estarà del 24 al 27 de setembre a Alacant Gastronòmica amb productes autòctons del municipi

El congrés sobre estil de vida mediterrani tindrà lloc a la Institució Firal Alacantina i comptarà amb algunes novetats com l’ampliació d’horaris i de l’espai expositiu


L’Ajuntament d’Elx continua amb la seua aposta ferma per consolidar el municipi com a referent en el turisme i, per això, la ciutat serà present amb un estand a Alacant Gastronòmica, un esdeveniment que se celebra des de demà 24 fins al dilluns 27 de setembre a la Institució Firal Alacantina (IFA). El regidor de Turisme, Carles Molina, acompanyat del president de la fira, Carlos Baño, ha comentat que es duran a terme tallers per a escolars, degustacions, vendes de producte, showcoocking i tastos dels aliments autòctons del camp il·licità per a donar a conéixer en profunditat l’oferta turística, gastronòmica i cultural de la localitat. El congrés sobre estil de vida mediterrani comptarà amb algunes novetats com l’ampliació d’horaris i de l’espai expositiu.

Durant els quatre dies de fira, el recinte reunirà més de 30 Estreles Michelín i 50 Sols Repsol i acollirà més de 250 expositors, que mostraran al públic i als professionals del sector diferents especialitats gastronòmiques de la província, denominacions d’origen, marques de qualitat, productes de la terra, ecològics i artesans, així com vins i begudes típiques, a més d’equipaments i serveis.

Concretament, el divendres dia 24, entre les 11.30 i les 13.30 hores, l’estand de Visitelche ha organitzat una activitat d’animació per els xiquets i xiquetes que visiten la fira. Un taller on podran descobrir els diferents productes tradicionals d’Elx i elaborar les seues receptes culinàries. L’oferta gastronòmica per al divendres començarà sobre les 14.00 hores amb un showcooking d’ “arròs melós amb rap, verdures i gambes” que realitzarà Loli Antolín del Restaurant Matola. Posteriorment, a partir de les 16.00 hores, la mateixa xef il·licitana realitzarà de nou un showcooking en el qual elaborarà un “mousse de gradada mollar” que els assistents a l’estand podran degustar posteriorment. Per a finalitzar l’activitat d’eixa mateixa vesprada, es realitzarà una presentació i una degustació de diferents varietats de dàtils frescos d’Elx amb la col·laboració de Datelx.

El regidor de Turisme, Carles Molina, destaca que a l’estand de VisitElche es duran a terme tallers per a escolars, degustacions, vendes de producte, showcoocking i tastos amb la finalitat de promocionar la cuina tradicional il·licitana

El dissabte dia 25, a partir de les 12.00 hores, el programa de l’estand de Visitelche començarà amb un showcooking de “vermuts aromatitzats” a càrrec de Nacho González, formador d’hostaleria, i que els assistents podran degustar en finalitzar aquest. A continuació, tindrà lloc una presentació i una degustació de formatges a càrrec de Formatges Cantó, per a donar pas als arrossos més tradicionals del Camp d´Elx preparats especialment per a l’ocasió pels restaurants de l’Associació Restaurants Camp d’Elx (ARCE).

Per a finalitzar la proposta gastronòmica del dia, a partir de les 16.30 hores, Fran Castell de la Confiteria Castell ens delectarà amb una presentació i degustació de “pastís d’Elx” i, a continuació, també es podrà gaudir d’un showcooking de “tortes de formatge i dàtil” elaborades per Gema de Cookies para Todos.

La proposta per al diumenge dia 26 comença de nou amb un showcooking de “coca i salaons” que també protagonitzarà Nacho González. A continuació, els assistents a l’estand podran gaudir d’una degustació de “pernil ibèric al tall” a càrrec del Restaurant Luceros.

A partir de les 14.00 hores els visitants de la fira podran presenciar un showcooking d’“arròs amb crosta” a càrrec de la Plataforma d’Hostaleria Il·licitana, i a continuació es realitzarà una degustació d’“arrossos a la llenya” elaborats pels restaurants del Camp d´Elx (ARCE). També a les 16.30 hores, hi haurà una degustació de “dolços d’Elx” elaborats per la Confiteria 1989, seguidament i amb la col·laboració de l’Associació de Productors de Dàtil d’Elx es realitzarà una presentació i degustació de dàtils, i per a finalitzar la proposta del dia es durà a terme una degustació de bescuits i galetes elaborats amb la magrana mollar a càrrec de Gema de “Cookies per a Tots”.

L’últim dia, el dilluns 27, està dedicat als professionals del sector. El matí començarà amb un taller formatiu per els alumnes del Curs de Formació de Càritas Elx, a càrrec de Nacho González. Seguidament, els visitants a l’estand podran degustar els formatges d’elaboració pròpia de la Vaqueria del Camp d’Elx i, sobre les 14.00 hores, el xef del Restaurant Granaino, Odón Martínez, protagonitzarà un showcooking denominat “Arrossos mariners a Elx”, elaboració que, posteriorment, tots els assistents podran degustar. A continuació, la xef il·licitana Patricia Sanz ens delectarà amb una presentació de “aplicacions en cuina amb Granada Mollar d’Elx”. Per a finalitzar la jornada, els assistents a l’estand de Visitelche podran conéixer com es fa el tradicional “panet de figa” i degustar aquest tradicional i deliciós dolç de la mà de Gaspar Antón, en representació d’AMFAR.

L’edil ha agraït el suport d’Alacant Gastronòmica per ser un aparador que dona visibilitat als productes agroalimentaris del municipi i ha convidat la ciutadania a visitar l’estand.

Per part seua, Carlos Baño ha agraït la col·laboració de l’Ajuntament i ha reconegut la solidaritat de moltes empreses i professionals del sector que es van implicar durant la pandèmia en suport als col·lectius més vulnerables de la província d’Alacant.

El president de la fira ha destacat referents de la ciutat com La Finca i El Granaino, dos grans restaurants que estaran presents en aquesta cita gastronòmica i que podran facilitar que es puguen consumir i degustar productes que no estan a l’abast de tots.

D’altra banda, Carlos Baño ha assenyalat que la Universitat Miguel Hernández (UMHE) participarà en aquesta trobada i realitzarà el I Concurs Internacional d’Elaboracions Professionals del Dàtil d’Elx, un certamen impulsat per la Càtedra Palmerar d’Elx, l’objectiu principal de la qual és la promoció del dàtil d’Elx com a aliment i ingredient culinari, així com la posada en valor dels professionals de la cuina i de la pastisseria internacionals.

Entre les novetats, a causa de l’àmplia demanda d’enguany, s’ha duplicat l’espai i s’han utilitzat els dos pavellons d’IFA, cosa que permet una capacitat de 30.000 metres quadrats. També s’ha ampliat l’horari. La fira començarà a les 10 del matí i acabarà a les 12 de la nit amb la finalitat d’ajudar tots els expositors perquè amb el mateix cost puguen duplicar les seues vendes.

Així mateix, Bany ha informat que els visitants portaran polseres com a sistema de control dels accessos i de l’aforament, així mateix, serà el mitjà oficial de pagament per a les compres que es realitzen als diferents estands de la fira.

El cost de cada polsera serà d’1 euro, que es donarà íntegrament a l’ONG Alicante Gastronómica Solidaria (AGS) per a contribuir a l’elaboració de menús solidaris i portar aliment als col·lectius més desfavorits i vulnerables de la província d’Alacant.

Alicante Gastronómica és un referent en el seu sector i està organitzada per la Diputació d’Alacant, la Cambra de Comerç d’Alacant i Institució Firal Alacantina, amb el suport de la Generalitat Valenciana. Promou accions saludables i una alimentació sana basada en la varietat i la riquesa dels productes autòctons de la província d’Alacant.


VER PROGRAMACIÓN