Familiars dels 14 represaliats pel franquisme visiten les obres d’identificació del Cementeri Vell

Familiars dels 14 represaliats pel franquisme visiten les obres d’identificació del Cementeri Vell

Els afins,majoritàriament de Crevillent, han estat acompanyats per Marga Antón, regidora de Cultura, i per José Manuel Penalva, primer edil del municipi veí

Familiars dels 14 represaliats pel franquisme enterrats en una fossa comuna al Cementeri Vell d’Elx han visitat les obres d’exhumació i d’identificació dels cossos, que van començar el passat 12 d’agost.

Els afins, majoritàriament de Crevillent, han comprovat l’avanç de les tasques de reconeixement dels 6 veïns de la seua localitat, que se sumen als 6 d’Elx i als 2 d’Asp que es busca localitzar, encara que no es descarta que poguera haver-hi fins a 2 cadàvers més a la fossa comuna.

Aquesta fossa és un antic aljub emprat com a ossari on es troben restes humanes de diverses generacions. Fins al moment, s’han extret 17 tones de terra i s’han identificat diverses restes mortals que ja estan preparades per a la realització de l’anàlisi genètica. Així acaba la primera fase d’un projecte que, tal com assenyala Marga Antón, regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Elx, “serà llarg per la característica de l’aljub, ja que està dins d’un pou de 3 metres de longitud. Per això, els treballs es faran a poc a poc, es prolongaran el temps que siga necessari i s’adaptaran a les necessitats del terreny, però sempre amb l’objectiu de donar digna sepultura als represaliats”.

Les labors d’exhumació s’estan realitzant en un antic aljub emprat com a ossari i acaba de finalitzar la seua primera fase, en la qual ja s’han identificat diverses restes mortals que estan preparades per a la seua anàlisi genètica

José Manuel Penalva, alcalde de Crevillent, que ha acudit amb el seu regidor de Cultura, Jesús Ruiz, ha agraït la labor que està realitzant l’Ajuntament a través de la Regidoria de Cultura dins de la qual s’engloba la secció de Memòria Històrica, i ha apuntat que “com a net d’una de les persones que està en aquesta fossa comuna, per a mi és un moment emocionant pel tracte injust que moltes vegades han rebut totes aquestes persones de les quals la societat no ha d’oblidar-se”.

Finançat per la Generalitat Valenciana

Aquests treballs han sigut possibles per la subvenció de la Generalitat de 32.643,38 euros en dues anualitats, la qual cosa suposa el 82% de la quantitat sol·licitada pel consistori il·licità per a aquesta actuació a la Conselleria de Participació, de Transparència, de Cooperació i Qualitat Democràtica.

Els treballs estan sent realitzats per un equip format per arqueòlegs, antropòlegs i investigadors del Laboratori Forense de la Universitat Autònoma de Madrid, amb el suport de l’arqueòleg municipal, de la cap de la secció de l’Arxiu Municipal i del director de la Càtedra Pere Ibarra.

Amb aquest projecte Elx se suma amb altres municipis valencians al compliment del que es disposa en la Llei 14/2017 de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana, així com a l’Ordre PRE/2568 pel qual s’ordena la publicació en el Butlletí Oficial de l’Estat del Protocol d’actuació en exhumacions de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura.

S’afig el llistat de les persones represaliades d’Elx, Crevillent i Asp per si algun possible familiar vol contactar sobre alguna de les víctimes a través de la Regidoria de Cultura en el telèfon 966 658 145 o en el correu manton@elche.es