La inauguració del I Congrés Internacional de Violència de Gènere Digital reuneix a Elx autoritats i experts sobre una xacra que està augmentant

La inauguració del I Congrés Internacional de Violència de Gènere Digital reuneix a Elx autoritats i experts sobre una xacra que està augmentant

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, anuncia l’elaboració d’un gran estudi per a detectar amenaces sobre aquest tema i com combatre-les mitjançant la implementació de polítiques públiques


 

Elx encapçala la lluita contra la violència de gènere digital organitzant una trobada de referència en l’àmbit mundial. El Centre de Congressos Ciutat d’Elx ha inaugurat  la primera edició d’un Congrés Internacional que es convertirà en un espai de coneixement i debat sobre una problemàtica que afecta a totes les dones presents en entorns virtuals. I és que, encara que promouen avanços, les tecnologies de la informació també es tornen en eines perverses en les mans equivocades.

Alguns dels eixos temàtics que es treballen en aquest I Congrés Internacional de Violència de Gènere Digital són la prevenció d’aquesta en les xarxes socials i mitjans virtuals, l’abús sexual infantil i la violència de gènere digital inversa, les mesures de protecció a aquestes víctimes durant els processos penals, el tractament il·lícit de dades personals com a forma de violència de gènere digital, i el tràfic de persones i les formes d’explotació en mitjans digitals.

La jornada, organitzada conjuntament per Casa de la Dona de la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament il·licità i l’Observatori Espanyol de Delictes Telemàtics (OEDI), ha arrancat a la seu congressual de Porta de la Morera, amb la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat, Mónica Oltra, com a protagonista de l’obertura; el Síndic de Greuges, Ángel Luna; la subdelegada del Govern a la província d’Alacant, Araceli Poblador; la responsable d’Igualtat de la Diputació d’Alacant, María Carmen Jover; l’alcalde d’Elx, Carlos González —mitjançant una intervenció pregrabada, ja que es trobava a MICAM i Lineapelle, a Milà—; el regidor d’Igualtat, Mariano Valera, i el president d’OEDI, Salvador Samper. A l’acte també han assistit l’edil, Felip Sànchez, i el cap de la Policia Local, César Zaragoza, així com membres de la Corporació Municipal i altres autoritats destacades.

L’esdeveniment, que s’estendrà fins al dijous 23, ha aconseguit convocar de manera presencial i en línia autoritats i perfils especialitzats relacionats amb la matèria i que desenvolupen la seua labor en l’àmbit de la igualtat, la seguretat ciutadana, la criminalística, la judicatura o les noves tecnologies, procedents de l’àmbit públic i privat: universitats, fundacions, oenegés, pimes, corporacions, governs locals i nacionals, mitjans de comunicació, poder judicial, etc.

De fet, el dimecres 22 s’han celebrat quatre conferències i dues taules de diàleg en les quals han participat la fiscal Teresa Peramato; la psicòloga i doctora en Dret Susana Laguna; l’expert en crims informàtics Juan Gonzalo; la docent i penalista especialitzada en violència de gènere i delictes sexuals Beatriz Uriarte; la comissària de la Policia Local de València i directora operativa del GAMMA (Grup d’Atenció al Maltractament), Estefanía Navarrete; la directora de la Fundació Saving Cyber-Children i assessora sobre violència digital a Colòmbia i l’Equador, Nazly Borrero-Vásquez; la directora de la Fundació Raíces, Aránzazu Herrador, i l’educador social i pedagog dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Bigastro, Abraham Fernández. A més, s’ha comptat amb el testimoniatge de dues víctimes de violència de gènere digital, les experiències de les quals han emocionat als congressistes.

“La violència de gènere digital és una problemàtica que va en augment i que incloem en l’Estratègia Valenciana contra les Violències Sexuals”, ha manifestat la vicepresidenta del Consell. “Els algoritmes continuen amagant uns mecanismes masclistes; per tant, si el patriarcat ens afecta a les dones en la nostra vida analògica, també té el seu reflex en el món virtual”, ha puntualitzat Oltra, que ha reconegut la importància d’“educar des de xicotets els menors sobre aquesta mena d’amenaces”, i ha anunciat com a objectiu principal l’elaboració d’un “gran estudi que ens diga on estan les amenaces i com combatre-les per a poder implementar polítiques per a erradicar i evitar la violència de gènere digital”.

L’alcalde d’Elx, que en el seu missatge pregravat ha lamentat no estar tan present al Congrés com li haguera agradat, ha donat les gràcies als participants: “És un orgull que Elx siga la ciutat amfitriona d’aquesta cita. El vostre treball ací servirà perquè avancem contra el masclisme criminal”. “La digitalització”, ha continuat, “ha obert una nova finestra al mal, al maltractament, a la violència masclista, la qual cosa ens exigeix respostes. Des de l’Ajuntament d’Elx ja estem posant mesures que aborden les manifestacions de violència que es produeixen en l’entorn virtual”. González, que s’ha mostrat convençut que “des de l’àmbit local hem de cooperar i establir amb determinació estratègies dirigides a acabar amb aquesta bogeria criminal que és la violència de gènere”, ha recordat que les xifres són ací i que s’ha de parlar d’elles: “Enguany són 35 víctimes i 35 assassinats cruels, 35 dones que haurien d’estar i que ja no estan, i a les quals devem tots els esforços per a acabar amb aquesta insofrible aberració”.

Mariano Valera, per part seua, ha explicat que “en l’actual context de digitalització, una nova forma de maltractament s’ha obert pas a través de l’accés i del control no autoritzat de comptes, vigilància, ús de programari espia, geolocalització, robatori d’identitat i creació de perfils falsos, ciberamenaces i coacció, difusió de dades, fotografies i vídeos personals”, la Regidoria d’Igualtat il·licitana va posar en marxa el passat mes de juliol un servei precursor en l’àmbit de l’atenció precoç de violència de gènere digital, que en poc més de dos mesos ja ha atés huit víctimes, ha procedit a 17 extraccions d’evidències digitals en telèfons i ha redactat 4 informes pericials. “Considerem aquest primer Congrés crucial, ja que és una eina bàsica contundent i compromesa amb els qui pateixen la violència masclista”.

Finalment, el president d’OEDI, coorganitzador de la trobada, ha traslladat les gràcies a l’Ajuntament d’Elx i al seu edil d’Igualtat “per mostrar una elevada sensibilitat davant el problema de la violència de gènere digital”. Samper ha repassat els esforços inicials a banda i banda de l’Atlàntic fins a materialitzar el Congrés. Així mateix, ha informat que ja es troben disponibles les estadístiques reals sobre violència de gènere digital en els punts d’atenció precoç a les víctimes de la Comunitat Valenciana —que sumen quatre, entre ells el d’Elx—, pioners internacionalment. “En definitiva, l’objectiu d’aquestes jornades és col·laborar i servir de suport a les víctimes”, ha conclòs el responsable d’OEDI abans d’alertar sobre “l’augment exponencial” que experimenta la violència de gènere digital.

El dijous 23 de setembre tindrà lloc, de 16.00 a 20.00 hores, la segona i última sessió d’un esdeveniment que pretén perdurar i elevar-se com un fòrum de referència sobre aquest tema, en un municipi, el d’Elx, clarament bolcat amb la igualtat de gènere i el combat sense pal·liatius de la violència contra dones i xiquetes, ja siga en l’entorn físic o en el cibernètic.