La Junta de Govern d’Elx acorda suspendre la taxa de taules i cadires durant sis mesos i congelar els impostos

La Junta de Govern d’Elx acorda suspendre la taxa de taules i cadires durant sis mesos i congelar els impostos

El portaveu municipal, Héctor Díez, destaca que l’Ajuntament amortitzarà tres préstecs que permetran reduir el deute a sis milions d’euros i disminuir les despeses financeres

 

La Junta de Govern Local, celebrada per primera vegada després de l’aturada estival de la segona quinzena del mes d’agost, ha acordat suspendre la taxa de taules i cadires durant sis mesos i congelar els impostos. Així ho ha anunciat el portaveu municipal, Héctor Díez, que també ha informat de l’aprovació de tres noves modificacions pressupostàries.

La primera d’aquestes és la número 21, que compta amb més 917.000 euros i es divideix en diverses subvencions rebudes per la Diputació d’Alacant. Entre aquestes, una per valor de 550.000 euros amb la finalitat de destinar-los a una nova convocatòria d’ajudes per efectes de la pandèmia tant a pimes com a autònoms; una altra per més 256.000 euros per a ajudes Covid al sector turístic il·licità; també s’aporten 56.500 euros per a sufragar les despeses del Festival de Jazz 2021 i més de 6.300 euros per a activitats culturals, a més de 84.100 euros per a les obres d’ampliació dels vestuaris del poliesportiu El Toscar, una subvenció que abasta el 70% de l’import per part de la Diputació i el 30% restant per part de l’Ajuntament amb el “Pla + esport”.

A més, dins d’aquesta modificació pressupostària, la Generalitat Valenciana a través de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, ha destinat 4.000 euros per al funcionament de l’oficina de normalització lingüística i 10.000 euros per a la realització d’exposicions en museus de la xarxa municipal.

Una altra de les modificacions és la número 22, generada per crèdits extraordinaris i dotada de 55.000 euros, que es finança amb romanent de tresoreria per a la creació de tres partides pressupostàries. D’una banda, la primera d’aquestes, amb 30.000 euros dirigits a noves ajudes per a fer costat a les associacions de comerciants d’Elx dins de les activitats de dinamització comercial. En aquest sentit, el portaveu municipal ha assenyalat que “el govern municipal ha decidit posar en marxa aquestes ajudes amb el propòsit d’enfortir el teixit associatiu dins del xicotet comerç d’Elx”.

D’altra banda, ascendeix a 20.000 la partida pressupostària del conveni amb l’associació de productors de dàtil. Una partida de 5.000 euros que s’incrementa amb 15.000 euros més, “fruit de les necessitats de buscar una nova seu per a l’associació”, segons ha assenyalat Díez.

L’Equip de Govern aprova, a més, tres noves modificacions pressupostàries i les línies fonamentals del Pressupost 2022

 

A més, es destinen 5.000 euros per a la renovació del conveni amb l’associació SPG Alacant, dirigida al mercat ecològic.

La tercera modificació pressupostària per suplement de crèdits arriba als 5,4 milions. En el departament d’Esports s’incrementa la partida de conservació de manteniment d’instal·lacions esportives en 96.000 euros i es crea una partida pressupostària amb 35.800 per a finançar les obres d’ampliació dels vestuaris del poliesportiu El Toscar, on l’Ajuntament aporta el 30%. A més, augmenta en 19.000 euros més la partida de despeses d’execució subsidiària i es crea una partida de 152.712 euros destinats a la construcció del segon edifici en Sant Antoni.

En l’àrea de Recursos Humans, s’incrementa també la partida de Serveis Extraordinaris per import de 400.000 euros per a atendre les necessitats de serveis no previstos en el pressupost.

El portaveu municipal ha explicat que dins d’aquest expedient s’inclou, a més, l’amortització anticipada dels tres préstecs que finalitzen en 2023. Es tracta de dos préstecs amb el Banc Sabadell i un amb Liberbank que ascendeixen en total a 5,9 milions d’euros. El govern municipal farà ús d’1,1 milions d’euros que se sumarà a altres 4,8 milions d’euros amb l’objectiu que el 31 de desembre ja estiguen finalitzats els tres préstecs. Héctor Díez ha destacat que quan es produïsca l’amortització, l’Ajuntament tindrà un deute de 6 milions d’euros i tindrà pendents dos préstecs actius i altres dos pendents d’utilitzar. “Des de l’any 2015 el govern municipal ha liquidat 8 préstecs per valor de 113 milions d’euros, la qual cosa significa que s’ha reduït el deute de 119 a 6 milions d’euros”, ha especificat Díez, que ha lloat la funció del departament de gestió financera i tributària durant els últims 6 anys de govern i ha assegurat que la situació financera de l’Ajuntament és “magnífica perquè permet continuar invertint i mantenint la pressió fiscal sense retallar cap servei públic”.

Díez ha explicat també que aquesta operació permet reduir les despeses financeres en 2,3 milions d’euros per als exercicis 2022 i 2023. A més, possibilita que el govern municipal dispose de més despesa ordinària per a repartir entre els departaments amb la finalitat de millorar els serveis públics i de desenvolupar convenis amb entitats sociosanitàries.

Pressupost 2022

A més, a la Junta de Govern Local s’ha dut a terme l’aprovació de les ordenances fiscals, així com de les línies fonamentals del Pressupost 2022, que es remetrà com una previsió al Ministeri d’Hisenda.

L’Ajuntament calcula disposar per al pròxim exercici de 211,4 milions d’euros entre el pressupost de gestió municipal i les inversions de les empreses municipals de VisitElche i Espais Verds.

A més, es preveu que el govern municipal afronte el pròxim any un superàvit de 20, 8 milions d’euros i una ràtio d’endeutament de 0,16%.

Respecte a les ordenances, l’Equip de Govern congelarà les taxes i impostos. El portaveu municipal ha subratllat que “no es pujaran els impostos a Elx ni els preus públics ni les taxes”.

Díez ha assenyalat que, en funció de l’increment de l’IPC, s’espera un augment d’ingressos de 4 milions d’euros en la participació de l’Ajuntament en els ingressos de l’Estat i ha puntualitzat que “en total s’han aprovat 12 ordenances fiscals que tan sols han modificat la seua redacció, però en cap cas s’ha canviat la seua quantia econòmica”.

Drets Socials

En un altre ordre de coses, la Junta de Govern Local ha resolt la convocatòria de subvencions de l’àrea de Drets Socials per a la realització de programes, projectes i activitats d’interés social l’any 2021. Es tracta de 51.147 euros que sufragaran 20 iniciatives d’una vintena de col·lectius socials amb la intenció que puguen realitzar les seues activitats d’inserció social i d’atenció a famílies vulnerables.

Conveni amb el Patronat del Misteri d’Elx

L’Equip de Govern ha aprovat subscriure un conveni de 15.000 euros amb el Patronat del Misteri d’Elx que aniran destinats a accions del Patronat, representació i compromisos que té l’entitat. El suport municipal per a enguany queda finalment en 138.750 euros.

Llicències d’obra

La Junta de Govern Local ha aprovat tres llicències d’obra. Una d’aquestes per a la demolició d’un edifici industrial entre el carrer Capità Baltasar Tristany i el carrer de la Torre; una altra per a la reforma d’una nau industrial en el polígon de Carrús i una última per a la modificació del projecte de la construcció d’un habitatge unifamiliar al barri d’Altabix.