La manifestació Elx Orgullosa 2021 congrega als carrers de la ciutat una marea multicolor

La manifestació Elx Orgullosa 2021 congrega als carrers de la ciutat una marea multicolor

Nombroses persones marxen fins a la plaça de Baix per a reivindicar els drets de les persones LGTBI i rebutjar la violència contra el col·lectiu

Els carrers d’Elx van lluir els colors LGTBI amb la manifestació “Elx Orgullosa 2021”. Una marea amb els colors de l’arc de Sant Martí ha marxat des de la plaça dels Algeps fins a la de Baix en una jornada caracteritzada per l’ambient festiu i l’inevitable calat reivindicatiu en ple repunt de la violència cap al col·lectiu. La cita, secundada per membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal com el regidor il·licità, Carlos González, i el regidor d’Igualtat, Drets Socials i Polítiques Inclusives, Mariano Valera, ha arrancat a les 18.00 hores, acompanyada pel ritme de tambors i l’atenta vigilància de voluntaris dedicats a vetlar pel compliment del distanciament interpersonal i per l’ús de la màscara.

En acabar el recorregut, que ha transcorregut tal com estava previst per Jorge Juan i Reina Victòria, la cantant il·licitana Alba Reche, acompanyada per l’alcalde, l’edil i els representants de les entitats que componen la Taula de Treball LGTBI d’Elx, ha llegit el manifest. La necessitat de lleis integrals trans i LGTBI a nivell estatal, d’una major atenció a la diversitat afectivosexual i d’identitat de gènere des de les administracions de proximitat i del compromís de les forces polítiques, han sigut algunes de les reivindicacions d’un text en el qual també s’ha denunciat la preocupant deriva homòfoba que es desenvolupa en els últims mesos, per tal de recordar el llarg camí que encara queda per recórrer per a garantir la total inclusió de la comunitat LGTBI.

L’alcalde, Carlos González, expressa que Elx és “un exemple de tolerància” en un context complex, amb brots homòfobs a la resta del país

“El respecte a la diversitat significa construir una societat lliure, un municipi en el qual tots i totes puguem conviure de manera pacífica i amb seguretat”, ha expressat González després de donar les gràcies a Reche i a la ciutadania per participar en l’esdeveniment de manera “activa, responsable i multitudinària”. “Hui, en un context complex, amb brots d’homofòbia a la resta del país”, ha continuat l’alcalde, “Elx ha sigut exemple de tolerància amb il·licitans i il·licitanes de totes les edats, per la qual cosa ens sentim especialment satisfets”.

Valera, que ha agraït als integrants de la Taula de Treball la seua col·laboració en l’organització d’Elx Orgullosa 2021 i a Reche per “donar veu al text d’enguany”, igualment ha mostrat fermesa davant l’epidèmia d’homofòbia i ha convidat a detindre-la entre tots: “Cal parar-la cridant cada vegada més fort; no podran amb nosaltres. Hem d’emprar-nos a fons, caminar cap avant per a continuar conquistant drets”. Reche ha indicat que “venen temps molt durs”, i que “hem d’estar més units que mai”. Aquesta ha lloat accions com Elx Orgullosa 2021 per ser en benefici d’una col·lectivitat “més justa i igualitària”.

L’ovacionat manifest ha comptat amb l’actuació de Serena, d’El Mundo de Alyicia, abans i després de la seua lectura. Si bé la jornada ha conclòs a la terrassa del CCCE l’Escorxador, on a les 20.30 hores la cantant gaditana Rosella Pérez “La Prohibida”, ha posat el fermall a un dissabte en el qual Elx celebra i reafirma sense complexos la seua aposta decidida per la igualtat, la diversitat i la defensa dels drets del col·lectiu. No en va, la manifestació Elx Orgullosa 2021 es produeix un dia després que la ciutat oficialitzara la seua adhesió a la Xarxa Estatal de Municipis Orgullosos, composta per 120 governs locals.

Un municipi bolcat contra la LGTBIfobia

Elx Orgullosa 2021 té lloc en unes circumstàncies molt particulars. El Ministeri de l’Interior continua alertant de l’increment dels delictes d’odi contra les persones LGTBI. Per això, per a frenar la intolerància cap a lesbianes, gais, transsexuals i intersexuals, la Regidoria va instituir una Taula de Treball formada per agents socials amb la finalitat de crear el I Pla Municipal contra la LGTBIfobia, un dels més ambiciosos d’Espanya. Com ja va avançar el regidor de l’àrea al setembre de 2020, la meta és “convertir Elx en un referent de la lluita per la igualtat, els drets i la dignitat”.

El manifest, llegit per la cantant il·licitana Alba Reche, demana la creació de lleis integrals en l’àmbit estatal per a atendre la diversitat afectivosexual i d’identitat de gènere

Per part seua, l’alcalde va advertir el passat 17 de maig –Dia Internacional contra la LGTBIfobia– que “a Elx no caben aquelles actituds que deterioren la convivència”, i que el Consistori emprarà “tots els recursos i instruments” per a fer front a “qualsevol temptativa d’exclusió” que poguera patir el col·lectiu.

#ElxOrgullosa2021