La primera representació de la Festa del “Girajaquetes” a Torrellano cull un gran èxit de públic

La primera representació de la Festa del “Girajaquetes” a Torrellano cull un gran èxit de públic

L’escenificació entorn a la figura del comte de Torrellano reuneix 600 persones al pati del col·legi Antonio Machado i ha comptat amb la participació en l’obra de l’alcalde d’Elx, Carlos González, juntament amb 156 actors i actrius de la pedania

 

La primera edició de la Festa del “Girajaquetes” va collir un notable èxit entre les 600 persones assistents a la representació que va tindre lloc al pati del col·legi públic Antonio Machado de Torrellano entre estrictes mesures de seguretat i controls per la pandèmia, i que va comptar amb la participació en l’obra de l’alcalde d’Elx, Carlos González, precisament en el paper d’alcalde.

Aquesta representació s’ha organitzat per a reviure el fet històric de la concessió del Comtat de Torrellano a Juan Vaillo de Llanos en 1716 a conseqüència de la seua participació en la Guerra de Successió, un conflicte internacional que va començar en 1701 i que va concloure amb la signatura del Tractat d’Utrech en 1713 i la causa fonamental del qual va ser la mort sense descendència de Carles II d’Espanya, l’últim representant de la Casa dels Habsburg i la posterior entronització de la Casa de Borbó a Espanya. Així mateix, va ser una guerra civil que va enfrontar a borbònics, amb el suport de la Corona de Castella, i a austracistes, majoritaris a la Corona d’Aragó.

En aquest context històric es desenvolupa l’obra, que ha comptat amb la participació de 150 homes i dones de la pedania il·licitana, que van arrancar nombroses ovacions del públic assistent durant l’escenificació de les vicissituds per les quals Juan Vaillo, que va fer costat al bàndol perdedor, va aconseguir que el seu títol de comte fora respectat pels borbons, els guanyadors de la contesa.

Aquesta obra ha sigut impulsada per la “Associació Cultural La Cocina del l’Infierno” amb l’estreta col·laboració de la comissió de Festes de Torrellano, l’Ajuntament d’Elx, la Generalitat Valenciana i diferents entitats de la pedania, que han volgut fer arribar a tots els habitants de la població una activitat que es realitza des de fa cinc anys al col·legi públic Antonio Machado amb el seu director, Sergio Cortés, com a “alma mater”.

El responsable de l’Equip de Govern i la regidora de Festes, Mariola Galiana, confien que aquesta activitat passe a formar part dels actes festius de la pedania il·licitana

 

Entre el públic assistent han estat la regidora de Festes, Mariola Galiana, que espera que en el futur aquesta obra es puga consolidar com una activitat històricofestera de la pedania, i altres membres de la Corporació Municipal.

L’alcalde il·licità, la participació del qual en l’obra va ser revelada al final de l’acte pel presentador, després de felicitar els actors i les actrius i a “La Cocina del Infierno”, ha assenyalat que “darrere d’aquesta hora de representació hi ha moltes hores de treball, d’esforç i d’il·lusió. Recorde el dia que Sergio va vindre a exposar-nos el projecte per a fer-lo amb els xiquets al col·legi. Va collir un gran èxit i de seguida em va dir que havíem de fer-lo per a tots els veïns i veïnes de Torrellano. Sergio ens va embolicar i no sols li donem suport sinó que he acabat ací. Ho hem passat molt bé. Espere que haja sigut una estona divertida, que haja servit per a tindre una perspectiva històrica del paper del comte de Torrellano i que aquest somni fet realitat es convertisca en un element de les festes”.