La regidora de Festes presenta la Festa del ‘Girajaquetes’, que se celebrarà a Torrellano del 5 a l’11 de setembre

La regidora de Festes presenta la Festa del ‘Girajaquetes’, que se celebrarà a Torrellano del 5 a l’11 de setembre

Mariola Galiana felicita l’Associació Cultural “La Cuina de l’Infern” i  la Comissió de Festes per aquesta iniciativa que pretén reviure un fet històric com va ser la concessió del Comtat de Torrellano a Juan Vaillo de Plans en 1716


La regidora de Festes, Mariola Galiana, ha presentat els diferents actes programats per a la celebració de la Festa del ‘Girajaquetes’, que se celebrarà a Torrellano dels dies 5 a l’11 de setembre.

Aquesta celebració s’ha creat amb la finalitat de, a través de la festa, reviure un fet històric com és la concessió del Comtat de Torrellano a Juan Vaillo de Plans en 1716, a conseqüència de la seua participació a la Guerra de Successió per fer costat al bàndol austracista, i les seues posteriors maniobres perquè, malgrat formar part del bàndol perdedor, el seu títol nobiliari fora mantingut pel bàndol dels borbons, que van ser els vencedors. D’ací ve el sobrenom de “Girajaquetes”.

Galiana ha informat que aquestes activitats han sigut impulsades per l’Associació Cultural “La Cuina de l’Infern”, amb l’estreta col·laboració de la Comissió de Festes de Torrellano i de diferents entitats de la pedania, i pretenen fer arribar a totes i tots els habitants de Torrellano la celebració que es porta desenvolupant des de fa 5 anys i amb molt d’èxit al col·legi Antonio Machado.

La regidora ha declarat que, en 2021, i a causa de les restriccions establides per les autoritats sanitàries, els actes se celebraran al C.E.I.P. Antonio Machado de Torrellano, amb la finalitat de poder controlar l’aforament. Galiana ha destacat que la intenció és que, en el futur, es puguen desenvolupar als carrers de Torrellano i, d’aquesta manera, consolidar-se com una activitat històricofestera de la pedania.

Les persones interessades a assistir a la representació, que és gratuïta, poden inscriure’s a través del següent enllaç, des d’on se’ls confirmarà per correu electrònic la seua reserva https://www.facebook.com/groups/1803498196554023/?ref=share

La primera activitat tindrà lloc el diumenge 5 de setembre a les 19.00 hores i consistirà en una xarrada explicativa sobre la història del comte de Torrellano, que serà a càrrec de Sergio Luis Cortés Díaz, autor de la recreació de la història del Girajaquetes, així com de José Luis Mollà Collado (membre de l’Associació Cultural La Cuina de l’Infern). Igualment, participarà Juan Francisco Mollà, que ha realitzat les investigacions històriques que han permés la recreació d’aquesta part de la història de Torrellano.

En aquest acte, es realitzarà el repartiment del Còmic del Girajaquetes amb text de Sergio Cortés i il·lustracions d’Antonio Lledó, que ha sigut editat en castellà i en valencià.

La celebració de l’acte del Girajaquetes tindrà lloc al pati del col·legi Antonio Machado el dia 11 de setembre a les 22.00 hores i començarà amb la representació de la defunció de Carles II, l’últim monarca de la dinastia Habsburg que va regnar a Espanya, que va morir sense fills, i que va donar origen a la Guerra de Successió al Tron, entre els seguidors del pretendent francés (Borbó) i el pretendent austríac (Habsburg), tots dos familiars directes del mort rei Carles II. En aquest acte es representa com Juan Vaillo es va posar de part del bàndol dels Habsburg. A través de les diferents representacions podrem seguir les peripècies del primer comte de Torrellano per a conservar el seu títol nobiliari, que va haver de canviar de bàndol i va ser conegut amb el sobrenom de “Girajaquetes”.

A continuació, es representarà l’entrada de les tropes del bàndol austracista seguides per les del bàndol Borbó. Tots dos bàndols desfilaran al ritme de les marxes compostes per Sergio Cortés per a aquesta celebració, que seran interpretades per dues formacions musicals de la pedania: la Unió Musical de Torrellano i la Colla Tripilitrop. Després de la desfilada, es representarà l’ambaixada entre els representants dels diferents bàndols que, després de no arribar a un acord, finalitzarà amb la batalla d’Elx i la derrota dels partidaris del bàndol Austracista.

Els actes finalitzaran amb una nova desfilada dels exèrcits de tots dos bàndols en to de pau, després del “canvi de jaqueta” del nostre protagonista cap al bàndol dels Borbons, per a culminar la festa amb la representació del nomenament de Juan Vaillo com comte de Torrellano per part de Felip V i el que va suposar per al protagonista la confirmació del seu títol per part del vencedor de la Guerra de Successió.

L’edil de festes ha celebrat que “el municipi d’Elx està d’enhorabona perquè naix una nova festivitat fruit d’una àmplia i àrdua investigació històrica sobre la nostra ciutat i la nostra pedania. L’objectiu d’aquesta festa històrica és conéixer i posar en valor la nostra història i la nostra memòria col·lectiva com a poble, així com l’origen del comtat de Torrellano”.

Galiana ha destacat l’aposta que s’ha realitzat des de la Regidoria de Festes per a donar suport a aquesta iniciativa i per a fer possible que es consolide en el temps dins del cicle fester de la pedania.