L’Ajuntament i AFAE programen diversos actes per a conscienciar sobre l’alzhèimer i millorar la qualitat de vida dels malalts

L’Ajuntament i AFAE programen diversos actes per a conscienciar sobre l’alzhèimer i millorar la qualitat de vida dels malalts

L’edil d’Igualtat, Mariano Valera, ha volgut reconéixer el mèrit de l’associació en atendre tothom que ho necessitara les 24 hores del dia durant l’època de pandèmia malgrat el tancament del centre


El regidor d’Igualtat, Drets Socials i Polítiques Inclusives, Mariano Valera, juntament amb la presidenta d’AFAE (Associació de Familiars de Persones amb Alzhèimer a Elx), Marisa Moreno, i la directora de l’organització, Celia Lastra, han presentat la programació d’actes amb motiu del Mes de l’Alzhèimer. L’objectiu d’aquesta iniciativa és conscienciar sobre la malaltia i garantir una major qualitat de vida tant per a les persones que la pateixen com per a la resta d’il·licitans i il·licitanes.

El programa començarà el dimarts 21 de setembre, Dia Mundial de l’Alzhèimer, amb la lectura tradicional del Manifest signat per les Associacions Federades de la Comunitat Valenciana sota el títol “0 omisiones, 0 Alzheimer” en la seu d’AFAE a les 11.30 hores. Eixe mateix dia, a les 21.00 hores, el Grup Anem al Gra realitzarà una obra teatral inspirada en el còmic “Arrugues” de Paco Roca al Gran Teatre d’Elx, les entrades per a la qual poden obtindre’s a través d’instanticket.

El dimecres 22 de setembre tindran lloc tres xarrades amb temes d’interés per a les famílies. A les 18.00 hores començarà la primera per a parlar sobre els símptomes i el diagnòstic de la malaltia d’alzhèimer titulada “Mi madre olvida muchas cosas, ¿es grave, doctor?” impartida pel neuròleg Joan Durà Miralles. Mitja hora més tard, hi haurà una altra conferència l’objectiu de la qual serà explicar com acceptar i afrontar la malaltia de l’alzhèimer, que tindrà com a ponent a Carmen Alonso Martínez, coordinadora del Departament de Psicologia d’AFAE. Finalment, a les 19.00 hores, l’auxiliar d’infermeria d’AFAE, Antonio García Mora, explicarà com utilitzar l’humor com a eina de treball per a tractar amb les persones que pateixen la malaltia. Totes les conferències seran en línia a través de la plataforma Zoom i els enllaços es poden obtindre a través de les xarxes socials o via telefònica pel número d’AFAE (965 436 841).

El divendres 24 d’aquest mes, el Grup Ternari durà a terme un concert a la basílica de Santa María a les 21.00 hores en la qual s’escoltaran peces de dolçaina, òrgan i percussió. L’acte serà retransmés a través de Facebook Live i tindrà un objectiu solidari.

L’endemà, el dissabte 25 de setembre, hi haurà taules petitòries i informatives en diferents punts de la ciutat per a sol·licitar col·laboració amb finalitat recaptatòria a partir de les 09.00 hores del matí. Aquestes taules comptaran amb la participació de la Gestora de Festejos Populars d’Elx.

Més d’un mes després, el dissabte 6 de novembre, hi haurà un concert per a homenatjar Vicente Pomares, fundador del grup CADAFAL, a les 20.00 hores al Gran Teatre d’Elx amb el títol “Abans que siga tard… Xe, que a gust”. En aquest acte es rememorarà la tendència folk dels anys 80 i la música popular que caracteritza la ciutat il·licitana.

A banda dels actes programats, també hi haurà de l’1 al 30 de novembre una exposició de pintura realitzada per usuaris d’AFAE amb el títol “Pintemos nuestros recuerdos” a la Sala de Cultura de la Fundació CAM a La Glorieta d’Elx. Aquest acte ajuda a fomentar les habilitats socials i creatives i a impulsar l’autoestima.

A més, AFAE ha llançat un repte a través de TikTok en els quals els usuaris realitzen un ball de la cançó Mon Amour de Zzoilo i Aitana i el comparteixen a través de la popular xarxa social amb les etiquetes #somosincreíbles, #tiktokalzheimer, #afae, #monamour i #newchallenge.

D’altra banda, CEAFA ha proposat dues iniciatives per a difondre també el suport a través de xarxes socials. Una d’elles és “Manos por el Alzheimer”, que consisteix a fer una foto mostrant una o diverses mans verdes (amb guants, per exemple) i penjar la imatge amb l’etiqueta #manosporelalzheimer. L’altra acció proposada és la de difondre la importància de la detecció precoç a través del lema “0 emisiones, 0 alzheimer”. Es pot participar mitjançant una fotografia fent un gest d’un 0 amb la mà i es pot acompanyar amb un text amb alguna reivindicació sobre aquest tema o amb el vídeo en homenatge al Dia Mundial de l’Alzhèimer; per a aquesta última s’utilitza l’etiqueta #0emisiones0alzheimer.

Valera també ha aprofitat per a reconéixer l’esforç realitzat per l’associació en l’època de pandèmia: “L’Ajuntament ha d’acompanyar a través de les seues polítiques municipals entitats com AFAE. M’agradaria reconéixer públicament l’esforç que AFAE ha realitzat durant aquesta pandèmia. L’associació sol atendre 180 persones amb demència i treballa de manera continuada amb més de 400 familiars. Però, en la situació de la pandèmia, que va provocar el tancament de les instal·lacions del centre d’AFAE, l’associació es va bolcar a oferir una atenció durant 24 hores sense discriminar socis o no socis. Va atendre tothom que necessitava la seua ajuda. Tothom que necessitava que AFAE estiguera al seu costat per a acompanyar eixe procés tan dur com va ser el confinament i el període de la pandèmia.” Al seu torn, l’edil ha aprofitat per a recordar que el dia 21 de setembre el Molí Real s’il·luminarà de color morat en honor a AFAE i al Dia Mundial de l’Alzhèimer.

“Donem les gràcies per aquesta col·laboració i demanem a tots els ciutadans d’Elx que s’unisquen a nosaltres, que ens donen suport i que, com sempre diem, “si ells ja no ens recorden, nosaltres no els hem d’oblidar“, ha ressaltat Moreno.