El recorregut en defensa de les tradicions i de les senyals d’identitat valencianes arriba a Elx amb el Correllengua

El recorregut en defensa de les tradicions i de les senyals d’identitat valencianes arriba a Elx amb el Correllengua

L’alcalde, Carlos González, manifesta que existeix un vincle de confiança entre l’Ajuntament il·licità i les entitats i les persones que vetlen pel valencià


 

Elx acull el Correllengua en vespres del 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana. La celebració de caràcter anual organitzada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), que va iniciar la seua marxa a la capital del Baix Vinalopó fa 23 anys com a campanya en defensa i promoció de la llengua i de les tradicions de la nostra terra valenciana, amb un marcat accent festiu a la vegada que educatiu i reivindicatiu, ha arribat aquest divendres, 8 d’octubre, a les comarques del sud. Concretament, a la plaça de Baix de la ciutat de les palmeres, on el cercaviles amb l’anomenada flama de la llengua –que ja ha il·luminat nombroses localitats de la regió des que va iniciar el seu simbòlic recorregut al setembre–, ha sigut rebuda per Carlos González, alcalde d’Elx.

Acompanyat pels edils Héctor Díez, Patricia Macià, Mariano Valera, Vicente Alberola, Puri Vives i Felip Sànchez, González ha donat la benvinguda al Correllengua i ha rendit tribut a l’activista Agustí Agulló, mort en 2021. “Va ser un exemple motivador de constància en la defensa del valencià; sempre recordarem el seu valuós i imprescindible treball”. “Sabem que hi ha dificultats i resistències”, ha continuat, “però Elx és una ciutat que estima la llengua i que la considera de futur”.

L’alcalde, així mateix, ha manifestat que existeix un vincle de confiança entre l’Ajuntament il·licità i les entitats i les persones que vetlen pel valencià, als quals els ha traslladat el seu agraïment. I que la ciutadania se sent orgullosa d’haver elevat a la categoria de Patrimoni de la Humanitat per la Unesco una obra escrita en valencià antic fa cinc segles: el Misteri d’Elx, “que hui és un llegat de valor universal; una d’eixes particularitats que ens diferencien i que ens defineixen com a poble”.

El manifest de 2021, llegit pel coordinador d’ACPV Casal Jaume I, Àlex Agulló, ha aplaudit el retorn del foc per la cultura i per la llengua valenciana als carrers i a les places de la Comunitat després dels moments més durs de la pandèmia, i ha recordat i ha reconegut els qui van patir la malaltia i el personal del sistema sanitari públic.

En un to més formal, el text ha instat a encomiar els avanços aconseguits i a reafirmar la voluntat de marcar nous objectius en la senda “per la igualtat de la llengua i el ple autogovern”, a més d’una administració “que parle valencià” i de convenis de reciprocitat amb mitjans de comunicació i amb institucions culturals de Catalunya i de les Illes Balears. Si bé s’admet que la població “ja és conscient en la defensa dels nostres drets lingüístics: el valencià és una llengua oficial, i consegüentment ha de ser respectada”.

Per part seua, el manifest infantil –a càrrec d’alumnes de l’IES La Torreta– ha demanat que el valencià entre a les aules, en la premsa, en les sèries, en els mòbils i en els videojocs “perquè és la nostra llengua”. A més, la directora del centre, Esther Montesinos, ha homenatjat amb les seues paraules els professors de valencià, “especialment els del sud”, per la labor que desenvolupen a classe: “Els nostres joves es mereixen que els fem arribar l’amor per la llengua”.

L’acte ha conclòs al compàs de ‘La Muixerangaa càrrec de la Colla El Cascabot d’Elx i la jornada ha finalitzat al Casal Jaume I amb l’actuació desinteressada del cantautor valencià Ivan Brull. Posteriorment, el Correllengua continuarà amb la seua singladura popular, lúdica, oberta i participativa fins novembre, i il·luminarà municipis de tota la Comunitat amb aquells elements que ens identifiquen, de nord a sud, com un sol poble.