El Saló de Plens acull la presentació del ventall per al Misteri de 2021

El Saló de Plens acull la presentació del ventall per al Misteri de 2021

El Patronat reedita un facsímil d’un full volant de 1845 amb un romanç que narra l’enfonsament sense ferits de la tribuna d’autoritats municipals la vesprada del 15 d’agost de 1840, amb l’únic testimoniatge gràfic conservat del drama assumpcionista abans de la fotografia


 

El Misteri d’Elx calfa motors. El Saló de Plens de l’Ajuntament d’Elx ha albergat la presentació del pai-pai i del facsímil, dels quals s’han editat 12.000 i 750 exemplars, respectivament. El ventall es repartirà durant La Vespra i La Festa –l’1 de novembre–, mentre que el facsímil s’entregarà als protectors de La Festa juntament amb el pai-pai i amb el cartell obra de José Fuentes.

En l’acte, al qual han assistit la regidora de Cultura, Marga Antón; la presidenta de la Comissió d’Activitats Culturals i l’arxiver de Patronat de La Festa, Carolina Martínez i Joan Castaño; i el vicari episcopal de la basílica de Santa Maria, José Antonio Valero –acompanyats pels portaveus dels Grups Polítics del Ple, de membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal–, s’ha revelat el ventall, l‘autoria del qual correspon al vicedirector de l’IES Misteri d’Elx, Daniel Cortés, present en l’acte, amb un disseny el·líptic que representa en el seu anvers el cel de la Festa i en el seu revers la tramoia alta, s’inspira en el projecte educatiu del mateix centre ‘Un Cel per al Misteri’.

D’altra banda, tal com ha explicat Castanyer, la reproducció facsímil reeditada és un full volant anònim de 1845 que conté un romanç de 350 versos que narra l’incident esdevingut en la vesprada del 15 d’agost de 1840 durant la Coronació de la Verge. En eixe moment, es va afonar la tribuna d’autoritats municipals –l’única existent en aquella època– sense que cap persona resultara ferida, la qual cosa es va interpretar com una mostra de la protecció de la Mare de Déu cap als qui participen i veuen la seua festa. Conservat en el seu moment per Pere Ibarra en la seua col·lecció ‘Tesoro histórico’, el facsímil mostra en la seua portada l’instant en què va cedir la plataforma, que és l’únic testimoniatge gràfic del Misteri abans de la invenció de la fotografia.

L’edil de Cultura ha assenyalat que la presentació del pai-pai ja és una cerimònia “tradicional” i “indissoluble” lligada a la mateixa Festa, ja que s’edita des de fa 25 anys, “encara que convé recordar que es constata l’existència de ventalls de festes, almenys, des de 1888”, ha explicat Antón, després de donar les gràcies a Cortés i a Castanyer pel seu treball. Del facsímil ha expressat que es tracta del número 18 que edita el Patronat, i que és una publicació “molt esperada per col·leccionistes i amants de la nostra cultura, de la nostra història i de les nostres tradicions”.

Els esdeveniments entorn del drama sacrolíric medieval es van succeint conforme s’acosta el dilluns 1 de novembre, quan Santa María tornarà a vibrar amb La Vespra (10:00h) i La Festa (17:00h) després que en 2020 i a l’agost de 2021 se suspengueren les representacions per tal de previndre contagis de la COVID-19. La Prova de l’Àngel es durà a terme a la basílica el pròxim diumenge 24 d’octubre (17:00h).

Carolina Martínez ha agraït a l’Ajuntament il·licità “l’acolliment i la col·laboració en la presentació”, mentre que Valero ha manifestat “el desig unànime i comú de recobrar de nou el Misteri, que ni molt menys s’havia perdut”, ha subratllat l’obstinació posada perquè “isca de manera extraordinària” i ha expressat el seu anhel que el poble il·licità “visquem, gaudim les representacions i que la Mare de Déu ens continue acompanyant”.

“En definitiva”, ha finalitzat Antón, “un any més, aquest ventall i el facsímil són el portal d’entrada al Misteri, que en 2021 gaudirem d’una manera molt especial”.