‘Fique: història i futur d’una fibra vegetal’ s’inaugura a la sala d’exposicions de la Fundació Mediterrani Aula d’Elx

‘Fique: història i futur d’una fibra vegetal’ s’inaugura a la sala d’exposicions de la Fundació Mediterrani Aula d’Elx

La regidora de Cooperació al desenvolupament, Mariola Galiana, assisteix a l’acte d’inauguració d’una mostra organitzada per l’ONG Atelier sobre el fique, planta que genera una fibra d’origen vegetal, que estarà oberta al públic fins al 3 de novembre


Panells, eines i artesanies que ens mostren el cicle de producció i de transformació del fique, planta de la qual s’extrau una fibra d’origen vegetal, és el que trobarem a l’exposició organitzada per l’ONG Atelier, que s’ha inaugurat a l’antiga sala d’exposicions de la Fundació Mediterrani. Aula d’Elx.

És una mostra en la qual, a més, es pot descobrir el vincle que existeix entre aquesta matèria primera i les diferents cultures (com la guanxe, “el poble dels teixidors”) i comunitats llauradores i indígenes de les principals localitats colombianes on es treballa la fique: el Cauca, Nariño, Antioquia i Santander, que ja feien un ús artesanal del material des del segle X.

Un dels productes que veiem a l’exposició són les bosses elaborades en fibra de fique, que constitueixen l’element central de la campanya de substitució de bosses plàstiques que ha iniciat l’organització no governamental.

L’exposició és un recorregut pel procés d’extracció de la fibra i la creació de productes sostenibles i té com a objectiu mostrar com viuen i com treballen les poblacions colombianes que el produeixen

La regidora de Cooperació al Desenvolupament, Mariola Galiana ha volgut destacar que gràcies a aquesta exposició “mostrem, d’una banda, l’empoderament de la dona, donem suport a la seua independència cultural i econòmica i, per l’altre, podem conéixer alternatives al plàstic que garanteixen la sostenibilitat mediambiental”.

Un aspecte en el qual Begoña Campaña, representant de l’ONG, aprofundeix i diu que “un dels principals objectius plantejats en aquesta exposició és, a més del de donar visibilitat a les comunitats productores, donar a conéixer aquest substitutiu natural del plàstic, l’ús del qual contribueix a protegir el medi ambient i les cultures ancestrals“.

El fique a Colòmbia

‘Fique: història i futur d’una fibra vegetal’ ensenya els beneficis socioeconòmics que l’ús del fique té per a la població conreadora i transformadora a Colòmbia. Aporta una alternativa de manteniment digna per a comunitats rurals amb baixos índexs de qualitat de vida, el motor de desenvolupament econòmic i social de les quals ha sigut, durant segles, aquesta planta