La DOP de la Magrana Mollar d’Elx comença la temporada amb la previsió de recollir 50.000 tones

La DOP de la Magrana Mollar d’Elx comença la temporada amb la previsió de recollir 50.000 tones

L’alcalde d’Elx, Carlos González, destaca que el producte és “essencial des del punt de vista socioeconòmic per al Camp d’Elx”


 

Aquest dilluns 11 d’octubre ha començat oficialment la temporada de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) de la Magrana Mollar d’Elx amb l’acte simbòlic del primer tall a càrrec del periodista José Ribagorda, editor i presentador de l’informatiu del cap de setmana de Telecinco. A l’esdeveniment, celebrat en una finca de la pedania de la Baia, han acudit l’alcalde d’Elx, Carlos González, el president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, i el president de la DOP, Francisco Oliva, juntament amb els edils Felip Sànchez, Carles Molina, Esther Díez i Marga Antón, a més d’altres membres de la Corporació Municipal i d’altres autoritats, així com de diversos representants de la societat civil i de les associacions agràries.

En l’acte, que ha posat de manifest les bones perspectives del sector per a la campanya 2021/2022 quant a la qualitat i a la producció, González ha destacat les virtuts del fruit per excel·lència del Camp d’Elx: “És un producte únic, exquisit, excel·lent i d’extraordinària qualitat, com acredita la Denominació d’Origen Protegida”, ha assenyalat, i ha desitjat als productors “una magnífica temporada i una campanya de comercialització en mercats nacionals i internacionals” i també ha recomanat el seu consum. “La magrana mollar és essencial des del punt de vista socioeconòmic per al Camp d’Elx”.

“Les aplicacions culinàries de la Magrana Mollar són enormes”, ha subratllat Ribagorda. “A qualsevol mena d’ensalada, a qualsevol mena de plat no sols li proporciona eixe toc aromàtic i dolç, sinó que, a més, em sembla una fruita molt estètica; tremendament estètica i bonica, que embelleix qualsevol plat”, ha explicat. “Cada dia més, la varietat Magrana Mollar d’Elx s’està imposant. Té un prestigi que el consumidor valora d’una manera especial; que quan es compra o s’adquireix, ja se sap què significa una denominació d’origen”, ha indicat Mazón.

Francisco Oliva, president de la DOP de la Magrana Mollar d’Elx, ha assenyalat que a la zona geogràfica de la DOP s’espera recol·lectar unes 50.000 tones, una quantitat similar a la d’altres anys ja que, malgrat que hi ha hagut pèrdues en la producció per les pluges registrades a la primavera durant la floració, s’ha aconseguit compensar amb la incorporació dels magraners joves que es van plantar fa anys i que cada vegada són més productius.

D’eixes 50.000 tones, les magranes de categoria primera i extra inscrites en el Consell Regulador es podran vendre amb el segell de la Denominació d’Origen. En aquest sentit, s’espera un augment de la magrana certificada a causa de l’increment de la superfície registrada a la DOP, de la incorporació de noves empreses certificadores i de la bona qualitat que presenta la magrana mollar d’Elx.

Pel que fa al calibre de la fruita, serà menor que en els últims anys, però eixa circumstància només afectarà la grandària de la fruita, ja que la magrana mantindrà la qualitat que garanteix la mollar d’Elx amb DOP.

Durant la seua intervenció, el president de la DOP ha mostrat la seua alegria per recuperar la celebració d’aquest esdeveniment al camp i ha aprofitat l’ocasió per a reivindicar el paper del sector durant la pandèmia.

“És una gran notícia que a poc a poc recuperem la normalitat o la nova normalitat, però el que realment m’agradaria és que no perdérem la memòria, que no oblidem ningú i que ens recordem de totes les persones i els professionals que van ser essencials en els pitjors moments de la pandèmia”. Per a Oliva, “dins dels molts herois i heroïnes que van realitzar una labor exemplar, es troben els professionals de l’agricultura, que van estar treballant perquè no faltaren aliments a les cases”.

“Va ser un treball en silenci, amb molta incertesa, però amb la responsabilitat que exigia eixe moment i l’honor que té l’ADN del camp. Eixe ADN de l’agricultura està ple d’història, d’esforç, de compromís, de saviesa, de tradició, de productes arrelats a un territori, de sabors que ens fan únics i dels valors que ens distingeixen”.

El periodista José Ribagorda és l’encarregat d’inaugurar oficialment la campanya 2021/2022 com a padrí del tall del primer dia a la Baia

 

El president de la DOP ha ressaltat “la importància que té l’agricultura per al desenvolupament socioeconòmic dels territoris i dins d’eixos actius ha apuntat que la DOP és clau per a defensar, promocionar i protegir la qualitat dels productes i és necessari que li donem la importància que té i el valor que es mereix”.

La magrana mollar d’Elx

La magrana mollar d’Elx concentra més del 75% de la producció nacional de magranes, són els principals productors europeus i els primers en l’àmbit mundial pel que fa a la varietat mollar. La fruita es recol·lecta durant el mes d’octubre i el període de comercialització s’estén fins al mes de gener, aproximadament.

La mollar d’Elx es caracteritza per tindre un sabor dolç, la seua llavor és blana, comestible i el seu color exterior és natural (no és tan roja com altres varietats) oscil·la del crema al roig intens, depenent de la seua exposició al sol en l’arbre. La magrana mollar d’Elx compta, des de gener de 2016, amb el segell de la Denominació d’Origen Protegida que garanteix la qualitat de la fruita.

Cada any passen per la terra de les magranes grans xefs i persones referents de la gastronomia nacional i internacional per a inaugurar la campanya. Així, el periodista José Ribagorda ha recollit el testimoni de padrins de la categoria d’Albert Adrià (4 estreles Michelin), Ricard Camarena (2 estreles Michelin), Mario Sandoval (2 estreles Michelin), Paco Roncero (2 estreles Michelin), el popular xef i presentador de televisió, Alberto Chicote, Quique Dacosta (3 estreles Michelin), el mestre pastisser Paco Torreblanca, Susi Díaz (1 estrela Michelin), el director general de Jamones Joselito, José Gómez, el torero José María Manzanares; als quals cal sumar les últimes padrines de la DOP, Carola Giménez-Esparza, cap del servei UVI de l’Hospital Vega Baixa d’Oriola i Mar Masiá, cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital General Universitari d’Elx.