L’Ajuntament intensifica, juntament amb ASFEME, la lluita contra els problemes de salut mental i el seu estigma

L’Ajuntament intensifica, juntament amb ASFEME, la lluita contra els problemes de salut mental i el seu estigma

El regidor de Drets Socials, Mariano Valera, considera molt positiu l’anunci del pla de 100 milions per a combatre aquestes malalties impulsat pel Govern d’Espanya


L’Ajuntament d’Elx, a través de la Regidoria de Drets Socials, Polítiques Inclusives i Igualtat, que dirigeix Mariano Valera, intensificarà la lluita contra les malalties mentals. Així ho ha confirmat aquest matí el mateix Valera, que ha presentat juntament amb la presidenta d’ASFEME (Associació de familiars i malalts mentals d’Elx), María José Gisbert, i amb la gerent d’aquesta associació, Noelia Aznar, la jornada de salut mental ‘Des de l’estigma cap a la recuperació i l’empoderament’, que se celebrarà el 14 d’octubre al Centre de Congressos.

El regidor ha valorat molt positivament l’anunci realitzat pel president del Govern, Pedro Sánchez, sobre un pla de salut mental dotat de 100 milions d’euros. “Un pla molt necessari perquè la crisi sanitària ha incrementat sensiblement els trastorns psíquics i, per fi, s’estableix una estratègia en la lluita contra els problemes de salut mental”, ha assegurat.

Valera ha explicat que una de les primeres mesures que s’ha posat en marxa és el telèfon d’atenció al suïcidi, que estarà actiu durant 24 hores al dia amb la possibilitat de derivar als serveis d’urgències en situacions de crisi. “Les xifres de suïcidis són esgarrifoses, no és un tabú, és un problema de salut pública que hem de visibilitzar i hem d’actuar en conseqüència. Per això, des d’aquest Ajuntament, en col·laboració amb ASFEME, prestarem especial atenció a aquest problema”.

El nou pla del Govern d’Espanya busca reforçar la formació sanitària especialitzada i per això vol incorporar l’especialitat de psiquiatria infantil i adolescència.

Una altra de les bases amb les quals hem de treballar juntament amb la intervenció és lluitar contra l’estigma, que és un dels grans problemes de les persones amb alguna mena de problema de salut mental”, ha assenyalat el regidor,  que ha afegit que “per això es duran a terme grans de campanyes de sensibilització des de l’Ajuntament”.


El Centre de Congressos acull aquest dijous la jornada ‘Des de l’estigma cap a la recuperació i l’empoderament’

Precisament de l’estigmatització de les malalties mentals es parlarà en la jornada que es durà a terme el dijous 14 d’octubre al centre de Congressos Ciutat d’Elx.

María José Gisbert ha recordat el lema utilitzat enguany “La salut mental, un dret. Demà pots ser tu.” i ha tornat a reclamar la necessitat de destinar més recursos al sistema sanitari per a lluitar contra aquestes malalties, però també ha insistit en la millora de les polítiques inclusives, en la necessitat d’oferir sistemes de detecció precoç en el sistema educatiu per a una intervenció primerenca i de propiciar polítiques actives d’ocupació per a aquestes persones, entre altres qüestions.

Per part seua, Noelia Aznar ha agraït el suport de l’Ajuntament i ha assenyalat que “estem d’enhorabona amb aquest pla que ha anunciat el president del Govern” i ha destacat que “una de les línies estratègiques d’aquest pla és la lluita contra l’estigma. Des d’ASFEME, en col·laboració amb l’Ajuntament, portem molt temps lluitant en aquesta línia”.

La gerent d’ASFEME ha informat que el 14 d’octubre s’ha organitzat la jornada ‘Des de l’estigma cap a la recuperació i l’empoderament’ en la qual, en primera persona, els protagonistes traslladaran les seues experiències de recuperació. A més, hi haurà una taula debat en què els responsables dels recursos sociosanitaris reflexionaran sobre com s’està duent a terme l’apoderament de les persones amb problemes de salut mental.

“Tots hem de reflexionar sobre com estem abordant l’estigma i com estem donant lloc a l’empoderament de les persones amb problemes de salut mental”, ha assenyalat Aznar, que ha anunciat que també es parlarà en la jornada de la nova legislació i del suport a les persones amb discapacitat en l’exercici de la seua capacitat jurídica.

La jornada començarà a les 10 hores i les inscripcions són gratuïtes. Les persones interessades poden inscriure’s en info@asfeme.org.