L’exposició sobre el XX aniversari del Misteri com a patrimoni Unesco viatja a València per la festivitat del 9 d’Octubre

L’exposició sobre el XX aniversari del Misteri com a patrimoni Unesco viatja a València per la festivitat del 9 d’Octubre

La mostra, inaugurada en la jornada d’ahir a la plaça de Sant Llorenç de la capital del Túria pel president de les Corts Valencianes, Enric Morera, la consellera de Ciència i Innovació, Carolina Pascual, l’edil de Cultura il·licitana, Marga Antón, i el responsable del Patronat de La Festa, Francisco Borja, entre altres autoritats, es podrà visitar fins a finals de mes


 

Les activitats de la Corts Valencianes amb motiu del 9 d’Octubre es van iniciar el dia 7 amb una mostra dedicada al XX aniversari de la declaració del Misteri d’Elx com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, que es podrà veure davant la façana principal del Palau dels Borja a València fins al 30 d’octubre.

Aquesta exposició a l’aire lliure a la plaça de Sant Llorenç es va inaugurar el mes de maig a Elx, que coincideix amb la data de la declaració del Misteri com a Patrimoni de la Humanitat. Ara, amb motiu del 9 d’Octubre, les Corts han portat la mostra a València, davant la seu del parlament valencià, perquè tothom que ho desitge puga saber més d’aquesta representació medieval en valencià que perviu des de fa més de 500 anys gràcies a l’estima i a la dedicació del poble il·licità.

A l’inici de la mostra ha assistit el president de les Corts, Enric Morera; representants de la Mesa i dels grups parlamentaris, com també la consellera de Ciència i Innovació, Carolina Pascual; la secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, la regidora de Cultura d’Elx, Marga Antón, i membres de la Diputació d’Alacant. També han estat a la plaça de Sant Llorenç el president del Patronat del Misteri, Francisco Borja i el responsable de la comissió de representació del Patronat, Héctor Cámara.

Morera, ha destacat que es tracta d’un fet “molt important per a les Corts el fet de poder col·laborar a difondre què és el Misteri d’Elx. Les valencianes i els valencians ens podem sentir molt orgullosos de moltes coses i una d’elles és, sens dubte, del Misteri, que és un tresor que ha sabut conservar al llarg dels segles el poble il·licità”. El president ha fet una invitació pública perquè la gent “s’acoste a la plaça de Sant Llorenç a llegir amb deteniment els panells, a contemplar les fotografies i a conéixer una representació tan important com és La Festa d’Elx”.

El president del Patronat del Misteri, Francisco de Borja i l’edil de Cultura d’Elx, Marga Antón, han agraït l’esforç de les Corts per a acostar la riquesa del Misteri a la ciutat de València i per a difondre La Festa, que és tot un orgull per a la ciutat d’Elx, per al poble valencià i també per a tota la Humanitat.

L’exposició es va instal·lar per primera vegada el passat 18 de maig a l’il·licità carrer Corredora, que coincidia amb el dia que un jurat internacional de la Unesco va decidir proclamar el Misteri d’Elx com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat. Una gran fita que reconeixia així un cas únic de pervivència d’un misteri medieval. La mostra consta de 12 panells amb textos i amb fotografies que il·lustren i expliquen la gran representació que es viu a la ciutat d’Elx al voltant de la festivitat del 15 d’agost.

Cal recordar que la declaració de la Unesco del Misteri d’Elx es convertia en el primer ben intangible d’Espanya que aconseguia eixa projecció universal com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, amb la qual cosa es consolidava com un dels referents culturals més rellevants del món, i com a única mostra del teatre medieval que s’ha mantingut viva i inalterable durant més de cinc segles. Eixe reconeixement, a més, va obrir el camí a altres festes i tradicions valencianes com també llocs a emblemàtics: el Palmerar d’Elx, les falles, la festa de la Verge de la Salut d’Algemesí, la Tamborada d’Alzira i de l’Alcora o el Tribunal de les Aigües de València.