El centre cultural Les Clarisses proposa un viatge expositiu per les tècniques fotogràfiques del segle XIX

El centre cultural Les Clarisses proposa un viatge expositiu per les tècniques fotogràfiques del segle XIX

L’artista Juan Ferrete exhibeix a les instal·lacions culturals il·licitanes treballs de la seua sèrie botánica, on empra el fotograma, l’antotípia, la cianotípia i l’estenopeica


El centre cultural Les Clarisses proposa un viatge expositiu per les tècniques fotogràfiques del segle XIX. L’exposició ‘Entre luces y sombras’, del professor Juan Ferrete, ha sigut inaugurada per la regidora de Cultura, Marga Antón, que ha estat acompanyada del mateix artista. En concret, tal com ha explicat Ferrete, ha emprat per a la sèrie botànica, que exhibeix des de hui fins al 16 de gener de 2022 a Les Clarisses, quatre tècniques: el fotograma, l’antotípia, la cianotípia i la fotografia estenopeica.

El fotograma, en blanc i negre, tal com ha detallat Ferrete, empra estampacions sobre paper fotogràfic i amb revelat artesanal en laboratori, mentre que en l’antotípia s’aprecia color gràcies a l’ús de pigments naturals. La cianotípia, per part seua, són impressions sobre paper d’aquarel·la; la tècnica amb la qual es va editar el primer llibre d’instantànies i la predilecta de la botànica Anna Atkins. I, finalment, les fotografies estenopeiques: “Ús de lates pintades de negre a l’interior a manera de cambra fosca i que capten la imatge projectada dins de la llanda amb paper fotosensible que després revele al laboratori”, ha detallat Ferrete.

L’objectiu, segons ha assenyalat, és “divulgar aquestes tècniques, que s’usen molt poc i altres pràcticament són desconegudes, i així no oblidar aquests efectes visuals per a captar l’harmonia i la naturalesa en les obres que expose”. Per part seua, l’edil ha destacat que la Regidoria continuarà apostant per les exposicions, les sales il·licitanes i “els artistes que encara no hem pogut conéixer a la nostra ciutat”, i ha convidat la ciutadania a acostar-se a Les Clarisses per a descobrir “uns treballs preciosos que expliquen com es feien les fotografies antigament”.


L’edil de Cultura, Marga Antón, destaca que la Regidoria continuarà apostant per les exposicions, les sales il·licitanes i “els artistes que encara no hem pogut conéixer a la nostra ciutat”
Activitats paral·leles

L’edil de Cultura, així mateix, ha recordat que ‘Entre luces y sombras’ és una de les activitats complementàries programades amb motiu de l’exposició ‘Comença l’espectacle. Georges Méliès i el cinema de 1900’, fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament i la Fundació “la Caixa” i que se situa a la plaça del Congrés Eucarístic fins al 7 de desembre. Igualment, Ferrete impartirà a Les Clarisses un taller per a totes les edats d’estampacions al sol amb cianotipia, els dissabtes 4 i 11 de desembre de 12.00 a 14.00 hores. Els interessats a inscriure’s, tal com ha informat Antón, hauran de fer-ho a través del telèfon 96 665 81 45.