Continuen les mostres de consternació i de condemna pel brutal assassinat masclista produït a Elx el passat 25 de desembre

Continuen les mostres de consternació i de condemna pel brutal assassinat masclista produït a Elx el passat 25 de desembre

L’alcalde, Carlos González, i els familiars de la víctima, acompanyats per membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal, assisteixen a la lectura de manifest de la Coordinadora Feminista com a mostra de rebuig pel crim


Les mostres de consternació i de condemna pel brutal assassinat masclista que va posar fi a la vida de Yolanda Elisabeth el passat 25 de desembre continuen a Elx. A les 19.00 hores de la vesprada d’aquest dimarts 28 de desembre, la plaça de Baix ha tornat a convertir-se en l’epicentre del dolor i de la reivindicació després que al migdia es guardaren tres minuts de silenci.

L’alcalde, Carlos González, i els familiars de la víctima, acompanyats per membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal, i per més d’un centenar de veïns i de veïnes de la localitat, s’han congregat a l’icònic espai públic per a secundar la convocatòria de la Coordinadora Feminista d’Elx, que els dies 25 de cada mes des de fa anys organitza concentracions a les portes de l’Ajuntament per a recordar les que ja no hi estan i per denunciar una epidèmia que ha acabat amb la vida de 1.125 dones des de 2003.

“No ens cansarem de repetir que la violència contra les dones i les xiquetes és una de les violacions dels drets humans més esteses, persistents i devastadores del món actual, que necessita de mesures contundents de totes les administracions, però també de tota la societat per a poder acabar amb ella”, resava el manifest que ha llegit Marisa Bartolomé, membre de la Coordinadora, en el qual, així mateix, s’han demanat els recursos per a revertir aquesta situació i adaptar-los a les necessitats de les dones perquè tinguen més confiança en les institucions. “Perquè un dels principals problemes continua sent que les víctimes no denuncien”.

A més, l’escrit ha cridat a “ampliar la prevenció en tots els àmbits”, a una major coordinació entre administracions per a evitar la “revictimització”, a millorar el compliment de les ordres de protecció i a agreujar les penes per als maltractadors que les infringisquen, i més formació i sensibilització en igualtat i contra la violència de gènere en tots els camps.

El responsable del Govern local ha expressat la solidaritat de la ciutadania il·licitana amb els familiars de Yolanda Elisabeth, i ha afirmat que es prestarà “tot el suport institucional a eixa família trencada” per uns fets “terribles i luctuosos que han posat fi a la vida d’una dona de manera injusta i injustificada”, i ha instat a continuar lluitant contra el masclisme criminal “des de la unitat, des de l’educació i des de l’aplicació de les lleis”.

Yolanda Elisabeth, procedent de Paraguai, comptava amb tan sols 25 anys. Era mare d’un xiquet de 10 anys i d’una xiqueta de 3. Dissabte, 25 de desembre, es va trobar el seu cos sense vida per un tret en un domicili del barri dels Palmerars. La Delegació del Govern contra la Violència de Gènere va confirmar que es tractava d’un cas de violència de gènere, i, en aquests moments, les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat busquen el presumpte feminicida, la seua parella.

“Ja n’hi ha prou, estem fartes!”, han alçat les seues veus les presents en l’emotiu acte entre aplaudiments, una vegada conclosa la lectura del manifest.

Una xacra que no cessa

Des de principi de 2021, 43 dones han mort i 30 menors han quedat en situació d’orfandat per aquesta xacra que no cessa. El 016 és el servei telefònic d’informació, d’assessorament jurídic i d’atenció psicosocial immediata per personal especialitzat en totes les formes de violència contra les dones i que no deixa rastre en la factura.