El Centre de Congressos acull la presentació de l’avantprojecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica del Consell amb l’objectiu de reduir les emissions en un 40% per a l’any 2030

El Centre de Congressos acull la presentació de l’avantprojecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica del Consell amb l’objectiu de reduir les emissions en un 40% per a l’any 2030

La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, acompanyada pels edils de Medi Ambient, Esther Díez; de Neteja Urbana, Héctor Díez; i d’Eficiència Energètica, Felip Sànchez, afirma que és a les grans ciutats on més es notaran els efectes del canvi climàtic i on més es pot fer per a mitigar-los


El Centre de Congressos Ciutat d’Elx ha acollit aquest matí la presentació de l’avantprojecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica del Consell davant d’entitats agràries, empresarials i socials il·licitanes amb l’objectiu de reduir les emissions en un 40% per a l’any 2030.

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, acompanyada pels edils de Medi Ambient i Mobilitat, Esther Díez; de Neteja Urbana i Gestió del Cicle de l’Aigua, Héctor Díez; i d’Eficiència Energètica i Desenvolupament Rural, Felip Sànchez, ha assenyalat que la nova legislació incideix en temes de mobilitat, de reorganització territorial i urbanística, d’edificabilitat, d’eficiència energètica o d’autoproveïment, i que és des de grans ciutats com Elx –localitat que lidera aquesta classe d’iniciatives, ha destacat– on més es notaran els efectes del canvi climàtic i on més es pot fer per a atenuar-los.

Mollà s’ha referit al sisé informe del panell d’experts sobre el canvi climàtic, el qual va alertar que aquest és causat per les persones i que només aquestes poden reduir-lo. Els científics també van alertar que el Mediterrani és una de les zones on es poden viure amb major gravetat els efectes adversos del canvi climàtic, per la qual cosa, la consellera ha cridat a “accelerar les mesures de mitigació i d’adaptació al canvi climàtic”. “Els experts diuen que estem consumint massa temps, per la qual cosa, les mesures per a la futura dècada han de fer-se de manera accelerada”, ha afegit.

La consellera ha insistit que aquest decenni és “decisiu” per a efectuar “les transformacions que mereixem” i ha recalcat que “ara tenim una concentració de polítiques i de fons europeus precisament per a escometre-les”, i que urbs com Elx han d’encapçalar-les i de captar aquests fons per a agilitzar la lluita contra el canvi climàtic de manera urgent i amb inversions garantides.

Per la seua part, Esther Díez, ha recordat que des de l’Ajuntament d’Elx s’ha treballat la sostenibilitat a través de l’estratègia Elx2030, amb iniciatives com la nova contracta de neteja viària i de recollida de residus amb criteris verds, les polítiques de mobilitat, l’aposta per l’eficiència energètica i l’impuls per l’agricultura sostenible.

En 2022, ha avançat Esther Díez, veuran la llum l’Oficina de l’Energia –ja pressupostada–, es continuarà amb la tramitació del PGOU amb criteris d’urbanisme racional, i iniciatives com el Pla d’Acció pel Clima Municipal, entre altres, per “que els il·licitans i les il·licitanes puguen viure en una ciutat més verda, més neta i més saludable”.