El Consell ultima els tràmits per a duplicar l’àrea de protecció del Clot de Galvany

El Consell ultima els tràmits per a duplicar l’àrea de protecció del Clot de Galvany

La regidora de Medi ambient, Esther Díez, juntament amb el director-coordinador del paratge, Juan Carlos Aranda, i del gerent d’Aigües d’Elx, Javier Prieto, informa que la gestió es troba en el tram final i que l’àrea d’amortiment inclourà el fondet de la Senieta


El Consell està ultimant els tràmits per a duplicar l’àrea de protecció del Clot de Galvany. L’edil de Medi Ambient, Esther Díez, acompanyada pel director-coordinador del Clot de Galvany, Juan Carlos Aranda, i pel gerent d’Aigües d’Elx, Javier Prieto, ha informat que la gestió de la Conselleria de Transició Ecològica per a aquest “blindatge urbanístic” es troba en el seu tram final. Concretament, s’ampliarà la zona d’amortiment del paratge per a impedir desenvolupaments urbanístics als seus voltants i s’inclourà al fondet de la Senieta i en algunes tolles que ara no formen part del Clot.

Per consegüent, suposarà doblar la zona de salvaguarda de les 400 hectàrees actuals a 800, segons ha explicat Díez, que ha presentat aquest matí el calendari d’activitats del Paratge Natural Municipal, que complirà 17 anys com a tal, i, per això, el diumenge 23 de gener es realitzaran tallers de seguiment d’ocells, de control del cicle hídric i de recuperació de la coberta vegetal amb la finalitat de commemorar l’efemèride.

La programació de 2022 ve carregada de novetats, com vetlades nocturnes d’observació astronòmica o jornades teoricopràctiques per a conéixer el món de les abelles i de les papallones, entre altres iniciatives ja clàssiques com les activitats nadalenques o de Halloween. Tot això amb l’objectiu d’acostar l’espai natural a la ciutadania i de divulgar els seus diversos atractius (dunes, llomes, tolles, platges i fons marins, terrasses de cultiu, patrimoni històric i cultural…), que el converteixen en un dels referents de la biodiversitat del municipi.

Fins i tot amb restriccions pandèmiques, el Clot ha mantingut la seua xifra de visitants, segons ha assenyalat la regidora. En 2021, 25.006 persones es van acostar a conéixer la seua rica flora i fauna; mentre que, en 2020, ho van fer 21.123.

Díez ha recordat que les activitats són gratuïtes, sota l’única condició d’inscripció en la web o en el telèfon de la Regidoria de Medi Ambient. I que, com en anys anteriors, s’aprofitaran els caps de setmana pròxims a cites assenyalades per a aquestes: el Dia de l’Educació Ambiental, dels Aiguamolls, dels Boscos, de la Terra, dels Ocells migradors, dels Oceans… La responsable municipal espera que puguen desenvolupar-se amb normalitat, encara que amb l’obligatori ús de la màscara i amb el seguiment de les recomanacions sanitàries oportunes a cada moment.

Punt ideal d’observació astronòmica

“En 2022 alcem la vista i mirem al cel”, ha subratllat Díez, que ha desgranat les activitats relatives a l’espai de les quals serà escenari el Clot per primera vegada, de la mà de Victoriano Canales, que és membre de la Xarxa Espanyola de Planetologia i Astrobiologia i del Comité de Divulgació de Ciència i Espai. En eixe sentit, el 2 de juliol, pel Dia Internacional de l’Asteroide, Canales oferirà la xarrada-taller ‘Visitants d’altres planetes’, en la qual mostrarà la seua col·lecció de meteorits i ensenyarà a diferenciar-los.

La programació d’activitats de l’espai natural inclou, com a novetats per a enguany, vetlades d’observació astronòmica o jornades teoricopràctiques per a conéixer el món de les abelles i de les papallones, entre altres iniciatives ja clàssiques

Ja, en horari nocturn, l’11 d’agost el paratge es convertirà en un punt d’observació astronòmica amb l’observació dels Perseids, també amb Canales. I el 27 del mateix mes, tindrà lloc ‘Un passeig per les estreles’, en què l’astrònom il·licità explicarà com dur a terme l’observació dels astres.

Però les activitats de nit no es limitaran a l’espai. El 24 de juny, el 15 i el 22 de juliol, i el 5 i el 19 d’agost s’efectuaran visites temàtiques per a conéixer la vida nocturna del Clot, una gran oportunitat, ja que, habitualment, roman tancat. Tal com ha assenyalat Aranda, es faran accions específiques com la detecció de ratapinyades, l’enregistrament d’ultrasons o xicotets paranys per a observar els insectes nocturns. “I ens permetrà abordar un tema ambiental de primer ordre: la contaminació lumínica”, ha postil·lat.

“És un calendari totalment nou per l’interés que té per a conéixer el medi ambient que ens envolta i que el puguem apreciar i cuidar”, ha expressat Prieto. Finalment, la regidora, que ha enaltit el treball institucional entre l’Ajuntament d’Elx, Aigües d’Elx, la Conselleria i la UMH per a garantir la conservació del Clot, ha convidat la ciutadania a participar en les activitats proposades.


Inscripcions