La regidora de Festes destaca que és una “grata notícia” que el Ministeri de Cultura declare el betlemisme com a Patrimoni Cultural Immaterial

La regidora de Festes destaca que és una “grata notícia” que el Ministeri de Cultura declare el betlemisme com a Patrimoni Cultural Immaterial

Mariola Galiana destaca “el gran arrelament que el betlemisme té a la nostra ciutat” i felicita l’Associació de Betlemistes per la gran labor que realitza en la difusió d’aquesta valuosa tradició


La regidora de Festes, Mariola Galiana, ha felicitat la família del betlemisme il·licità després de conéixer-se que ha sigut declarat pel Ministeri de Cultura com a manifestació representativa del Patrimoni Immaterial, ja que contribueix al coneixement de la cultura popular en la mesura que mostra, mitjançant les seues escenes, de manera didàctica i atractiva, maneres de vida i oficis tradicionals, alguns ja desapareguts.

“Hui, precisament el Dia de Reis, hem conegut la grata notícia que per part del Ministeri de Cultura s’han iniciat els tràmits perquè el betlemisme siga declarat Patrimoni Cultural Immaterial”, ha destacat Galiana, que ha afegit que “dins dels valors que aporta el betlemisme destaca la identitat col·lectiva present entre totes les regions espanyoles, que contribueix a la transmissió de coneixements de la cultura popular”.

A més, la regidora assenyala que el “betlemisme contribueix a la transmissió de coneixements, d’habilitats i de destreses generació rere generació, així com a la protecció de les tradicions, de la cultura i de la història”.

Mariola Galiana ha recordat que l’Ajuntament, en col·laboració amb l’Associació de Betlemistes d’Elx, va elevar fa uns mesos una moció per a sol·licitar, tant al Ministeri de Cultura, com a la conselleria de Cultura que el betlemisme fora declarat Patrimoni Cultural Immaterial. “L’anunci del Ministeri realitzat hui és un pas decisiu per a poder aconseguir-lo, per això, vull donar l’enhorabona a l’Associació de Betlemistes d’Elx, una agrupació que es bolca en l’elaboració del Betlem Municipal que cada any visiten milers d’il·licitans i d’il·licitanes i que constitueix una autèntica obra d’art”.

Tal com apareix hui en el BOE, “l’acció de muntar un betlem és una tradició de religiositat popular que va tindre el seu origen en l’Edat mitjana i que consisteix a construir una escenografia formada per escenari i per figures sistematitzables que s’armen cíclicament, que coincideix amb el Nadal i que evoca passatges relacionats amb el naixement de Jesús. Es tracta, en general de construccions efímeres i estacionals, d’un xicotet univers reduït, que alberga persones, animals i cases. Hui dia, transcendeix l’estrictament religiós per a enquadrar-se en una dimensió cultural i es converteix així en un fet sociològic”.

Finalment, Mariola Galiana ha destacat “el gran arrelament que el betlemisme té a la nostra ciutat, ja que comptem cada any amb un dels pesebres municipals més extraordinaris de la Comunitat, però també amb el Betlem Vivent de Pobladors i amb un museu, La Casa del Betlem, dedicat exclusivament a aquesta disciplina. Precisament, hem donat un impuls a l’obertura d’aquest museu tots els dies”.