L’Agència Valenciana de Protecció del Territori arrancarà al febrer la seua activitat a Elx

L’Agència Valenciana de Protecció del Territori arrancarà al febrer la seua activitat a Elx

L’alcalde, Carlos González, destaca que la implantació de l’organisme a la ciutat és “enormement important” perquè representa “un gran valor polític i administratiu en la descentralització dels serveis públics”, mentre Manuel Civera diu que ja són més de 200 ajuntaments els que han delegat competències a l’organisme que dirigeix


L’Agència Valenciana de Protecció del Territori (ÀVPT) arrancarà la seua activitat a Elx al febrer mancant ultimar detalls referents a la infraestructura o a l’equip humà que compondrà l’ens autònom que donarà servei a tota la Comunitat Valenciana en matèria urbanística.

L’alcalde, Carlos González, i la regidora d’Urbanisme, Ana Arabid, han visitat aquest matí el local provisional on se situarà, en les antigues instal·lacions de l’ONCE al carrer Solars número 13. El director de l’organisme, Manuel Civera, juntament amb el director general d’Urbanisme del Consell, Vicente Joaquín García Nebot, i la directora territorial de Presidència, Antonia Moreno, han mostrat les instal·lacions i han mantingut una reunió amb González i Arabid.

Civera ha manifestat que ja són més de 200 ajuntaments valencians els que han delegat competències a l’ÀVPT relatives a la gestió urbanística i que reconeix el municipi il·licità com la ubicació “ideal” per a la seu d’aquesta entitat i agraeix a l’Ajuntament d’Elx la col·laboració prestada perquè en breu siga una realitat. L’objectiu primigeni de l’ÀVPT, ha explicat Civera, és redactar un Pla d’Inspecció per a previndre il·legalitats en sòl no urbanitzable i conscienciar que ningú edifique sense llicència municipal, “perquè des de 2014 és delicte”, ha apuntat el director en ens autònom.

Per la seua part, González, que ha agraït a Civera el seu “esforç i dedicació mostrada”, permetent que “en temps rècord s’hagen donat tots els passos polítics i administratius” per a implantar l’ÀVPT a Elx, ha valorat que la decisió presa el 23 de febrer de 2021 per part del cap del Consell, Ximo Puig, i el conseller de Territori, Arcadi España, d’emplaçar-la a la localitat és “enormement important”.

González i Civera, juntament amb la regidora d’Urbanisme, Ana Arabid; el director general d’Urbanisme del Consell, Vicente Joaquín García Nebot; i la directora territorial de Presidència, Antonia Moreno; visiten la seu provisional de l’ens autònom al carrer Solars, que iniciarà les seues operacions al febrer amb un pressupost de 3 milions d’euros

“L’ÀVPT operarà des d’Elx amb l’objectiu de vetlar per la protecció del territori i el compliment de la legalitat urbanística en el conjunt de la Comunitat Valenciana”, ha apuntat l’alcalde, que destaca la rellevància que les polítiques sobre aquest tema “nasquen i s’impulsen des de la nostra ciutat”. Així mateix, ha subratllat que l’ÀVPT a Elx és “un gran valor polític i administratiu en representar la descentralització dels serveis públics, que hem reclamat des d’aquesta ciutat i que ha trobat la complicitat i sintonia del president, traduint-se al final que un servei de tanta importància s’instal·le a la nostra ciutat”.

Amb un pressupost que sobrepassa els 3 milions d’euros per a 2022, s’espera que per a finals d’any l’ÀVPT compte amb una plantilla de fins a 35 persones. Alguns dels reptes inicials previstos, a més de vetlar per la protecció de sòl no urbanitzable i el respecte a la legalitat urbanística amb un Pla d’Inspecció i labors preventives i sancionadores, són la geolocalització dels municipis adherits i l’estudi de la possibilitat de legalitzar prop de 350.000 habitatges assentats en tota la regió mitjançant plans de minimització.

El Consell de Direcció de l’ÀVPT –que inclou representants de les tres diputacions provincials– va ser constituït el passat 20 d’octubre a la Sala del Consell de l’Ajuntament d’Elx.