Una exposició rememora la història de la Corredora a través de quatre-centes fotografies

Una exposició rememora la història de la Corredora a través de quatre-centes fotografies

La mostra, comissariada pel director de la Càtedra Pere Ibarra, Miguel Ors, es compon de 17 suports a tres cares instal·lats al llarg de la via i de la plaça de Baix, un any després de la renovació de tots dos espais


La Corredora continua erigint-se com a epicentre comercial, cultural i social del nucli urbà. L’Ajuntament i la Càtedra Pere Ibarra de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx han inaugurat aquest matí la mostra fotogràfica ‘Un passeig per la Corredora i la plaça de Baix’, que emprarà aquests enclavaments urbans com a espai expositiu fins al 3 d’abril, des del carrer Pont dels Ortissos fins a l’antigament denominada plaça Major.

L’alcalde, Carlos González, acompanyat per les regidores de Cultura, d’Urbanisme i de Mobilitat, Marga Antón, Ana Arabid i Esther Díez, respectivament, el rector de la institució acadèmica, Juan José Ruiz, i membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal, han recorregut els 17 suports instal·lats a la Corredora que sumen 51 panells en total, ateses les explicacions del director de la Càtedra i comissari de l’exposició, l’historiador Miguel Ors.

Les fites, la instal·lació de les quals ha causat l’expectació de la ciutadania en les últimes hores i que es retroil·luminen en horari nocturn, contenen tres cares, en les quals s’exhibeixen prop de quatre centenars d’imatges en total i que fan un recorregut per la història visual de la Corredora, justament un any després des de la seua transformació en via per als vianants al costat de la plaça de Baix.

“Amb l’exposició intentem reflectir tota classe d’establiments, la Corredera, la plaça de Baix i la Glorieta durant el segle XX, que han sigut testimoni d’esdeveniments històrics; allí hi ha hagut cinemes, funeràries, impremtes, col·legis i el que puguen imaginar, i això és el que hem tractat de reflectir en aquesta exposició”, ha explicat Ors.

L’alcalde, Carlos González, després d’agrair a la UMH, a la Càtedra Pere Ibarra i al seu director per “configurar una exposició que no sols és un recorregut per la Corredora, sinó un autèntic itinerari per la història d’Elx”, ha convidat la ciutadania a visitar la mostra a l’aire lliure, en un esdeveniment que representa la revitalització socioeconòmica i urbana de l’eix Corredora-Plaça de Baix, en auge després de la seua conversió en zona de vianants després que experimentara un suau declivi: “Hui s’han transformat en espais recuperats per a la ciutadania, convertint-se així mateix en àrees culturals, al servei d’activitats com a exposicions d’aquesta naturalesa”.

González, que ha fet un “balanç positiu” de les conversions en zona de vianants de la Corredora i de la plaça de Baix, ha dit que ha permés en els últims 12 o 14 mesos afavorir una dinàmica socioeconòmica que ha possibilitat un moment d’auge econòmic al centre històric amb l’obertura de més d’una trentena d’establiments comercials que representen “aquest ressorgir comercial i econòmic”.

“Estem molt satisfets per la col·laboració entre la UMH i l’Ajuntament”, ha recalcat Juan José Ruiz, i posa la mostra com a “magnífic exemple” sobre aquest tema “catalitzada en aquesta ocasió a través de la Càtedra Pere Ibarra”, i ha agraït a la institució pública i a González, i a la càtedra institucional i a Ors, la “magnífica labor” realitzada. “Aquest passeig per als vianants s’està convertint en un magnífic lloc d’exposició; cada vegada ens agrada més per a aquesta classe d’activitats”, ha reiterat Ruiz. “Enhorabona per aquest desenvolupament i als ciutadans d’Elx, que tenen ací una exposició amb un material molt entranyable”.

“Les fotografies tan magnífiques estan a disposició en la pàgina web de la Càtedra Pere Ibarra, elche.me; un material estupend que, posat al carrer, guanya moltíssim valor”, ha continuat el rector, que ha enaltit la Càtedra com “un gran exemple del que suposa la col·laboració de la UMH amb l’Ajuntament per a estar a la disposició de la societat”.

L’alcalde, Carlos González, afirma que representa la revitalització socioeconòmica i urbana de la zona; el rector de la UMH, Juan José Ruiz, ressalta la satisfactòria col·laboració entre la UMH i l’Ajuntament; i la regidora de Mobilitat, Esther Díez, recorda que la conversió en zona de vianants ha permés reduir un 50% la contaminació

“Efectivament, és un dia per a agrair el treball de la UMH i en concret de la Càtedra Pere Ibarra i el seu director Miguel Ors, perquè ha aconseguit recopilar la memòria dels il·licitans i de les il·licitanes a través de les últimes dècades, i parlar de memòria és parlar de sentiments. I què millor que en el cor de la ciutat fer la radiografia del que ha significat aquest punt neuràlgic d’Elx per als seus veïns i per a les seues veïnes”, ha declarat Esther Díez. A més, ha posat en valor l’actuació de conversió en zona de vianants desenvolupada a la Corredora i a la plaça de Baix, que ha permés una reducció del 50% de la contaminació en aquest entorn; uns mesuraments empresos per la Regidoria de Medi Ambient i la mateixa UMH que constaten que s’ha passat de 31 micrograms de diòxid de nitrogen a 14.

“La Corredora i la plaça de Baix són el símbol de la transformació urbana, amb beneficis mediambientals, econòmics i socials com a espai de trobada”, ha postil·lat l’edil, que ha recordat que en el centre s’han recuperat 7.000 metres quadrats “per als vianants, per a la vida i per al comerç”.

“És un plaer per a la Càtedra Pere Ibarra poder participar en aquesta exposició i m’agradaria donar les gràcies a l’Ajuntament, perquè es pot convertir i s’està convertint ja de fet en un espai cultural tremendament important per a aquesta ciutat”, ha manifestat Miguel Ors, que confia que els centres educatius puguen acostar el seu alumnat a conéixer aquesta exposició. També ha mostrat la seua gratitud a la UMH i al seu rector “pel suport que rebem les càtedres institucionals que permeten que, per exemple, aquest tipus d’activitats es puguen dur a terme”.

Una mostra destinada a fer història

Les fotografies, il·lustracions i imatges recopilades procedeixen de la Memòria Digital d’Elx (www.elche.me) de la Càtedra Pere Ibarra, a la qual s’han sumat nombroses aportacions realitzades fonamentalment pels comerços més antics de l’àrea. Precisament, algunes d’aquestes contribucions resulten molt valuoses per ser escassament conegudes fins al moment.

La distribució dels panells al llarg de la via exhibeix les instantànies i els documents reproduïts pràcticament en el mateix lloc on van ser preses o se situaven els antics establiments, acompanyats per dades històriques.

En la mostra cobren vida desenes de llocs emblemàtics del carrer Corredora, de la plaça de Baix o de la Glorieta i que han anat desapareixent amb el pas del temps; comerços com La Perla del Túria, Agulló, Segarra, Brufal, Monferval, l’alpargateria de Sixto Marco, Gelats Polo… negocis d’hostaleria com el Casanova, la fonda El Siglo, el bar Barceló/Villalobos, la cafeteria Marfil o la Royal, o cinemes com el Coliseo. De tots s’han reunit fotos i, en molts casos, publicitat, cartes o documentació administrativa que han arribat fins als nostres dies.

També es reflecteixen alguns grans esdeveniments que van tindre lloc en aquest eix o que solen celebrar-se allí: el pas del tren Chicharra, celebracions, manifestacions, desfilades, processons…

Un dels aspectes més curiosos de l’exposició es recull en un parell de panells que resumeixen –actualitzat– el treball efectuat durant anys pel comerciant José Segarra, que va recopilar les diferents botigues que passaven al llarg del temps per cada número de la Corredora.

Finalment, diversos panells plasmen com han sigut les diferents transformacions de la zona, des de la construcció del clavegueram, els diferents canvis a la plaça de Baix o la Glorieta, fins a l’eixamplament de les voreres o la recent conversió en zona de vianants.

Igualment cal ressenyar que, a més dels panells físics, l’exposició es complementa amb una web (www.elchepeatonal.es) que incorpora algunes fotografies més de les exhibides i que pretén rebre més aportacions per part de la ciutadania que vulguen compartir els seus records. Per a això s’han incorporat codis QR que simplifiquen el procés de pujar les imatges a través d’elche.me.

Un exemple de transformació urbana

La conversió en zona de vianants de la plaça de Baix i de la Corredora ha significat la transformació urbana del centre d’Elx i un impuls per la qualitat de vida que ha sigut lloat i posat com a exemple pel Consell i pel Govern d’Espanya. Guardonada amb el primer premi en la categoria de grans ciutats de la Setmana Europea de la Mobilitat de la Generalitat Valenciana el setembre passat, l’actuació a la Corredora ha permés suprimir de la circulació més de 7.000 vehicles diaris i que s’ha traduït en una millora significativa de la qualitat de l’aire.

Així mateix, ha suposat la revitalització comercial d’una artèria en la qual s’entrellucava una acusada decadència. Des de fa 12 mesos, quan van concloure les obres de conversió en zona de vianants, s’han anat succeint sense parar les reformes i inauguracions de nous locals. Fins a una vintena d’establiments d’hostaleria, restauració, moda, cultura o estètica han obert les seues portes en aquest carrer i el seu entorn i s’ha alçat així com el gran revulsiu de la zona centre amb el que encarar la recuperació econòmica i social en el període postpandèmic.

Una memòria digital oberta a la ciutadania

L’Ajuntament d’Elx continua així col·laborant amb la Càtedra Pere Ibarra, fundada per la UMH en 2009 i dirigida per l’historiador il·licità Miguel Ors. Entre els seus projectes per a recuperar la memòria històrica d’Elx es troben la promoció d’investigacions i l’edició de publicacions entorn del passat i a la cultura local. Encara que la seua iniciativa de major popularitat és Memoria Digital de Elche (elche.me), una web que permet construir una història oberta i plural a tota la ciutadania pujant els seus records, des dels recents als més distants. En data de hui, la pàgina compta amb 238 àudios, 8.956 biografies, 37.772 imatges i 3.797 vídeos aportats pels il·licitans i per les il·licitanes.