L’ONCE inaugura la seua nova seu a Elx per a intensificar l’atenció a 400 persones cegues o amb baixa visió

L’ONCE inaugura la seua nova seu a Elx per a intensificar l’atenció a 400 persones cegues o amb baixa visió

Carlos González, acompanyat per Mariano Valera i Felip Sànchez, ha destacat en l’acte que “la labor que desenvolupa l’ONCE és tot un exemple per a la societat, un model a seguir que ha d’inspirar el nostre quefer diari a favor d’una societat més inclusiva”


L’alcalde d’Elx, Carlos González, acompanyat pel regidor de Drets Socials, Mariano Valera, i pel de Comerç, Felip Sànchez, ha assistit aquesta vesprada a la inauguració de la nova seu de l’ONCE al carrer Antonio Sánchez Asencio número 2, unes instal·lacions des de les quals l’organització millorarà la seua atenció a més de 400 persones cegues o amb baixa visió; oferirà serveis de major qualitat i intensificarà els suports necessaris per a la inclusió.

A l’acte han assistit també Miguel Carballeda, president del Grup Social ONCE, Daniel Botella Hurtado, director de l’agència, i Estela Medina, directora de l’ONCE a Alacant.

Tal com ha destacat l’alcalde en la seua intervenció “vivim hui un dia important per a Elx, un dia molt destacat per a avançar en la inclusió i en l’accessibilitat. La labor que realitzem des de l’Ajuntament de la mà de l’ONCE per a millorar l’accessibilitat és un treball que val la pena i pel qual continuarem apostant, perquè estem convençuts que una ciutat encara més accessible és possible”.

Segons ha destacat González, “la labor que desenvolupa l’ONCE és tot un exemple per a la societat, un model a seguir que ha d’inspirar el nostre quefer diari a favor d’una societat més inclusiva”.

Per part seua, el president del Grup Social ONCE ha destacat la gran acceptació per part dels il·licitans i les il·licitanes a aquesta organització i ha assenyalat que “els nostres treballadors ixen cada dia al carrer a exercir una ocupació i a compartir la sort amb els il·licitans, però no sols venen joc, els nostres sentinelles de la il·lusió escolten les persones, una cosa important perquè cada vegada tenim al nostre país un problema seriós de soledat, la població és cada vegada més major i molta gent no té amb qui parlar”.

Durant la inauguració, els assistents han realitzat un recorregut en el qual han pogut visitar els diferents departaments amb els quals l’ONCE ofereix els seus Serveis Socials a les persones afiliades, així com una exposició de material tecnològic i adaptat.

En aquesta exposició han pogut veure un globus terraqüi accessible que, amb un punter que recorre el món va contant en veu diferents temàtiques; la nina Braitico, perquè els més xicotets aprenguen braille; contes infantils en braille, en relleu i amb diferents textures; alfabets braille; màquines i ordinadors per a escriure o per a rebre informació en braille; i múltiples elements per a la vida diària adaptats, com ara rellotges amb veu, material de cuina o comandaments per a activar els semàfors.

Aules de rehabilitació, d’accessibilitat i maneig de Noves Tecnologies adaptades i Tiflotècnia se situen en aquest nou edifici, que compta amb amplis espais per a la realització d’activitats, de tallers, de sessions informatives… Tot allò necessari perquè les persones afiliades a l’ONCE continuen gaudint del suport de l’organització.

Actualment, l’Agència de l’ONCE a Elx compta amb 201 treballadors, dels quals 192 són agents venedors; tres auxiliars administratius; un treballador social; dos comercials, la directora i la persona que col·labora amb ella. Des de l’Agència d’Elx l’ONCE ofereix serveis socials a 400 afiliats, dels quals 14 són escolars en diferents etapes formatives, que reben el suport dels professionals de l’organització, en col·laboració amb els serveis públics. A més, serveix de base de treball per a altres professionals de l’ONCE a la Comunitat Valenciana.

L’ONCE a Elx

La història de l’ONCE a Elx comença al Palau d’Altamira, a l’octubre de 1940, de la mà de José Muñoz Román. La seu ha experimentat diversos trasllats i, en 1960 es va situar al carrer Sant Miquel, on va estar fins 1965, any en què es va traslladar al carrer Mare de Déu del Remei.

Entorn de 1975 es torna a traslladar al carrer Solars, número 14, on s’adquireix un edifici ampli, amb cinc plantes. Després de José Muñoz Román, van dirigir aquesta agència Francisco Forte Forte, Leandro López Marco, Carlos Martínez Elx, José Manuel Muñoz Ramos i Mayte Sánchez Cánovas.

En 1995 se situa una seu provisional al carrer San Isidre, per reformes en l’agència, i en 1996 es torna a carrer Solars. Més tard li segueixen en aquesta mateixa seu com a directors José Bernardo Presas Campos i finalment és nomenada directora Ma Carmen Belmonte Rodríguez, les funcions de la qual cobreix ara Daniel Botella Hurtado. L’any 2016 es trasllada l’Agència a un local provisional en el número 13 del mateix carrer.

El 27 d’octubre de 2021 es produeix el trasllat a la seu que ara s’ha inaugurat (carrer Antonio Antón Asencio, número 2), en la qual realitza les funcions de director Daniel Botella Hurtado, nascut a Elx en 1993. Daniel Botella ha sigut venedor de l’ONCE de 2011 a 2020, any en què passa a ser col·laborador del Comandament Intermedi en l’Agència de l’ONCE d’Elx, de la qual és l’actual director, labor que comparteix amb la seua inquietud pels temes econòmics i de gestió, com a estudiant universitari d’Administració i Direcció d’Empreses (ADE).

Com a curiositat, l’actual director general de l’ONCE, Ángel Sánchez Cánovas, natural d’Oriola, va iniciar les seues primeres responsabilitats en l’Organització a la seu d’Elx, on va ser cap de vendes en 1988.