L’Ajuntament aprova 1,2 milions d’euros per al pagament de la llum i del gas a famílies amb baixos ingressos

L’Ajuntament aprova 1,2 milions d’euros per al pagament de la llum i del gas a famílies amb baixos ingressos

El portaveu municipal, Héctor Díez, destaca que l’import màxim de la subvenció serà de 200 euros i afectarà les factures entre l’1 de juny de 2021 i el 30 de setembre de 2022


L’Ajuntament d’Elx aprova 1,2 milions d’euros per al pagament de la llum i del gas a les famílies amb baixos ingressos i que s’hagen vist afectades per l’encariment de l’energia derivat de la invasió russa d’Ucraïna. Així ho ha anunciat el portaveu municipal, Héctor Díez, després de la Junta de Govern Local, que ha destacat que aquestes ajudes seran d’un import màxim de 200 euros i les podran sol·licitar totes les persones empadronades a Elx abans del 31 de desembre de 2021, que siguen titulars d’un contracte de gas o d’electricitat i que tinguen uns ingressos bruts anuals de la unitat familiar que no superen la taula que es concreta en les bases.

Com a exemple, el portaveu ha explicat que, per a optar a aquestes ajudes, una família de quatre membres no podrà superar els 24.318 euros, la qual cosa correspon a tres vegades l’IPREM. Díez ha manifestat que “amb aquestes ajudes el Govern Municipal pretén arribar fins a 6.000 famílies”. En aquest sentit, el portaveu ha recordat que aquestes ajudes es podran sol·licitar mitjançant la seu electrònica o presencialment a través de les OMAC durant un període de 15 dies hàbils des de l’endemà a la seua publicació en el Butlletí Oficial de la Província (BOP).

“Un nou pas que donem amb el propòsit de pal·liar els efectes de la guerra d’Ucraïna”, ha indicat Díez, que, a més, ha informat que “les factures que es podran entregar per a optar a aquesta subvenció seran entre l’1 de juny de 2021 i el 30 de setembre de 2022”. Així mateix, ha puntualitzat que “se subvenciona el 100% d’aquestes sempre que es presenten factures per l’import màxim a concedir”.

Auge en la rehabilitació d’immobles

En l’Àrea de Gestió Tributària i Financera, el portaveu municipal ha informat que s’han aprovat 12 noves bonificacions del 95% de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) per a escometre xicotets treballs d’accessibilitat, instal·lació d’ascensors, rehabilitació de façanes o elements d’eficiència que estalvien, almenys, un 30% d’energia. En aquest context, Díez ha afirmat que existeix un auge en el sector de la construcció al municipi centrat en la rehabilitació que dona lloc al fet que en 2022 s’hagen concedit 64 d’aquestes bonificacions, la qual cosa suposa un estalvi total de 200.000 euros per als sol·licitants.

L’Equip de Govern acorda condecorar diferents entitats, organismes públics i institucions per ser claus en la lluita contra el coronavirus durant l’acte del patró de la Policia Local el pròxim 2 d’octubre

“Durant tot l’exercici 2021 es van aprovar 64 sol·licituds, i al tancament d’aquest mes de setembre ja hem aconseguit eixa xifra, encara que preveiem que continuen arribant sol·licituds fins a cap d’any. Una vegada superada la pandèmia, que s’estiga reactivant el sector de la construcció per a la rehabilitació és molt bona notícia”, ha manifestat el regidor, que s’ha congratulat perquè les bonificacions siguen usades i “contribuïsquen a la reactivació del sector de la construcció”.

D’altra banda, s’han atorgat tres llicències d’obra, a destacar la sol·licitada per Mercadona per a l’enderrocament de l’antiga nau de Reebok, situada a l’illa compresa entre els carrers Antonio Machado, Julio Sánchez Gómez, Doctor Sapena i Vicente Alonso Pérez. En aquest espai s’alçarà una superfície comercial, blocs de cases i una zona verda.

Modernització de les infraestructures hidràuliques

L’Ajuntament ha autoritzat tres projectes de modernització d’infraestructures hidràuliques en diferents punts del terme municipal que sumen una inversió d’1,5 milions d’euros i amb un termini d’execució de 16 setmanes.

En primer lloc, la renovació de la xarxa d’aigua potable i clavegueram del carrer Manuel Alcaráz Mora per valor de 510.677 euros, que inclourà el col·lector d’aigües pluvials i les escomeses domiciliàries en la totalitat de la via, que comprén des del riu Vinalopó fins al poliesportiu el Pla. En segon lloc, la fase un de l’ampliació de la conducció d’eixida dels depòsits de Carrús per 548.000 euros amb la instal·lació d’una canonada de fosa dúctil de més de 500 metres per a connectar el esmentats depòsits amb la xarxa de subministrament de Carrús Est. I, en tercer lloc, la modernització de tota la xarxa d’aigua potable amb les seues escomeses domèstiques i el mig quilòmetre de clavegueram de l’avinguda del Cartagena de l’Altet per 532.068 euros.

La Junta Local autoritza tres projectes de modernització d’infraestructures hidràuliques en diferents punts del terme municipal que sumen una inversió d’1,5 milions

En aquest últim cas, el portaveu ha explicat que Aigües d’Elx ja va adjudicar la intervenció a la mercantil Sigma per 339.000 euros, però que aquesta va entrar en concurs de creditors i va caldre resoldre el contracte. Per això, després de la revisió del projecte per a actualitzar els preus, i l’aprovació de la Junta de Govern, l’empresa mixta tornarà a licitar-lo per a la seua execució en 2023.

Subvencions a la cultura i localitats per a La Festa

La Junta ha aprovat les ajudes municipals per a sufragar la producció cultural en el present any. Les entitats culturals de la localitat podran accedir a aquest finançament de suma 26.500 euros amb un únic projecte de diferents disciplines: certàmens, representacions teatrals, actuacions coreogràfiques i musicals, activitats literàries, etc.

A més, s’ha donat llum verda a la modificació 23 del Pressupost Municipal per generació de crèdits amb la finalitat d’acomodar la subvenció de 24.143 euros que la Regidoria de Patrimoni Històric ha rebut del Consell per a la rehabilitació parcial del jaciment arqueològic del Castellar de la Morera al Pantà, d’origen islàmic i que data del segle X.

D’altra banda, s’ha donat el vistiplau a les bases del sorteig de localitats en les tribunes per als assajos del 28 i 29 d’octubre de les representacions extraordinàries del Misteri. Se sortejaran deu entrades i cadascuna d’aquestes donarà dret a dos seients per a ambdós dies. El sorteig se celebrarà el 24 d’octubre, i els interessats a participar han de ser majors de 16 anys empadronats a Elx, emplenar el formulari disposat en la web de l’Ajuntament i depositar-lo del 13 al 23 d’octubre.

Acord marc per al subministrament elèctric municipal

La Junta ha reafirmat adhesió del Consistori il·licità a l’acord marc de la Diputació d’Alacant de central de compres el subministrament elèctric al qual estan subscrits més d’un centenar de corporacions locals de la província i que permet proveir d’energia els 30.000 punts lumínics de la via pública, instal·lacions esportives, col·legis, centres socials, així com actes festius o eventuals del municipi amb uns preus avantatjosos. L’actual acord entre l’Ajuntament d’Elx i la Diputació sobre aquest tema conclou el 30 de setembre, i el nou abastarà de l’1 d’octubre de 2022 fins al 31 de desembre de 2024 per un valor de més de 23 milions d’euros.

Aprovades les subvencions municipals per a sufragar la producció d’activitats culturals a entitats de la localitat en el present exercici per un valor total de 26.500 euros

Així doncs, en 2023 s’ha estimat una factura elèctrica municipal d’11.622.550 d’euros, mentre que en 2024 serà de 8.724.874. En aquest nou acord marc ja es veu reflectit l’increment de preus respecte a l’anterior. En eixe sentit, en 2023 es farà front a 7,4 milions d’euros addicionals enfront dels 4,2 inicials, que se suplementaran amb un milió més. A més, per a finalitzar el present exercici 2022, la Regidoria de Gestió Tributària i Financera proposarà una modificació pressupostària de més d’un milió d’euros i adaptar-la a les tarifes de l’acord entrant.

L’elaboració del Pressupost Municipal de 2023 estarà molt condicionada amb la situació d’inflació que estem vivint; caldrà tindre en compte la pujada del capítol 1 referent al sou dels empleats públics, l’actualització de cada contracte municipal a l’IPC o el subministrament elèctric”, ha assenyalat Díez, que ha incidit que els plans d’ajudes i rebaixa fiscal han d’estar enfocats directament a les pimes, a les famílies treballadores i a les classes mitjanes”.

Reconeixement en deure compliment

En un altre ordre de coses, la Junta de Govern Local ha acordat condecorar diferents entitats, organismes públics i institucions per ser claus en la lluita contra el coronavirus, que s’atorgaran coincidint amb l’acte del patró de la Policia Local que tindrà lloc al passeig de l’Estació el diumenge 2 d’octubre.

La comissaria del Cos Nacional de Policia a Elx, la caserna de la Guàrdia Civil de Santa Pola, les Forces Armades, els hospitals universitaris General i del Vinalopó, l’hospital IMED, el Parc Comarcal de Bombers, l’Agrupació de Voluntaris de Protecció Civil, Creu Roja, DYA, el Servei Municipal de Cementeris, els Serveis Socials Municipals, les OMAC i la mateixa Policia Local d’Elx i la Unitat de Mobilitat Urbana seran distingides pel seu “paper clau en els moments més delicats de la pandèmia, i que amb el seu treball han contribuït a superar-la”, ha manifestat Díez.