L’alcalde afirma que l’ordenança contra la prostitució entrarà en vigor durant aquest mandat

L’alcalde afirma que l’ordenança contra la prostitució entrarà en vigor durant aquest mandat

Carlos González manifesta que “en el curt termini estaríem en condicions d’aprovar-la i liderar a Espanya i a la Comunitat Valenciana l’abolicionisme”, ja que la iniciativa municipal ara s’està ajustant amb la proposta de Justícia


L’alcalde, Carlos González, ha afirmat que l’ordenança municipal contra la prostitució entrarà en vigor durant aquest mandat. Així ho ha anunciat, acompanyat de l’edil d’Igualtat, Mariano Valera, i de la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, durant la inauguració de les II Jornades Contra el Tràfic i l’Explotació Sexual de Dones, Xiquetes i Xiquets organitzada per Casa de la Dona de l’Ajuntament d’Elx, que té lloc al Centre de Congressos durant tot el dia de hui, dijous 22 de setembre, vespres de l’efemèride en la qual es commemora el Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Dones, Xiquetes i Xiquets.

“En el curt termini estaríem en condicions d’aprovar l’ordenança i liderar a Espanya i a la Comunitat Valenciana l’abolicionisme de la prostitució”, ha manifestat González, que ha explicat que en els mesos esdevenidors començarà la seua tramitació. “La nostra voluntat és inequívoca”, ha reiterat i ha assenyalat que la iniciativa en la qual treballa el consistori des de fa temps ara s’està ajustant amb la proposta de la Conselleria, ja que ambdues “comparteixen el mateix esperit”, ha indicat.

En aquest sentit, Bravo ha declarat que Justícia compta amb un model d’ordenança abolicionista que sanciona la demanda i que estan estudiant i tramitant més de dos centenars de Corporacions Locals de la Comunitat Valenciana. “Per tant, parlem d’un projecte reeixit des del moment en què ha tingut tal acceptació”, ha agregat i ha assenyalat que localitats com Albal o Quart de Poblet ja apliquen una ordenança que contempla multes de 600 a 3.000 euros no sols als clients, sinó a tots els qui es lucren amb l’explotació sexual de les dones directament o indirectament. “Hem d’atacar la prostitució des de l’inici, des del problema: si existeix és que hi ha homes que consideren que les dones són pura mercaderia; hem de fixar l’atenció en la demanda”, ha incidit.

El regidor il·licità i la consellera Gabriela Bravo acompanyats per l’edil d’Igualtat, Mariano Valera, inauguren les II Jornades Contra el Tràfic i l’Explotació Sexual de Dones, Xiquetes i Xiquets organitzades per Casa de la Dona

Però, a més, la proposta del Consell també inclou un pla integral, allunyat de la caritat, dirigit al fet que les dones víctimes del tràfic tinguen un projecte de vida digne, dins “d’un itinerari propi que hem de ser capaços de construir” i que done resposta a les necessitat residencial, formativa i econòmica d’aquestes persones. “La Comunitat Valenciana és l’única que encapçala a Espanya una estratègia determinant per a l’abolició de la prostitució”, ha dit Bravo, que ha sol·licitat major implicació al Govern d’Espanya amb una Llei Integral per a l’Abolició. “Però mentre arriba i l’Executiu continua fent passos, a la Comunitat continuarem treballant mitjançant les reformes que hem posat en marxa perquè aquesta siga la primera autonomia lliure de prostitució”.

Una cita reivindicativa

Les II Jornades Contra el Tràfic i l’Explotació Sexual de Dones, Xiquetes i Xiquets ha arrancat a la seu congressual de Porta de la Morera amb la intervenció inaugural de la consellera, precedida per les paraules de benvinguda de l’alcalde. Posteriorment, s’ha celebrat una taula d’experiències en les quals han intervingut responsables del Programa Alba, Creu Roja i l’Associació Les Independents. Aquesta vesprada, de 16.30 a 19.30 hores, serà el torn de les ponències a càrrec del membre de la Unitat de Tràfic de la Guàrdia Civil Antoni Asensio, la doctora en Estudis de Gènere Mónica Alario i l’escriptora, activista i supervivent del tràfic Amelia Tiganus.

“Amb les activitats organitzades des de Casa de la Dona de la Regidoria d’Igualtat desitgem continuar visibilitzant i denunciant la situació de tràfic i prostitució que estem vivint, l’esclavitud del segle XXI, volem continuar generant i treballant per l’esperança i dignitat de les milers de dones víctimes del sistema de prostitució”, ha expressat el regidor d’Igualtat, Mariano Valera, que ha continuat dient que “continuarem treballant en aquesta línia i amb la fidel convicció que en un futur a curt termini el sistema abolicionista de la prostitució és possible, i que a Elx estem en el camí i treballant minut a minut perquè així siga”.

González, que ha agraït l’assistència de Bravo a l’esdeveniment, ha lloat el seu lideratge a l’àmbit nacional en la lluita contra aquesta xacra, ha destacat la importància per a Elx i la Comunitat Valenciana d’aquestes jornades que “pretenen posar en relleu la gravetat d’aquesta violació dels drets humans que suposa l’explotació sexual que hi ha darrere del tràfic i de la prostitució”. De fet, en el discurs d’obertura, Bravo ha assegurat que les víctimes del tràfic són així mateix de la violència de gènere, i que haurien de tindre la mateixa consideració, drets i recursos públics que aquestes últimes.

Amb la finalitat de continuar conscienciat a la ciutadania i continuar combatent la prostitució, la Regidoria d’Igualtat dirigida per Mariano Valera, a través de Casa de la Dona, a més d’aquestes II Jornades, ha dissenyat una sèrie d’activitats per a commemorar el Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Dones, Xiquetes i Xiquets, que és demà divendres 23 de setembre, quan la Plaça de Baix, a les 12.00 hores, serà escenari de l’acte institucional en què es llegirà un manifest reivindicatiu i actuarà el grup musical ARAM.

D’altra banda, el claustre de les Clarisses alberga fins al 25 de setembre l’exposició ‘Punt i seguim, la vida pot més (la tracta: esclavitud del segle XXI)’, en el marc del qual es va realitzar ahir, 21 de setembre, una xarrada de sensibilització. I, en la primera quinzena del mes, es van instal·lar a les pedanies punts informatius.