L’edil de Promoció Lingüística destaca en la rebuda del Correllengua que el valencià és un “vertader vehicle de cohesió per a tots nosaltres”

L’edil de Promoció Lingüística destaca en la rebuda del Correllengua que el valencià és un “vertader vehicle de cohesió per a tots nosaltres”

L’edil de Promoció Lingüística destaca en la rebuda del Correllengua que el valencià és un “vertader vehicle de cohesió per a tots nosaltres”


El Correllengua torna a il·luminar la capital del Baix Vinalopó amb la seua premissa de reivindicació, educació i entreteniment entorn de la cultura i de la llengua valenciana. Els regidors de Promoció Lingüística, Carles Molina, i d’Educació, María José Martínez, acompanyats de membres de l’Equip de Govern, han rebut aquesta vesprada a la Plaça de Baix el Correllengua, encapçalat pel coordinador d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) Casal Jaume I d’Elx, Alexandre Agulló, que, a més, ha llegit el manifest al Saló de Plens del consistori.

Agulló ha fet un repàs de la història de la llengua des de les seues albors fins als nostres dies i ha recordat que ens trobem en l’any de Joan Fuster, i que, gràcies a ell, s’ha avançat bastant però que encara queda camí per recórrer. “Ho volem tot en la nostra llengua, en tots els àmbits de la vida”, ha assenyalat Agulló.

Parlem en valencià perquè és una llengua amb història i amb futur”, han expressat, per part seua, Míriam Alarcon i Joan Antoni Escribano, alumnes de l’IES Tirant lo Blanc, encarregats de posar veu al manifest infantil, que defineix el Correllengua com “una flama màgica que porta un missatge de força, de germanor, i que té el poder de fer-nos parlar en la nostra llengua”. Ambdós han sigut introduïts pel seu professor, Pierre Vives, que ha oferit un emotiu discurs sobre la importància de la llengua. “La nostra pàtria és la nostra llengua”, ha afegit i, a més, ha tingut paraules de record per a l’activista i defensor de la llengua i cultura valenciana Agustí Agulló, que serà reconegut a títol pòstum el pròxim diumenge amb la Medalla de Plata del Bimil·lenari.

“El valencià és un autèntic vehicle de cohesió per a tots nosaltres”, ha indicat Molina, que ha reconegut que “sempre es pot fer més”, però que l’Ajuntament d’Elx està en la trajectòria correcta per a aquest fet. Com el treball desenvolupat per AVIVA-Elx, que compleix 30 anys i és l’oficina de promoció de la llengua degana a la Comunitat, i per posicionar el valencià en tots els àmbits municipals: “Exposicions, publicacions, retolacions, comunicació externa i interna, pàgina web, xarxes socials…”.

A més, el regidor ha destacat que el compromís amb la llengua es demostra en l’educació. “Un de cada cinc centres d’educació infantil i primària d’Elx tenen un programa lingüístic amb un percentatge pròxim al 90% d’assignatures en valencià; i quasi la meitat dels centres de primària compten tenen en el seu programa lingüístic entre un 40% i un 65% d’assignatures en valencià. Igualment, ha emfatitzat l’orgull que la localitat tinga un concurs de literatura en valencià, el Premi Ciutat d’Elx –que en aquest 2022 ha batut el rècord de participació–, amb els guardons de Narrativa Antoni Bru i el de Poesia Festa d’Elx. El guanyador d’aquest últim de 2022 és l’il·licità Josep Manuel Agulló i Pastor per Terra tremolosa de la mi, que serà reconegut el diumenge en la gala del 9 d’Octubre al Gran Teatre.

El coordinador d’ACPV Casal Jaume I d’Elx, Alexandre Agulló, llig el manifest del Correllengua 2022, en el qual fa un repàs de la llengua des de les seues albors fins als nostres dies i la reivindica en totes les facetes de la vida

La Colla El Cascabot i la Muixeranga d’Elx han posat punt final a l’acte institucional al Saló de Plens, davant dels aplaudiments i de l’admiració dels presents. La vetlada ha finalitzat al Casal Jaume I.

El Correllengua és una campanya organitzada per ACPV a tot el País Valencià anualment, des de 1995, entre els mesos de setembre i novembre, per a recordar l’entrada del rei Jaume I a València i el naixement del poble valencià. On la flama il·lumina, hi ha espai per a la participació i l’entreteniment, amb tallers infantils, cercaviles, actuacions musicals, conferències i altres iniciatives adaptades a cada lloc i que busquen celebrar la llengua de manera oberta. I, també, reivindicar-la.

“Des de l’Equip de Govern agraïm a totes les persones i col·lectius que treballeu, des de la tolerància i el respecte, per a promoure l’ús del nostre símbol d’identitat més distintiu: el valencià. Feu un treball molt valuós, i l’Ajuntament està al vostre costat en aquesta tasca, disposat a donar el suport necessari al moviment de reivindicació dels nostres símbols d’identitat que vosaltres representeu”, ha conclòs Carles Molina.