Promoció Lingüística i Educació presenten quatre campanyes per a fomentar el valencià en establiments i centres educatius

Promoció Lingüística i Educació presenten quatre campanyes per a fomentar el valencià en establiments i centres educatius

Els edils Carles Molina i María José Martínez informen que a les escoles infantils i de primària es repartirà un joc de cartes per a recuperar la tradició dels monstres valencians per Tots Sants i que s’entregarà a l’alumnat la reedició del retallable de la Magrana i el conte La Dama, un tresor


Els regidors de Promoció Lingüística i d’Educació, Carles Molina i María José Martínez, respectivament, han presentat aquest matí quatre campanyes per a fomentar la llengua valenciana en establiments i en centres educatius. Tal com ha detallat Molina, l’Agència de Promoció del Valencià (AVIVA-Elx) –que compleix tres dècades i és la degana a la Comunitat Valenciana– i la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura han donat a conéixer la campanya ‘Esperant llegint!’, en la qual es distribuiran, a partir de 2023, xicotetes biblioteques amb llibres d’autors valencians en aquells llocs on calga esperar per a ser atesos, com ara clíniques dentals, notaries i d’altres.

D’altra banda, als centres educatius, i de cara a la festivitat de Tots Sants, s’emprendrà la iniciativa ‘Per Tots Sants, els monstres són valencians’, per la qual es repartiran quatre jocs de cartes per escola infantil i col·legi, a més de les biblioteques municipals, per a recuperar la tradició dels monstres valencians, com l’Home del Sac o Mussa.

També s’entregarà als xiquets i xiquetes de les escoles infantils i de tercer de primària, aprofitant la representació extraordinària de la Festa, una reedició del retallable de la Magrana. Serà a partir de la pròxima setmana, quan en la web i en les xarxes socials municipals es publicarà un tutorial sobre com muntar-lo.

A més, alhora, es repartirà a 3.200 estudiants d’infantil i de primària el conte La Dama, un tresor, editat el passat estiu per la Reial orde de la Dama d’Elx amb motiu del 125 de la seua troballa. “Amb la Reial orde visitarem alguns dels centres, als quals ens acompanyarà la Dama Vivent per a acostar, més si cap, la figura del bust iber als més xicotets”, ha explicat la titular d’Educació.

“El nostre objectiu des d’AVIVA-Elx, és que, el valencià, siga una eina i una forma de comunicació habitual, per la qual cosa col·laborem estretament amb la Regidoria d’Educació, perquè pensem que la promoció del valencià és important a les escoles i una meta que hem de fixar-nos des de l’Ajuntament”, ha manifestat Molina.

A més, AVIVA-Elx i la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura presenten ‘Esperant llegint!’, iniciativa per la qual es distribuiran, a partir de l’any pròxim, xicotetes biblioteques amb llibres d’autors valencians en aquells llocs on calga esperar per a ser atesos, com ara clíniques dentals, notaries i d’altres

Per part seua, Martínez, que ha agraït a AVIVA-Elx “per estar tan prop d’Educació i permetre’ns acostar el valencià als nostres xiquets i xiquetes”, ha subratllat que la llengua és una riquesa que els menors “tenen el dret i l’obligació de conéixer, i com a administració, el nostre compromís és acostar-la als col·legis i a les escoles infantils d’una forma divertida i dinàmica perquè aprenguen les nostres tradicions, com ara el Misteri o la Dama, però, també a través del joc i que coneguen i usen la llengua valenciana no solament a l’aula, sinó que transcendisca i arribe a les llars, a les famílies”.

L’edil de Promoció Lingüística va recordar el divendres, durant la rebuda del Correllengua al Saló de Plens, que “un de cada cinc centres d’educació infantil i d primària d’Elx tenen un programa lingüístic amb un percentatge pròxim al 90% d’assignatures en valencià”, i que, quasi la meitat d’aquests centres, compten amb un 40% i un 65% d’assignatures en valencià.