El Nadal arranca a Elx el dijous 1 de desembre a la Plaça de Baix amb l’acte d’encesa de l’enllumenat decoratiu

El Nadal arranca a Elx el dijous 1 de desembre a la Plaça de Baix amb l’acte d’encesa de l’enllumenat decoratiu

L’edil de l’àrea, Mariola Galiana, presenta la programació nadalenca i informa que s’augmenta la il·luminació nadalenca en barris i pedanies, la qual cosa es tradueix en una inversió de 161.761 euros, 40.000 euros més respecte a l’any passat


Màgia, alegria, il·lusió i, sobretot, anhels de pau. Són els valors del Nadal il·licità per a enguany reflectits en la programació d’activitats i en el cartell anunciador. La regidora de l’àrea, Mariola Galiana, acompanyada per l’artista Vicente Javier Poveda, ha presentat a l’Ajuntament ambdós elements característics de la festivitat que recupera la totalitat de les seues tradicions per a grans i xicotets; a més ha informat que aquestes començaran el dijous 1 de desembre, a les 19.00 hores, a la Plaça de Baix, amb l’encesa de l’enllumenat extraordinari, acte que serà embellit amb “una gran nevada” i nadales i cançons nadalenques interpretades per l’Escolania i el Cor Juvenil del Misteri d’Elx.

La titular de Festes ha afirmat que, des del Consistori, s’ha augmentat el nombre d’arcs de llum, s’han decorat un major nombre d’arbres i s’han sumat més de tipus nadalenc en parcs, places i pedanies. Igualment, s’han ampliat els elements decoratius 3D. Tot això s’ha traduït en una inversió total de 161.761 euros, la qual cosa significa un creixement de quasi 40.000 euros respecte a 2021 i una sèrie de novetats que suposen un total d’un milió de llums led i 200 arcs de llum en una trentena de carrers del municipi, així com 120 punts de decoració lumínica en palmeres i arbratge i més de 20 elements 3D distribuïts pel nucli urbà i les pedanies.

La titular de l’àrea afirma que en aquest 2022 es reduirà un 30% el consum energètic gràcies a que les lluminàries són leds d’última generació i a la limitació d’horaris en què estàs romandran endollades

La il·luminació arriba per primera vegada al carrer Cristóbal Sanz, s’instal·laran objectes 3D a la replaceta de la Fregassa i al final de la Corredora, i s’ha incrementat la xifra d’arcs als Arenals, on es disposarà un arbre nadalenc lluminós. “Hem elevat i millorat l’enllumenat extraordinari d’arbratge al jardí d’Andalusia, al parc de València i a la plaça Madrid”, ha afegit la regidora. Així mateix, ha destacat que, per a reduir el consum energètic al màxim, “un 30%”, totes les lluminàries són leds d’última generació. I que es limitarà l’horari d’encesa de dilluns a dijous, de 18.00 a 23.00 hores; i de divendres a diumenge, fins a la 01.00. Excepte els dies 24, 25, 28, 30 i 31 de desembre i 1, 5 i 6 de gener, que romandran endollades fins a les tres de la matinada.

La iniciativa d’anar ampliant la xifra i les àrees on són presents les llums va començar en 2019 amb la meta de potenciar aquesta decoració en barris i pedanies i d’“incentivar l’economia local i donar suport al sector comercial, l’hostaleria i la restauració”. En els últims anys, ha assegurat Galiana, s’ha detectat l’increment de visitants de localitats veïnes i fins i tot de fora de la província. “Estem aconseguint que Elx s’estiga consolidant com un referent quant a il·luminació i programació nadalenca”, ha agregat Galiana.

El Betlem, de tornada a la Glorieta

Uns altres dels clàssics del nadal il·licità enumerats per la Regidora és la Fira del Nadal, organitzada per la Regidoria i que arrancarà la seua activitat el 5 de desembre a les 18.00 hores i que s’ha consolidat al Passeig de l’Estació amb la presència, un any més, de la nòria de 25 metres d’altura, cercaviles, activitats d’animació i tallers per a xiquets. El recinte on, com a novetat, a les atraccions infantils se’ls sumaran de realitat virtual, ha incrementat el nombre de casetes de fusta del Mercat Nadalenc fins a arribar a la vintena, en les quals, com de costum, s’oferirà una àmplia oferta de tota mena d’articles de regal i artesanals, com ara dolços nadalencs i joguets de fusta.

Seguint amb la programació prevista, Galiana ha recordat que el 5 de desembre, a les 19.30 hores, s’obrirà el Betlem Municipal a la Glorieta, al seu emplaçament original. I el mateix dia, a les 20.00 hores, la periodista i presidenta de l’Associació d’Informadors d’Elx (AIE), María Teresa Bolívar, pronunciarà al Gran Teatre el Pregó del Nadal, iniciativa de l’Associació de Betlemistes i que compta amb el suport de l’Ajuntament a través de l’Àrea de Festes.

Vicente Javier Poveda és l’autor de ‘Nit de pau’, el cartell anunciador d’aquestes festes que plasma la font de la Glorieta sobrevolada amb un colom en referència al desitjos de pau trencats per la guerra d’Ucraïna

“Es tracta d’una programació que ha sigut creada per a fer possible que els il·licitans i les il·licitanes puguen gaudir de nou, i enguany amb major motiu, la màgia i l’alegria que sempre ens porta el Nadal”, ha manifestat l’edil, que ha avançat que la Desfilada de Papà Noel serà el 17 de desembre i que eixirà a les 18.00 hores des de l’avinguda de Novelda; punt des d’on també arrancarà la Cavalcada de Reis el 5 de gener donada l’experiència positiva de l’any passat.

D’altra banda, el Betlem Vivent de Pobladors serà inaugurat el 25 de desembre, a les 12.00 hores, al seu emplaçament habitual en Traspalau. I les festes de la Vinguda de la Verge iniciaran el seu compte enrere amb la presentació de la revista Sóc per a Elig el 24 de novembre, a les 20.30, al Saló de Plens.

Una obra que expressa els anhels de concòrdia

Galiana i el cartellista d’enguany, Vicente Javier Poveda, han donat a conéixer el cartell anunciador del Nadal 2022, titulat ‘Nit de pau’ en clara referència a les aspiracions d’harmonia i concòrdia trencades per la invasió russa d’Ucraïna. “El cartell d’enguany representa una visió intimista i particular de la font de la Glorieta sobrevolada per un colom com a símbol de pau i de la concòrdia tan necessària en aquests temps en els quals patim per la guerra a Ucraïna”, ha remarcat l’edil, d’una obra en la qual un gran arbre nadalenc lluminós i les siluetes dels reis mags i del naixement de Betlem completen l’escena.

L’artista, després de rebre l’enhorabona per part de Galiana “per saber plasmar i entrellaçar elements il·licitans i representatius del Nadal”, ha explicat que, donada la conjuntura geopolítica, a diferència de l’any passat en el qual va voler transmetre alegria després de la recuperació de les celebracions després d’allò més dur de la pandèmia, en 2022 “el cartell havia de ser això, nit de pau, que encaixa amb la situació actual”, ha expressat i ha afegit que el cartell mostra “el desig d’una nit de pau que no acabe amb aquesta, sinó que en siguen moltes més”. La idea per al disseny, tal com ha recordat, va sorgir fa anys. Encara que la va guardar “dins d’una caixa i la vaig deixar a la banqueta per a traure-la a jugar més endavant”, i és aquest Nadal quan va recuperar un cartell emotiu alhora que “molt il·licità”, ja que fa falta “pau, recapacitar i transmetre més sentiment”.

Poveda, d’aquesta manera, revalida per tercera vegada consecutiva el primer premi del concurs que convoca anualment la Regidoria per a triar el cartell anunciador. En aquesta edició, en la qual s’han presentat sis treballs, el segon reconeixement ha recaigut en Ana Rodríguez Izquierdo per ‘Somni de Nadal’, mentre que el tercer en Mercedes Pastor Latour per ‘El Misteri de Nadal’. “Agraïsc la participació i anime que en 2023 tornen a concórrer”, ha conclòs Galiana.