Tolosa, capital mundial de l’aeronàutica i de l’espai, dona suport a la candidatura d’Elx per a acollir l’Agència Espacial Espanyola

Tolosa, capital mundial de l’aeronàutica i de l’espai, dona suport a la candidatura d’Elx per a acollir l’Agència Espacial Espanyola

L’alcalde del municipi gal, Jean Luc-Moudenc, envia una missiva al regidor il·licità, Carlos González, on expressa el seu suport a les aspiracions de la Ciutat de les Palmeres i recorda els estrets llaços que uneixen totes dues localitats, germanades des de 1982


Tolosa, la capital mundial de l’aeronàutica i de l’espai, dona suport a la candidatura d’Elx per a albergar l’Agència Espacial Espanyola (AEE) al Campus Tecnològic, situat en el cor del Parc Empresarial. L’alcalde del municipi gal, Jean Luc-Moudenc, va enviar dilluns passat una missiva al regidor il·licità, Carlos González, on expressa el seu suport a les aspiracions de la Ciutat de les Palmeres i recorda els estrets llaços que uneixen totes dues localitats, germanades des de 1982.

Moudenc evoca en la seua carta els temps primigenis de l’aviació comercial en la dècada de 1920. La Companyia General Aeropostal —popularment coneguda com l’“Aéropostale” i que posteriorment es va convertir en Air France— va ser la primera línia regular de correu aeri i transatlàntica, i que va unir Tolosa amb Àfrica i Sud-amèrica fent diferents escales; una d’aquestes a Elx, als terrenys de l’actual Aeroport Internacional Elx-Alacant Miguel Hernández, el qual compta amb més d’un centenar de connexions internacionals. De fet, en 1970 es va col·locar en les instal·lacions una placa commemorativa de la fundació, en 1927, del Camp d’Aviació de l’Altet per, precisament, l’Aéropostale.

 

L’urbs occitana posseeix una rica història i indústria lligada a l’aviació i al sector aeroespacial, amb iniciatives pioneres com la línia Aéropostale, a més d’albergar la seu central d’Airbus o oficines de l’Agència Espacial Europea (ESA)

“Elx va ser, de fet, ciutat d’escala d’aquesta llegendària aerolínia, escala d’aquests pilots que s’enfrontaven a mil perills per a arribar a Sud-amèrica”, reitera Moudenc, lloant l’“ànima” d’aquells pioners que es posaven als comandaments d’aquelles màquines i que van contribuir “a situar Tolosa en el centre de l’aeronàutica i l’espai a Europa i en el món”. Com l’escriptor Antoine de Saint-Exupéry, l’autor de ‘El petit príncep’, que va treballar com a pilot en l’Aéropostale. “Sobre la base d’això, volem donar suport a la candidatura de l’Ajuntament d’Elx per a albergar la seu de la futura Agència Espacial Espanyola”, finalitza el seu text Moudenc.

Carlos González, que ha agraït el gest aquest matí, ha manifestat que és una adhesió institucional que “a Elx valorem d’una manera molt especial pel seu caràcter simbòlic”, en ser Tolosa la considerada capital de l’aire i de l’espai.

Doble vinculació amb la capital de l’Alt Garona

Elx és membre de la Xarxa Internacional de Ciutats Etapa de la Línia Aeropostal, amb 14 poblacions i creada en 2011 pel consistori tolosà. Encara que els vincles de Tolosa i Elx són més profunds i no es limiten a l’aeronàutica. En la primavera de 1936, la ciutat francesa es va convertir en la capital de l’exili republicà, acollint més de 20.000 espanyols —un nodrit número d’ells il·licitans— i que arribà a tindre fins a un 10% d’origen espanyol. En 1982, els alcaldes Ramón Pastor i Pierre Baudis, amb el suport de la directora de l’Oficina de Turisme d’Elx, Helia González Beltrán, fundadora i presidenta de l’Associació d’Amics Elx-Tolosa a la fi dels huitanta, van impulsar l’agermanament entre totes dues ciutats arran del Ral·li Tolosa-Saint-Louis Senegal, que emula una de les rutes de l’Aéropostale.

L’urbs occitana, capital de l’Alt Garona, posseeix una rica història i indústria lligada a l’aviació i a l’activitat aeroespacial. A Tolosa se situa la seu social i els tallers de muntatge final d’avions del gegant Airbus, a més d’oficines de l’Agència Espacial Europea (ESA) i nombroses signatures i institucions acadèmiques i investigadores relatives a això, la qual cosa dota especial dinamisme a una ciutat que ha sabut fer de l’aeronàutica i de l’espai un atractiu turístic i cultural, amb visites als esmentats tallers d’Airbus, el parc temàtic la Ciutat de l’Espai, el Museu Aeroscopia o l’Envol des Pionniers. En ells es pot descobrir des del vol inspirat en les ratapinyades de l’Éole en 1890 fins al mític Concorde, passant per els biplans de Pierre-Georges Latécoère o la ja esmentada Aéropostale, entre tants altres capítols daurats que jalonen la història de l’aviació amb Tolosa de protagonista.

Elx, amb firmes referents en el sector aeroespacial en l’àmbit nacional i europeu, i amb la seua candidatura a l’AEE, aspira a ser la Tolouse espanyola i transformar el seu teixit productiu cap a l’economia del coneixement i l’alta tecnologia.