L’alcalde invoca els pactes i el respecte de la Transició en el Dia de la Constitució i fa una crida a cuidar la democràcia

L’alcalde invoca els pactes i el respecte de la Transició en el Dia de la Constitució i fa una crida a cuidar la democràcia

En el XLIV aniversari de la Carta Magna, celebrat al Saló de Plens de l’Ajuntament il·licità, Carlos González enalteix els valors que “van inspirar un debat públic presidit per la tolerància i la cerca d’acords entre partits i líders amb posicions polítiques antagòniques”


L’alcalde, Carlos González, ha invocat els pactes i el respecte de la Transició durant l’acte commemoratiu del Dia de la Constitució a Elx i ha fet una crida a cuidar la democràcia. El regidor, acompanyat per membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal, ha presidit l’esdeveniment celebrat al Saló de Plens de l’Ajuntament il·licità, en el qual s’ha concedit el Ram d’Or al catedràtic en Dret Civil i lletrat, l’il·licità Lorenzo Prats Albentosa i la Medalla de Plata del Bimil·lenari a l’IES Joanot Martorell, a CONVIELX, a Vicente Bordonado, a AMFAR, al Menjador Social Al Taufik, a la Fundació Secretariat Gitano, a l’Almàssera El Tendre, a Santiago Gambín, a Iván Agulló Ródenas i a María José Boix Fluxà.

En aquest quaranté quart aniversari de la ratificació del referèndum de la Constitució Espanyola “aquell ja llunyà 6 de desembre de 1978”, González ha reivindicat els valors polítics intrínsecs que van il·luminar el vigent ordenament constitucional, encarnats pel codi de conducta de les Corts Constituents, pels pares de la Constitució i per les formacions polítiques representades en el Parlament Espanyol en aquell moment: “El diàleg responsable, el consens, el respecte polític cap a l’adversari, la moderació, la mesura, la responsabilitat i el rebuig a les actituds maximalistes, al partidisme dogmàtic i a la polarització”. “Valors que van inspirar un debat públic presidit per la tolerància i la cerca d’acords entre partits i líders amb posicions polítiques antagòniques”, ha agregat i ha admés que la democràcia “és un sistema polític fràgil”.

La major amenaça per a la democràcia és donar-la per fet”, ha continuat el responsable de l’Equip de Govern. En aquest sentit, ha efectuat una crida a cuidar la democràcia i a evitar discursos d’odi destructius contra els adversaris, alhora que ha recordat cada dia que és el sistema polític “de la paraula”, que en política “el fi no justifica els mitjans i que les travesses són pa per a hui i fam per a demà”, i que, cuidar la democràcia, és respectar els contrincants i les institucions “i, en suma, els ciutadans als quals representem”. Per això, ha lamentat el clima “insuportable i inadmissible de crispació i tensió política màxima” que hui es viu al Congrés dels Diputats i fins i tot “en àmbits més pròxims, on es replica aquesta mateixa estratègia plena d’innecessaris excessos verbals i gestuals”.

El catedràtic en Dret Civil i lletrat, l’il·licità Lorenzo Prats Albentosa, rep el Ram d’Or i defensa en la seua conferència magistral que el Projecte de Llei pel Dret a l’Habitatge suposarà “un dels pilars en els quals s’assentarà amb major solidesa el nostre Estat Social”

“Que aquest acte servisca per a cridar l’atenció sobre la importància de la democràcia, la necessitat de cuidar-la cada dia en totes les institucions i invocar el valor del respecte; aquesta ‘revolució del respecte’ que va reivindicar Fernando de los Ríos com a eina per a frenar el descrèdit de la política, la desafecció i el desgast institucional, que són el càncer de la democràcia”, ha reiterat.

D’altra banda, ha recordat que, en aquest temps de vigència de la Carta Magna, Espanya ha experimentat “una transformació profunda que resulta exemplar i única a escala mundial”, i l’ha qualificat com a “un autèntic miracle democràtic, polític i cívic que han transformat a Espanya en un dels països més desenvolupats del món”; un grau de progrés fruit d’una Transició exemplar, de la Constitució i de la consolidació d’un Estat Social, Democràtic i de Dret. “Entre 1978 fins a l’actualitat, ens hem convertit en la quarta economia més gran de la Unió Europea, la nostra renda per habitant s’ha multiplicat per sis i la taxa d’ocupació ha augmentat més de vint punts”, ha dit i ha destacat que, des d’aquell any fins hui, l’abandó escolar ha caigut del 70% al 16%, i que la proporció de persones amb educació superior ha augmentat del 16% al 47%.

L’alcalde també ha subratllat que, en aquest període, des de la judicatura, les Forces de Seguretat de l’Estat i la unió dels demòcrates s’ha aconseguit “derrotar la desraó i la barbàrie terrorista”. I que Espanya s’ha erigit en “una economia innovadora i competitiva, cada dia més internacionalitzada i exportadora”, amb una xarxa d’autovies i de ferrocarril d’alta velocitat més àmplia d’Europa i una de les deu millors del món.

Article 47 de la Carta Magna

Després de la intervenció de González, els presents han pogut gaudir de la lliçó magistral de Prats Albentosa ‘El dret fonamental a l’habitatge’, en la qual ha defensat que l’aprovació del Projecte de Llei pel Dret a l’Habitatge suposarà “un dels pilars en els quals s’assentarà amb major solidesa el nostre Estat Social, com en garantia d’una convivència més justa i, per això, més forta”, atés que imposarà als poders públics el deure de concedir als ciutadans que ho necessiten l’ús d’un habitatge digne i adequat, i el dret d’aquests a acudir als tribunals si no veuen satisfet el seu dret. Tot això d’acord amb l’article 47 de la Constitució, la Declaració Universal dels Drets Humans i els tractats i acords internacionals ratificats per Espanya.

El jurista il·licità és professor doctor en Dret Civil en CUNEF Universitat, el Col·legi Universitari d’Estudis Financers de Madrid. I ha desenvolupat una carrera investigadora de màxima rellevància en diversos camps del dret, com ara en consum, lleis concursals, mediació i acords extrajudicials o comerç electrònic de continguts digitals. Compta amb una destacada experiència com a representant del Govern d’Espanya al Comité de Dret Civil del Consell de la Unió Europea i a la Xarxa d’Experts Nacionals en Dret Contractual Europeu de la Comissió Europea. Ha sigut assessor dels gabinets dels ministres de Justícia del Govern d’Espanya de 2004 a 2007. Actualment és àrbitre de la Cort Espanyola d’Arbitratge i vocal permanent de la Comissió General de Codificació del Ministeri de Justícia, entre altres organismes.

Igualment, el doctor Prats Albentosa és membre d’associacions i fundacions de gran prestigi internacional com ara el Club Espanyol de l’Arbitratge, la Cambra Internacional de Comerç, la Cort de l’Arbitratge Internacional de Londres o el Grup de Magistrats Europeus per la Mediació. González li ha agraït la seua presència a Elx i ha definit com “un orgull i un privilegi” poder escoltar el seu punt de vista sobre el dret a l’habitatge.

Edils de l’Equip de Govern entreguen la Medalla d’Or del Bimil·lenari a una desena de persones i entitats del municipi: a l’IES Joanot Martorell, a CONVIELX, a Vicente Bordonado, a AMFAR, al Menjador Social Al Taufik, a la Fundació Secretariat Gitano, a l’Almàssera El Tendre, a Santiago Gambín, a Iván Agulló i a María José Boix Fluxà

Com a picada d’ullet entranyable a la cultura il·licitana, Prats Albentosa ha tancat la seua intervenció en valencià i ha emulat Francesc Cantó a la Plaça de Baix, quan, precedit per un toc de tambor, anuncia la troballa de la Mare de Déu a la platja del Tamarit. Encara que en aquest cas, el jurista il·licità ha fet el mateix amb la nostra Constitució.

Hàbits democràtics i compromís per la pau

A continuació, s’han entregat les deu Medalles de Plata del Bimil·lenari a aquelles persones o entitats el treball de les quals és important per a la consolidació dels hàbits democràtics a Elx. A l’IES Joanot Martorell en reconeixement per la seua trajectòria educativa i per implementar programes d’inclusió i de multiculturalitat, que ha sigut guardonat amb el Premi Nacional Vicente Ferrer d’Educació per al Desenvolupament; al projecte CONVIELX per millorar la convivència dels instituts del municipi, prevenir situacions d’assetjament a les aules i reduir el fracàs escolar del municipi des del curs acadèmic 2004/05; al geògraf i presentador del temps Vicente Bordonado Gomis per la seua labor i el seu compromís ferm en la divulgació de l’activitat i les tradicions del Camp d’Elx; i a l’Associació de Dones i Famílies de l’Àmbit Rural (AMFAR) per l’esforç que realitzen per donar visibilitat al treball desenvolupat per les dones al camp il·licità.

També ha sigut distingit el Menjador Al Taufik de Carrús per la seua labor social cap a les persones amb menys recursos de la ciutat; la Fundació Secretariat Gitano pel servei que realitza en el desenvolupament de la comunitat gitana a Elx amb la finalitat d’acabar amb les barreres que encara pateix; l’Almàssera El Tendre, fundada en 1839, per la seua dilatada trajectòria empresarial de quasi dos segles que la converteixen l’empresa familiar més antiga de la Comunitat Valenciana; el periodista esportiu i escriptor Santiago Gambín per la seua carrera i tasca incansable que realitza per recuperar la memòria col·lectiva i els valors de l’esport a Elx; l’investigador i cosmòleg de la Baia per la seua destacada labor professional en el camp de la física teòrica, ja que s’ha alçat com el primer espanyol a rebre el prestigiós premi de la Gravity Research Foundation; i María José Boix Fluxà, per la seua excel·lent gestió en l’administració de justícia de la localitat durant el seu mandat com a degana dels Jutjats d’Elx, de 2014 a 2022.

Les medalles han sigut entregades als guardonats, en aquest ordre, pels edils Ana Arabid, María José Martínez, Patricia Macià, Felip Sànchez, Mariano Valera, Esther Díez, Carles Molina, Vicente Alberola, Héctor Díez i Ramón Abad. Mentre que, l’alcalde ha fet el mateix amb el Ram d’Or a Prats Albentosa per a tancar un esdeveniment que ha arrancat amb l’himne il·licità i ha conclòs amb l’espanyol, ambdós interpretats amb elegància i solemnitat per un grup de corda compost per dos violins i un violoncel. Si bé, abans de donar per tancat definitivament l’acte, González ha exigit “la fi de la guerra a Ucraïna, que dura ja més de 280 dies” i ha mostrat el seu rebuig a la invasió russa: “No som indiferents ni indolents davant aquesta massacre abominable”, ha expressat i ha traslladat la solidaritat del poble il·licità a les víctimes de l’horror i el seu suport a la Unió Europea en el seu suport a Ucraïna.