Elx acull unes jornades per a establir noves estratègies en la lluita contra l’absentisme escolar

Elx acull unes jornades per a establir noves estratègies en la lluita contra l’absentisme escolar

La regidora d’Educació, María José Martínez, anima el públic en general i els i les docents a participar en aquesta trobada que se celebrarà els dies 1 i 2 de febrer al Centre de Congressos Ciutat d’Elx


La regidora d’Educació, María José Martínez, ha presentat les Jornades d’Absentisme Escolar que se celebraran els pròxims dies 1 i 2 de febrer al centre de Congressos Ciutat d’Elx amb el títol “Col·laborant per l’equitat i la justícia social”. Al costat de Martínez ha estat en la presentació Lourdes Aracil, assessora d’educació inclusiva del CEFIRE, que col·labora en aquestes jornades.

Tal com la recordat María José Martínez, “l’Ajuntament d’Elx, a través de la seua Regidoria d’Educació, porta des de 1996 treballant per a resoldre el problema de l’absentisme escolar, un esforç que ha sigut reconegut pel Ministeri d’Educació. Són més de 20 anys de treball que ens avalen com un municipi compromés i un referent en la lluita contra l’absentisme”.

L’edil ha assenyalat que és un bon moment per a avançar en la lluita contra l’absentisme després dels canvis que s’han donat a conseqüència de la pandèmia. La regidora ha explicat que conselleria ja està treballant en un protocol que siga comú a tots els ajuntaments de la comunitat, per la qual cosa, aquestes jornades seran molt útils a l’hora de traçar noves estratègies de la mà d’experts i d’expertes en la matèria.

Comptarem amb especialistes que ens parlaran de la problemàtica des d’altres entorns i per a això comptem amb la col·laboració del Cefire”, ha assenyalat la regidora, que ha informat que les jornades van destinades tant al públic en general com per als docents.

Les persones interessades poden inscriure’s en la pàgina web del o través dels enllaços del CEFIRE o a través dels enllaços de la pàgina de la Regidoria d’Educació.

Finalment, Martínez ha agraït als estudiants del cicle d’Arts Gràfiques de l’IES Carrús la gran labor que han realitzat amb el disseny del cartell del congrés, així com del material que es repartirà en aquest.

Programa

1 febrer

16.00 Recepció i acreditació

16.30 Inauguració: A càrrec de representants de la Direcció Territorial d’Educació d’Alacant, de l’Ajuntament d’Elx i del CEFIRE.

17.00 Educació, compensació de desigualtats i justícia social, a càrrec de F. Javier Murillo Torrecilla, director de la càtedra UNESCO en Educació per a la Justícia Social de la Universitat Autònoma de Madrid.

Pausa café

18.45 Protocol d’absentisme de la Generalitat Valenciana, a càrrec de Mònica Añón Roig, cap de secció d’Orientació Educativa de la Direcció General d’Inclusió Educativa i Alex Boix de l’Olmo, cap de secció d’Igualtat, Convivència i Compensació de Desigualtats.

19.30 Pla de prevenció i intervenció en absentisme de l’Ajuntament d’Elx, a càrrec de membres de la comissió municipal d’absentisme de l’Ajuntament d’Elx.

2 febrer

La col·laboració entre administracions com a eina en la prevenció de l’absentisme escolar.

09.30 Recepció i acreditació.

10.00 Experiències en la intervenció i prevenció de l’absentisme escolar. Participen: Ajuntament d’Albal, IES Carrús i Joanot Martorell d’Elx.

Pausa café

11.45 Programes Municipals amb experiències innovadores.

Descans

16.30 Comunitats d’aprenentatge: de la superació de l’absentisme a l’èxit educatiu, a càrrec de Teresa Sordé Martí, del departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

17.45 L’educació que salva vides: una mirada sobre les bandes juvenils i l’absentisme escolar, a càrrec de María Oliver Torres, del departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

Pausa café

18.30 Projecte per a la prevenció de l’absentisme escolar “Sóc IES/sóc col·le”, de la comarca d’Haro, (la Rioja), a càrrec de Sarai Ruiz Soto, PTSC de la IES “Ciutat d’Haro”.

19.00 Taula Redona: La prevenció de l’absentisme com a tasca comunitària.

Participen: Ester Álvarez Fernández, servei d’inspecció educativa d’Alacant, personal tècnic de l’Ajuntament d’Elx, membres de la comunitat educativa de centres educatius.

Coordina: Bernadette Ortolà Pons, cap de servei de planificació i gestió de la formació permanent del professorat.

20.00 Projecte “Escola de Rock” IES Torrellano.

20.15 Conclusió institucional: a càrrec de l’Ajuntament d’Elx.