Joventut i l’IVAJ ofereixen als joves de 16 a 21 anys que han abandonat els seus estudis un programa per a tornar al sistema educatiu

Joventut i l’IVAJ ofereixen als joves de 16 a 21 anys que han abandonat els seus estudis un programa per a tornar al sistema educatiu

La iniciativa ha sigut presentada a l’Escorxador per la vicepresidenta del Consell, Aitana Mas, per l’alcalde, Carlos González, i per la regidora de Joventut, Marga Antón


La Regidoria de Joventut i l’IVAJ (Institut Valencià de la Joventut) han posat en marxa una nova edició del programa Jove Oportunitat (JOOP) per a motivar els joves de 16 a 21 anys que han abandonat prematurament els seus estudis al fet que retornen al sistema educatiu. La iniciativa ha sigut presentada a l’Escorxador per la vicepresidenta del Consell, Aitana Mas, per l’alcalde, Carlos González, i per l’edil de Joventut, Marga Antón. Aquest programa va ser impulsat per la Regidoria de Joventut il·licitana, amb el qual s’han desenvolupat diverses edicions i ara s’exporta a tota la Comunitat Valenciana.

L’alcalde ha encoratjat els joves que ni estudien ni treballen a aprofitar l’oportunitat que ofereix aquesta iniciativa. “Crec que quan hi ha institucions que posen al servei dels joves la possibilitat de millorar en la vida cal aprofitar l’oportunitat i crec que aquesta val la pena sempre que us servisca per a superar aquestes xicotetes dificultats i es convertisca en una xicoteta palanca per a prendre impuls en la vida perquè els vostres projectes i desitjos es puguen complir”, ha assenyalat el regidor il·licità.

Per part seua, la regidora considera que “aquest programa és molt enriquidor per als joves que es troben en una situació d’inestabilitat en les seues vides i a través d’aquest se’ls ofereixen unes eines per a poder desembolicar-se i aconseguir un futur millor”.

González anima els joves que ni estudien ni treballen a participar en el projecte Jove Oportunitat per a reconduir el seu projecte de vida, una iniciativa que va nàixer a Elx i que ara s’exporta a la resta de la Comunitat Valenciana

Amb aquesta iniciativa es millora l’ocupabilitat juvenil i es prevé l’exclusió social. La regidora ha explicat que “entorn de 25 joves d’Elx han passat per Joop en passades edicions amb molt bones experiències i enguany hi ha inscrits una dotzena”.

A més, la Regidoria de Joventut ha comprat huit equips informàtics perquè puguen ser utilitzats pels joves. L’edil ha recordat que la ciutadania té a la seua disposició tots els serveis de la Regidoria de Joventut i ha animat la població a utilitzar aquests recursos.

Mentrestant, Mas ha destacat que el 65% de les persones joves que van participar en 2022 en el programa Jove Oportunitat ‘Joop’ de l’IVAJ “s’han tornat a incorporar al sistema educatiu”.

Mas ha afirmat que els percentatges “quan es parla de persones com en aquest cas, no són una simple fórmula matemàtica, sinó que cada punt per cent és una vida rescatada, una esperança retornada, una dignitat recuperada”.

En aquest sentit, ha destacat que cada persona jove que supera el programa ‘Joop’ “és un èxit per a tota la societat, perquè quan una sola persona deixa arrere una situació de dificultat, d’invisibilitat o d’exclusió, el conjunt de la societat millora amb ella“.

La vicepresidenta ha ressaltat que es tracta d’”un programa d’èxit en el qual han participat 4.239 joves des de la seua posada en marxa en 2017, amb la incorporació de 850 i 900 participants per any en les últimes edicions” i que “és clau per a la societat actual i la que estem construint entre totes i tots aquests últims anys”.

Característiques de Joop

El programa Jove Oportunitat està dirigit a joves, d’entre 16 i 21 anys, que ara mateix ni estudien ni treballen però que desitgen reencaminar el disseny del seu propi projecte de vida.

Per això es realitza una orientació personal i professional a cada jove, des d’una visió integral de la persona amb la finalitat d’ajudar-los a recuperar la confiança i l’autoestima, de ser capaços de veure les potencialitats que tenen, d’aconseguir un canvi vital per a iniciar un nou procés, el de la construcció autònoma d’un projecte global de vida.

Per a això, s’actua mostrant a les persones joves “on està la porta per a tornar al sistema educatiu, que aquesta porta continua oberta, animant-los a prendre la decisió personal de travessar aquesta porta i redescobrir allò que hi ha dins, que és tot un món d’oportunitats per a eixir de l’estat d’inacció, apatia, resignació o desencantament i reprendre la direcció de les seues pròpies vides”.

La intervenció combina tècniques de coaching grupal i individual amb visites a empreses, amb l’objectiu que les persones joves participants creen el seu propi projecte professional i decidisquen voluntàriament tornar al sistema educatiu per a millorar la seua qualificació.

Per això, en la seua fase final, després dels mòduls de coaching actitudinal i d’orientació laboral, es prepara a les persones joves per a la prova de lliure d’accés a la formació professional de grau mitjà, a la prova lliure per a l’obtenció de l’ESO o a la prova de competències clau per a l’accés a certificats de professionalitat de nivell 2, segons els seus objectius.