La plaça del Congrés Eucarístic acull l’exposició fotogràfica sobre el sistema solar ‘Altres mons’ de la mà de l’Ajuntament i la Fundació “la Caixa”

La plaça del Congrés Eucarístic acull l’exposició fotogràfica sobre el sistema solar ‘Altres mons’ de la mà de l’Ajuntament i la Fundació “la Caixa”

L’alcalde, Carlos González, acompanyat per l’edil de Cultura, Marga Antón, per la directora d’Àrea de Negoci de CaixaBank a Elx, Josefa Dolores Satorre, per la delegada territorial de la Fundació a Alacant, Lorda Toribio, i del comissari, l’astrofísic Kike Herrero, inaugura la mostra cientificoartística


L’alcalde d’Elx, Carlos González; la regidora de Cultura, Marga Antón; la directora d’Àrea de Negoci de CaixaBank a Elx, Josefa Dolores Satorre; i la delegada territorial de la Fundació” la Caixa” a Alacant, Lorda Toribio, acompanyats pel comissari, Kike Herrero —astrofísic en l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)—, han inaugurat la mostra ‘Altres mons’, que romandrà a la plaça del Congrés Eucarístic fins al 16 de febrer. Viatge pel sistema solar de la mà de Michael Benson. L’exposició reuneix 40 imatges de gran bellesa del nostre sistema solar obtingudes en diferents missions planetàries i que, posteriorment, han sigut processades i tractades pel fotògraf, artista i escriptor nord-americà Michael Benson.

Apassionat de la ciència, Benson tria i tracta imatges originals en blanc i negre mitjançant diferents filtres i les combina per a crear altres en color. De vegades empra fins a un centenar d’aquestes per a compondre els mosaics sense discontinuïtats que es mostren en l’exposició: fascinants panoràmiques que, encara hui dia, es troben més enllà de l’experiència humana directa.

La profunda fascinació pel cel nocturn ha sigut recurrent en la història de la civilització. Així i tot, no va ser fins al llançament del primer satèl·lit que va orbitar la Terra, l’any 1957, quan la humanitat es va aventurar a explorar l’espai. En les set dècades que han passat des de llavors, s’han dut a terme els primers grans sondejos dels mons extraordinàriament diversos que componen el sistema solar i s’ha originat així una història audaç i absolutament transcendental. Algunes d’aquestes aportacions són les que transmeten les imatges d’altres mons.

L’exposició, que romandrà a la ciutat fins al 16 de febrer, permet realitzar un recorregut cientificoartístic pel sistema planetari a través de 40 fotografies de gran format, seleccionades i processades per l’artista Michael Benson

Des dels inicis de l’exploració espacial, hem vist com el nostre planeta es reduïa a la grandària d’una perla, i més tard a les dimensions d’un píxel, arran dels viatges que els nostres representants robòtics han realitzat fins a llocs mai visitats pels éssers humans. Per a ‘Altres mons’, el llegat visual que han deixat aquests viatges no ha de ser valorat únicament per la seua importància científica, sinó també com un capítol singular en la història de la fotografia.

L’autor tria i tracta imatges originals en blanc i negre captades en diferents missions planetàries de les principals agències espacials i compon mosaics en color resultant en fotos de gran bellesa aconseguides en sis dècades d’exploració espacial

El resultat d’aquest treball confirma de manera gràfica la veracitat d’aquella afirmació utòpica de caràcter programàtic que va fer Konstantín Tsiolkovski, el visionari rus dels vols espacials, en 1912: «La Terra és el bressol de la humanitat, però no es pot viure en un bressol per sempre».

Michael Benson, escriptor, artista i cineasta

Michael Benson (31 de març de 1962) treballa en la intersecció entre l’art i la ciència. Escriptor, artista i cineasta, en l’última dècada ha organitzat una sèrie d’exposicions a l’àmbit internacional sobre fotografia de paisatges planetaris. Benson pren imatges en brut obtingudes per les missions planetàries de les principals agències espacials, i les processa per a crear paisatges de gran format. Edita, compon mosaics i, finalment, optimitza aquestes imatges, produint fotografies perfectes de paisatges actualment més enllà de l’experiència humana directa.

Exposició ‘Altres mons’

Del 25 de gener al 16 de febrer de 2023 a la plaça del Congrés Eucarístic.

Visites per al públic general

Exposició oberta les 24 hores per a visita lliure.

Visites guiades:

Dissabtes, a les 18 h en valencià

Diumenges, a les 12 h en castellà

Reserva les entrades en: Caixaforum.org

Visites escolars i altres col·lectius:

Prèvia cita, telefonant al 900 80 11 37