L’Ajuntament dona suport la iniciativa de la UMHE de presentar la candidatura del Misteri al Premi Princesa d’Astúries de les Arts 2023

L’Ajuntament dona suport la iniciativa de la UMHE de presentar la candidatura del Misteri al Premi Princesa d’Astúries de les Arts 2023

L’alcalde considera de “màxima rellevància” aquesta proposta “perquè pot engrandir encara més el nostre drama sacrolíric, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en 2001”


L’Ajuntament d’Elx dona suport a la iniciativa de la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMHE) de presentar la candidatura del Misteri d’Elx al Premi Princesa d’Astúries de les Arts 2023, una proposta que l’alcalde de la ciutat, Carlos González, considera “de màxima rellevància perquè poden engrandir encara més el nostre drama sacrolíric, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en 2001”.

La candidatura ha sigut presentada pel rector de la UMHE, Juan José Ruiz, i els coordinadors de la Càtedra Institucional del Misteri d’Elx de la Universitat, Óscar López i Ramón Peral, que han anunciat la realització d’una campanya per a captar adhesions entre la societat. En aquest sentit, la UMHE informa que totes les persones, associacions i entitats interessades a donar suport a aquesta candidatura poden fer-ho fins el pròxim dia 28 de febrer a l’aula universitària de la Plaça de Baix i a l’edifici del rectorat i Consell Social del campus il·licità.

El Misteri va ser reconegut en 1931 amb el títol de Monument Nacional pel Govern de la República i en 2001 va ser declarat per la UNESCO Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat. La Festa ha rebut nombrosos guardons i reconeixements per part de diferents entitats.

El suport a la candidatura es pot donar fins el pròxim dia 28 de febrer a l’aula universitària de la Plaça de Baix o a l’edifici del rectorat i Consell Social del campus il·licità

L’expedient de la candidatura, segons informa la UMHE, arreplega el valor singular de la mateixa obra, en la qual es fonen teatre, música, llengua, organització, religió i arquitectura. A més, destaca la connexió del drama sacrolíric amb Elx i amb la seua ciutadania i aporta la Llei del Misteri, ja que és l’única festa a Espanya amb una llei pròpia. Inclou, també, la presència del Misteri en diferents camps culturals i científics com ara pintura, literatura (prosa i poesia), escultura, música, publicacions d’investigació i de divulgació, documentals, cinema i televisió, així com als mitjans de comunicació.

El document també integra tots els concerts nacionals i internacionals que han oferit la Capella i l’Escolania, les exposicions, la labor de la mateixa Càtedra i les tesis doctorals que giren entorn del Misteri, la formació musical que s’imparteix dins de la Festa o la presència als centres educatius, des d’infantil fins a batxillerat, tal com explica la UMHE.