L’alcalde fa una crida a la participació massiva en els actes de Sant Antoni amb els quals arranca el cicle fester del municipi

L’alcalde fa una crida a la participació massiva en els actes de Sant Antoni amb els quals arranca el cicle fester del municipi

Carlos González, acompanyat pels edils Mariola Galiana i Ramón Abad, i pel vicepresident de l’Associació Romeria de Sant Antoni, Juan José Martín, va felicitar la pregonera, la directora general d’IFA, Beatriz Serrano, i l’entitat portaestendard d’enguany, Protecció Civil Elx


L’alcalde, Carlos González, va fer una crida a la “participació massiva” en els actes programats per Sant Antoni amb els quals comença el cicle fester de la localitat, i que van arrancar el dissabte a la nit amb el pregó a la parròquia del barri, pronunciat per la directora general de la Institució Firal Alacantina (IFA), Beatriz Serrano. A més, l’Agrupació de Voluntaris de Protecció Civil d’Elx va ser nomenada entitat portaestendard d’enguany entre aplaudiments dels assistents d’un esdeveniment en el qual van participar els edils de Festes, Mariola Galiana, de Seguretat Ciutadana i Emergències, Ramón Abad, el vicepresident de l’Associació Romeria de Sant Antoni, Juan José Martín, membres de la Corporació Municipal i representants festers.

Patró dels animals i dels alpargaters

Les festes de Sant Antoni són un moment per a la reflexió, però també per a l’alegria, de cremar allò dolent i quedar-nos amb allò bo, de mil propòsits de millora i de gaudir en companyia de familiars i d’amics”, va manifestar Serrano en el seu pregó i va convidar tots els il·licitans i les il·licitanes a viure la setmana gran d’aquesta celebració a la nostra ciutat. Nascuda a Elx en 1973 i llicenciada en Periodisme, tal com van recordar els seus mateixos fills, va ser responsable del Gabinet de Comunicació i de Protocol d’ATECO, va treballar en una agència de comunicació i esdeveniments, a la Regidoria de Promoció Econòmica, com a consultora a Panamà i de directora de CEDELCO.

Serrano, especialment lligada a la parròquia de Sant Antoni, va tindre paraules d’afecte cap a un barri acollidor, treballador i amb una forta identitat i convivència veïnal que va nàixer entre camps a finals de la dècada dels seixanta del segle passat i v ser habitat per andalusos, molts d’aquests granadins. De la festivitat va rememorar que és d’origen pagà, en la qual se celebrava el solstici d’hivern. Després de ser adaptada, va continuar Serrano, Sant Antoni es va convertir en el patró dels animals domèstics i del bestiar; en la seua efemèride aquests descansaven i es beneïen a les entrades de les capelles, una cosa de la qual a Elx es té constància des del segle XV. En 1684, l’anacoreta, igualment protector contra la pesta i altres malalties, es va erigir sant patró dels alpargaters. “No oblidem que l’espardenya va fer que Elx siga la ciutat del calçat per excel·lència”, va destacar la pregonera.

Quant a l’entitat portaestendard, l’Agrupació de Protecció Civil de l’Ajuntament, representada en l’acte pel seu sotscap, Francisco Tovar, va iniciar la seua marxa el 28 de desembre de 1996, en la Vinguda de la Verge. Amb mig centenar de voluntaris en l’actualitat, efectuen serveis preventius en esdeveniments festers, esportius o culturals. Així mateix, donen suport en situacions d’emergència com ara, en els últims temps, la DANA de 2019 o la pandèmia, incloent-hi els mesos de confinament domiciliari o la posterior campanya de vacunació. Vint-i-cinc anys de singladura que, tal com va anunciar el responsable de l’Equip de Govern l’any passat, en l’aniversari de l’agrupació, serà reconeguda dedicant-li un espai públic.

Serrano va recordar en el seu pregó els orígens del barri i la història del patró dels animals, protector contra la pesta i altres malalties i, des de 1684, sant dels alpargaters: “No oblidem que l’espardenya va fer que Elx siga la ciutat del calçat per excel·lència”, va destacar

González, després de felicitar Serrano per un “magnífic pregó” que s’alça com “la millor manera d’iniciar Sant Antoni 2023” en haver conjuminat en el seu discurs “amor per les tradicions i, sobretot, el que aquesta parròquia significa per a tu i la teua família”, i a Protecció Civil per la seua “valuosa utilitat social”, a la qual va agrair “el treball que realitza de manera generosa i altruista”, va exhortar al fet que “Elx es bolque amb una cita tan important i que siguen dies d’alegria, afecte, devoció i de bon veïnatge entorn dels valors del patró i del barri”.

Recuperant l’essència de la tradició

Sant Antoni, que viurà el seu moment cim amb la tradicional romeria del pròxim diumenge 22 de gener, és “una de les festes que desperten més afecte en el conjunt de la ciutat”, va assenyalar el regidor, que va mostrar la seua gratitud tant a la Comissió de Festes Parc de Sant Antoni com a l’Associació Romeria de Sant Antoni per preparar la celebració amb tanta cura i sensibilitat.

Per part seua, el vicepresident d’aquesta última entitat va subratllar que, amb la col·laboració del Consistori il·licità, Sant Antoni 2023 serà “inoblidable”, amb una “intensa setmana plena d’activitats” i que recuperen l’essència de la tradició: “Processó, foguera, romeria o la benedicció d’animals, de les quals no vam poder gaudir temps arrere”. I és que, després de dos anys, les festes de Sant Antoni tornen amb forces renovades.