Cultura habilita una sala d’investigació i substitueix les llums halògenes per led al MAHE

Cultura habilita una sala d’investigació i substitueix les llums halògenes per led al MAHE

La regidora de l’àrea, Marga Antón, explica que aquest canvi d’il·luminació suposarà l’estalvi del 50% del cost energètic i la reducció total de les emissions d’ones infraroges i ultraviolades sobre les peces


El Museu Arqueològic i d’Història d’Elx (MAHE) aposta per una il·luminació més sostenible i a favor del medi ambient. Amb la finalitat de millorar no sols la despesa energètica i la factura de la llum sinó les condicions de conservació de les peces i la contemplació d’aquestes per part del públic, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament ha substituït les llums halògenes per led a la sala d’exposicions d’aquest espai. Així ho ha anunciat l’edil Marga Antón, que ha destacat que “això suposarà l’estalvi del 50% del cost energètic i la reducció del 100% de les emissions d’ones infraroges i ultraviolades, les més perjudicials per als objectes”.

L’edil presenta el nou espai que permetrà a científics realitzar els seus estudis i destaca la col·laboració de pràctiques que es durà a terme amb instituts i amb la Universitat d’Alacant

Així mateix, Antón ha presentat la nova sala d’investigació per a tots aquells científics que visiten el museu i vulguen realitzar els seus estudis. La regidora ha explicat que, prèviament, aquesta superfície estava destinada al magatzematge de la documentació de PIMESA però en ampliar les seues instal·lacions es va alliberar l’espai i es va decidir crear aquesta estada.

Tal com ha assenyalat l’edil la sala compta amb una taula i diverses cadires, una vitrina amb peces per les quals normalment se solen interessar els investigadors, a més d’un racó de fotografiat, indispensable per als diferents estudis que es duguen a terme, així com per a la identificació i catalogació de peces.

Antón ha recordat algunes millores i accions posades en marxa al MAHE, com ara la creació de la vitrina 0, les figures impreses en 3D que acosten l’art a les persones amb discapacitats visuals o la incorporació del tors del guerrer i la dama tàctil per a persones invidents.

Unes actuacions que s’estan duent a terme per a aconseguir que la Dama d’Elx torne a la ciutat de manera temporal. En aquest sentit, la regidora, que considera aquestes iniciatives com un pas important per a fer del MAHE un espai cultural més accessible, ha recordat que prompte començaran les obres per a rehabilitar la zona en la qual s’exposaria el bust iber per a tindre tot llest per si, de sobte, es produeix el vistiplau per a la seua cessió.

D’altra banda, ha apuntat que també s’ha dut a terme una col·laboració amb els instituts Tirant lo Blanch i Victoria Kent perquè l’alumnat puga desenvolupar accions turístiques i de dinamització cultural. De la mateixa manera, es treballarà amb la Universitat d’Alacant perquè estudiants del Màster d’Arqueologia i del grau d’Història puguen realitzar les seues pràctiques durant un mes al museu.