La Corporació Municipal reafirma la seua aposta per la pau i el suport al poble ucraïnés en el primer aniversari de la invasió russa a Ucraïna

La Corporació Municipal reafirma la seua aposta per la pau i el suport al poble ucraïnés en el primer aniversari de la invasió russa a Ucraïna

El Ple insta els grups parlamentaris de les Corts Generals al fet que donen suport al Pacte d’Estat per la Indústria i aprova sol·licitar a Cultura la declaració dels ponts de Santa Teresa, de “Canalejas” i l’aqüeducte de Regs de Llevant com a BIC


La Corporació Municipal il·licitana ha reafirmat la seua aposta per la pau, el suport al poble ucraïnés i el compromís amb la legalitat internacional en el primer aniversari de la invasió russa a Ucraïna. La Declaració Institucional, que ha sigut llegida en la sessió plenària de febrer, ha lamentat el trist balanç que ha deixat la guerra després de dotze mesos: més de set milions de refugiats, quasi set milions de desplaçats dins del mateix país eslau, la destrucció massiva d’infraestructures i desproveïment, violacions de drets humans i del dret internacional humanitari.

Aprovada una moció que convida la ciutadania a participar en els actes programats pel 8M, així com l’ampliació dels sistemes d’atenció a les víctimes de violència masclista i la intensificació dels esforços per a fomentar la igualtat d’oportunitats

“Com a resum, l’anihilació del present i el futur per a milions de persones”, resa el text, que assenyala que la incursió russa “ha suposat una de les majors crisis humanitàries a Europa des de les guerres iugoslaves i la major crisi de desplaçament actual al món”, que ha provocat fam, sofriment, privacions i milers de morts i ferits. Els grups municipals han expressat la seua solidaritat amb la població ucraïnesa i han manifestat el seu suport a “qualsevol acció nacional o internacional, socors financer o sanitari, encaminats a mitigar aquest indicible sofriment”, i han instat les institucions de la Unió Europea a explorar totes les línies d’acció possible per a finalitzar del conflicte bèl·lic amb la finalitat de restablir la pau segons els principis democràtics internacionals”.

Avantprojecte de Llei d’Indústria i infraestructures històriques

Quant a les mocions, el Grup Socialista ha convidat les formacions polítiques a tirar avant una moció per la qual s’insta els grups parlamentaris de les Corts Generals al fet que donen suport al Pacte d’Estat per la Indústria, que té l’acord dels agents econòmics i socials en el marc del Fòrum d’Alt Nivell per la Indústria. Aprovada fins i tot amb els vots en contra del Grup Popular, amb aquest acord es busca donar llum verda a l’avantprojecte de Llei d’Indústria perquè Elx, la sisena de l’Estat en ocupació industrial segons l’INE —el 20% dels treballs del municipi són del sector secundari—, puga beneficiar-se d’aquesta nova legislació que contempla deu eixos estratègics i d’aquesta manera continuar aportant al desenvolupament del país.

D’altra banda, ha comptat amb el consens del Ple la proposta de Compromís de declarar els ponts de Santa Teresa, de “Canalejas” i l’aqüeducte de Regs de Llevant —amb la restauració d’aquest últim— com a Bé de Rellevància Local (BRL) i iniciar els tràmits davant la Conselleria de Cultura per a la designació d’aquestes tres infraestructures històriques sobre el riu Vinalopó situades al nucli urbà com a Bé d’Interés Cultural (BIC).

Igualtat entre dones i homes

Tots els grups excepte VOX han donat suport a la moció popular esmenada pels grups Socialista i Compromís, que convida a la ciutadania a participar en els actes programats pel 8M, el Dia Internacional de la Dona, així com ampliar els sistemes d’atenció a les víctimes de la violència masclista, incorporar la perspectiva de gènere en tota activitat municipal i intensificar els esforços en el desenvolupament de polítiques encaminades a fomentar l’ocupació, l’empoderament i l’educació per a la igualtat.

En aquest sentit, s’ha aprovat la del Grup Ciutadans relativa a estudiar l’elaboració, al costat de la Policia Local i de Protecció Civil, d’un protocol municipal per als establiments pertanyent al sector de l’oci nocturn en cas d’agressions sexuals, acompanyat per una campanya de difusió. Igualment, la seua proposició sobre la possibilitat d’instal·lar cobertes als parcs infantils, almenys un per barri i pedania, i que s’incorporen en els nous que es construïsquen, ha obtingut la confiança del Ple.

Suport unànime a la creació d’un protocol municipal contra les agressions sexuals als locals d’oci nocturn, i la fundació d’una Escola Municipal d’Esport Adaptat acompanyada d’una Taula de Treball de Diversitat Funcional

Per part seua, el Grup VOX ha obtingut la confiança de les formacions municipals a les seues dos propostes. La primera, sobre la creació en el Portal de Transparència de l’Ajuntament d’una eina virtual que continga les mocions presentades a debat durant tota legislatura, amb el resultat de les votacions, les fases i l’execució de les diferents idees. La segona, la realització dels estudis necessaris per a la fundació d’una Escola Municipal d’Esport Adaptat acompanyada d’una Taula de Treball de Diversitat Funcional per a afavorir la inclusió social de les persones amb discapacitat física, psíquica i funcional a través de l’activitat esportiva.

Quant a la moció del Grup Popular respecte a la reforma immediata de la Llei orgànica 10/2022 de 6 de setembre —l’anomenada “Solo sí es sí”— i el cessament de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, no ha prosperat. Les formacions de l’Equip de Govern han votat en contra, ja que els populars no han admés l’esmena de substitució socialista que sol·licitava mantindre únicament el primer punt de la proposta: la modificació de la normativa.

Finalment, s’ha donat compte de les resolucions col·lectives mensuals dictades mitjançant l’aplicatiu GESTA, en el marc de l’encàrrec de gestió a SUMA en matèria de sancions de trànsit i de gestió tributària (taxa de guals, IBI, IIVTNU, IVTM i IAE).